As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen

As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen
Beeld: Europa Press

As- en zwavelwolk vulkaan La Palma zal ook Almería, Murcia, Alicante en Balearen treffen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Cumbre Vieja-vulkaan nog steeds actief is en de lavastroom een weg zoekt naar de zee en daarin honderden woningen en landbouwgronden verwoest, zullen ook de bewoners van het Spaanse vasteland te maken krijgen met de nasleep van de eerste vulkaanuitbarsting in 50 jaar in Spanje. 

De experts hebben uitgerekend dat de as- en zwavelwolk die als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma is ontstaan de komende dagen het Spaanse vasteland zal bereiken. Dat zou dan als eerste merkbaar zijn in de provincie Almería en in de Murcia regio gevolgd door de provincies Alicante, Valencia en de Balearen eilanden.

Volgens gegevens van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) stoten de negen openingen van de vulkaan op La Palma dagelijks zo’n 10.665 ton zwaveldioxide uit dat snel door de askolom stijgt en in de tussenliggende lagen van de atmosfeer blijft zweven waarna deze door de wind verplaatst wordt, eerst over delen van Noord Afrika en dan de Middellandse Zee met de eerder genoemde regio’s en gebieden.

Op dit moment verplaatsen de passaatwinden de as- en zwavelwolk naar het zuidoosten richting de Afrikaanse kust maar de voorspellingen van het Europees Copernicus-programma gaan ervan uit dat deze vanaf donderdag de kust van het Spaanse vasteland zal bereiken via de Alboran Zee en de zuidelijke Golf van Valencia om daarna een weg te vinden richting de Balearen. KLIK HIER voor een geanimeerde kaart waarop de as- en zwavelwolk te zien is.

wolk 1
Beeld: Windy.com
Ga naar de inhoud