As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen

As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen
Beeld: Europa Press

As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Terwijl de Cumbre Vieja-vulkaan nog steeds actief is en de lavastroom een weg zoekt naar de zee en daarin honderden woningen en landbouwgronden verwoest, zullen ook de bewoners van het Spaanse vasteland te maken krijgen met de nasleep van de eerste vulkaanuitbarsting in 50 jaar in Spanje. 

De experts hebben uitgerekend dat de as- en zwavelwolk die als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma is ontstaan de komende dagen het Spaanse vasteland zal bereiken. Dat zou dan als eerste merkbaar zijn in de provincie Almería en in de Murcia regio gevolgd door de provincies Alicante, Valencia en de Balearen eilanden.

Volgens gegevens van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) stoten de negen openingen van de vulkaan op La Palma dagelijks zo’n 10.665 ton zwaveldioxide uit dat snel door de askolom stijgt en in de tussenliggende lagen van de atmosfeer blijft zweven waarna deze door de wind verplaatst wordt, eerst over delen van Noord Afrika en dan de Middellandse Zee met de eerder genoemde regio’s en gebieden.

Op dit moment verplaatsen de passaatwinden de as- en zwavelwolk naar het zuidoosten richting de Afrikaanse kust maar de voorspellingen van het Europees Copernicus-programma gaan ervan uit dat deze vanaf donderdag de kust van het Spaanse vasteland zal bereiken via de Alboran Zee en de zuidelijke Golf van Valencia om daarna een weg te vinden richting de Balearen. KLIK HIER voor een geanimeerde kaart waarop de as- en zwavelwolk te zien is.

Beeld: Windy.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.