Moet Spanje ook aan ‘coduching’ gaan doen om water en energie te besparen?

Moet Spanje ook aan ‘coduching’ gaan doen om water en energie te besparen?
Beeld: Canva

Moet Spanje ook aan ‘coduching’ gaan doen om water en energie te besparen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Zwitserland is door een minister voorgesteld om aan ‘coduching’ te gaan doen. Nu zul je waarschijnlijk denken, wat is dat nu weer. Het is eigenlijk een logisch gevolg op coliving, coworking en andere co-combinaties maar dan om water, elektriciteit en gas te besparen. De vraag is echter of Spanje in het kader van de droogte en hoge energieprijzen haar inwoners ook gaat oproepen om aan ‘codushing’ te gaan doen.

Ten eerste het antwoord op waar jij nu op zit te wachten, wat is ‘codushing’? Dat is niets meer of minder dan met zijn tweeën onder de douche staan om water, elektriciteit en aardgas te besparen. Het meest logische is als je dat met je levenspartner doet maar er zijn allerlei vormen te bedenken.

Volgens de Zwitserse minister van Milieu, Simonetta Sommaruga, zou het samen douchen of ‘codushing’ het energieverbruik in de winter met 15% laten dalen. Daarbij wordt gewezen op minder water maar ook minder elektriciteit en/of minder aardgas. Meteen na haar uitspraak moest ze deze verdedigen en erop wijzen dat dit met name voor de jongeren geschikt is.

Naast het samen douchen heeft de Zwitserse minister echter ook andere voorstellen gedaan zoals de temperatuur van de verwarming in huis verlagen, licht uitdoen als deze niet echt aan hoeven te zijn en computers uitzetten als deze niet echt worden gebruikt. 

Op social media werd natuurlijk al snel ingespeeld op het fenomeen ‘codushing’ en werden grappig bedoelde oproepen geplaatst zoals dat douche-partners gezocht worden of dat mensen zich aanbieden om samen mee te douchen. En nee, in Spanje denken de politici (nog) niet na over de invoering van ‘codushing’.

Ga naar de inhoud