De beste openbare bibliotheek is te vinden in Barcelona

De mooiste openbare bibliotheek is te vinden in Barcelona
Beeld: YouTube / screenshot

De beste openbare bibliotheek is te vinden in Barcelona

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De bibliotheek Gabriel García Márquez, gelegen in de wijk Sant Martí van Barcelona, is op maandag uitgeroepen tot ‘Beste Openbare Bibliotheek ter wereld’. De onderscheiding wordt uitgereikt door de Internationale Federatie van Bibliotheek Associaties en Instellingen (IFLA). De stemming vond plaats tijdens het IFLA-congres dat in Rotterdam wordt gehouden.

Volgens het stadsbestuur van de Catalaanse hoofdstad heeft de kandidatuur van het Barcelonese centrum het van de Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov (Slovenië), de City of Parramatta Library (Australië) en de Shanghai Library East (China) gewonnen. Deze internationale onderscheiding erkent het werk en de ambitie van deze ruimtes voor de promotie van lezen en denken.

De Bibliotheek Gabriel García Márquez, die in mei 2022 werd geopend, is gespecialiseerd in Latijns-Amerikaanse literatuur en is vernoemd naar de Colombiaanse Nobelprijswinnaar voor de Literatuur, die van 1967 tot 1975 in Barcelona woonde.

De bibliotheek maakt deel uit van het netwerk van openbare bibliotheken van Barcelona (dat veertig locaties telt) en is de eerste die volledig is gebouwd in hout. De bibliotheek heeft een capaciteit van 40.000 boeken en audiovisueel materiaal in de bibliotheek (nu 32.000) en nog eens 10.000 in opslag. Daarnaast is het de thuisbasis van het KM America Festival voor Latijns-Amerikaanse literatuur, dat dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden.

De laatste bibliotheken die werden bekroond als Beste Openbare Bibliotheek ter wereld waren de Missoula Public Library (Verenigde Staten), de Deichman Bjørvika (Noorwegen) en de Oodi Helsinki Central Library (Finland).

Ga naar de inhoud