Interesse koop- en huurwoningen in kleine gemeenten toegenomen in Spanje

Interesse koop- en huurwoningen in kleine gemeenten toegenomen in Spanje
Beeld: 123rf

Interesse koop- en huurwoningen in kleine gemeenten toegenomen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De woningsite Idealista publiceert veel lijstjes en nieuwsberichten over de woningsector in Spanje en dit keer heeft de website een overzicht geplaatst met de zoektocht naar woningen via Idealista.com . Daarbij is met name gekeken in de periode van het de-escalatieproces waarin opvalt dat de zoektocht naar koop- en huurwoningen in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners is gestegen tot 13,2% van de totale zoekopdrachten in de maand juni.

Na de noodtoestand, de verplichte thuisisolatie en het daarop volgende de-escalatieproces weten veel inwoners van Spanje dat de kleine appartementen niet meer genoeg zijn. Onbewust (of bewust) bereiden veel Spanjaarden zich voor op een mogelijke nieuwe noodtoestand in het land waarin men dat liever wil beleven in een woning, het liefst met tuin, ramen, een groot balkon of terras en als het even kan in kleine dorpen waar minder kans op besmetting is.

Ook de optie van thuiswerken dat flink gepromoot wordt in Spanje terwijl veel bedrijven deze optie geen slecht idee lijken te vinden, heeft geholpen in de beslissing om naar woningen te zoeken in kleine dorpen. 

Terwijl de zoektochten naar koop- en huurwoningen in dorpen met minder dan 5.000 inwoners in januari nog 10,1% van de totale zoekopdrachten was steeg dat in in juni naar 13,2%. Dat lijkt een klein verschil maar men heeft het over miljoenen zoekopdrachten alleen al op de website idealista.com.

Regio’s

De zoekopdrachten naar woningen in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners is in heel het land en alle autonome regio’s gestegen behalve op de Balearen eilanden waar dit daalde van 11,4% in januari naar 11,1% in juni. De grootste stijging werd gemerkt in Castilië en León waar dit respectievelijk van 23,7% naar 33,7% ging gevolgd door Navarra van 18,1% naar 26,6%, Castilla-La Mancha van 35,5% naar 43,4% en La Rioja van 20% naar 26%.

Ook in de Madrid regio stegen de zoekopdrachten naar kleinere dorpen van 3,7% in januari naar 6,2% in juni terwijl dit in Catalonië respectievelijk 9,7% en 11,9% was, in Andalusië 9,1% en 9,9%, in Aragón 15,3% en 18,9% en in de Valencia regio 8,9% en 11,3%. 

Provincies

Als gekeken wordt naar provincies valt volgens de cijfers van idealista.com op dat er minder gezocht werd naar woningen in dorpen met minder dan 5.000 inwoners op de Balearen eilanden en de provincies Gerona, Tarragona en Sevilla. In de overige provincies van Spanje stegen de zoekopdrachten.

De grootste stijging werd genoteerd in de provincie Ávila waar dat van 52,1% in januari naar 63,5% in juni steeg gevolgd door Burgos van 22,9% naar 33,8%, Cuenca van 42,3% naar 53,1% en Álava van 13,2% naar 23,5%.

In de populaire kustprovincies stegen de zoekopdrachten minder hard zoals van 7,3% naar 8,2% in de provincie Alicante, van 9,4% naar 10,7% in Almería, van 6,1% naar 6,7% in Málaga, van 7,5% naar 11,8% in Murcia en van 9,4% naar 13,2% in Valencia.

Bekijk de lijsten met overzichten HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.