Geen maritiem verkeer haven Barcelona vanwege walvissen

Geen maritiem verkeer haven Barcelona vanwege walvissen
Beeld: Twitter

Geen maritiem verkeer haven Barcelona vanwege walvissen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De drukke haven van Barcelona heeft al het maritiem verkeer stil moeten leggen omdat een familie walvissen besloot dichtbij de haven te zwemmen. Het ging om drie volwassen exemplaren van de vinvis (balaenopteridae) van ongeveer 25 meter lang en een baby-walvis van ongeveer 10 meter lang die op slechts enkele honderden meters voor de kust van Badalona en daarna de haven van Barcelona gesignaleerd werden.

De lokale haven- en strandpolitie kwam daarna meteen in actie en besloot de walvissen (rorcuales) te volgen terwijl er maatregelen werden getroffen om het maritiem verkeer stil te leggen. Uiteindelijk moesten tientallen boten rekening houden met een haven- en vaarverbod totdat de walvis-familie in veilig water was gekomen.

De walvissen zwommen langs de kust van Badalona richting de jachthaven van Barcelona, daarna langs het hotel Vela richting de drukke haven van de Catalaanse stad. Vanwege de aanwezigheid van grote schepen en veel plezierboten besloot de stadspolitie om het maritiem verkeer voor de veiligheid van de walvissen en dat van de personen aan boord van de boten stil te leggen.

Het komt wel vaker voor in de Middellandse Zee dat de daar levende walvissen dichtbij de kust komen op zoek naar voedsel maar in dit geval had de familie niet in de gaten dat er veel boten aanwezig waren.

Ga naar de inhoud