Langste tokkelbaan van Europa is te vinden in de provincie Teruel

Oeps ... foto ontbreekt!

Langste tokkelbaan van Europa is te vinden in de provincie Teruel

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – De adrenaline zoekers moeten zeker eens naar de provincie Teruel in Aragon rijden want daar is sinds kort in het dorp Fuentespalda de langste tokkelbaan of ‘tirolina’ van Europa te vinden. Het is hier mogelijk om op zo’n 1.000 meter hoogte, hangend aan een stalen kabel in één minuut tijd gedurende twee kilometer met 100 km/uur over het dorp te vliegen.

Fuentespalda is een dorp op 703 meter hoogte met slechts 286 inwoners, gelegen op de route tussen twee van de mooiste Spaanse dorpen Valderrobres (Teruel) en Morella in Castellón (Valencia). Het dorp staat bekend om de wandelingen die je er kunt maken en er zijn dan ook diverse campings te vinden. En sinds kort dus ook de langste tokkelbaan van Europa.

Het idee van de ‘tirolina’ begon toen een groep vrienden waaronder de burgemeester wel wat zagen om vanaf de Ermita de San Miguel op de berg op een snelle manier beneden te komen. Aan de andere kant van het dorp staat namelijk ook een berg dus zou een verbinding mogelijk moeten zijn. En dus bedacht men het plan van een tokkelbaan waarmee men in sneltreinvaart over de dakpannen van het dorp zou kunnen vliegen.

Volgens specialisten en ingenieurs zou het technisch mogelijk zijn maar zou het de langste tokkelbaan van Europa gaan worden. Terwijl de financiering rond kwam begon men met de bouw daarbij gebruikmakend van helikopters en zware takelwagens om de bijna twee km (1.980 m) lange tokkelbaan aan te leggen. De ‘tirolina’ van Fuentespalda is nu 100 meter langer dan die in Valdeblore in de Franse Alpen waar tot nu toe de langste tokkelbaan van Europa te vinden was.

De Fuentespalda tokkelbaan is dus bijna 2 km lang en men suist in één minuut tijd (met 100 km/uur) op 1.000 meter hoogte over het dorp van de 1.000 meter hoog gelegen Ermita de San Miguel naar het op 800 meter hoge gelegen eindpunt waarmee men dus een hoogteverschil van 200 meter aflegt.

Mensen in een rolstoel of met een beperking kunnen ook van de tokkelbaan gebruik maken. Alleen personen die tussen de 50 en 110 kilo wegen mogen over het dorp vliegen. De avonturiers worden met voertuigen van de organisatie naar het hoogste punt gebracht om de impact op het milieu te beperken. Gedurende de zomermaanden is het mogelijk elke dag de ‘tirolina’ te gebruiken en de rest van het jaar alleen in de weekenden. Prijs is voor volwassenen én kinderen 25 euro.

Meer informatie op de website van Tirolina Fuentespalda.

Ga naar de inhoud