Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden

Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden
Beeld: Canva

Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat zijn de prijzen voor brood in alle EU-landen gestegen in augustus 2022. Er zijn echter landen waar de stijging vele malen hoger is dan in andere landen. Een voorbeeld is Hongarije waar de broodprijzen met 66% zijn gestegen terwijl dit ‘slechts’ 8,2% is in Frankrijk. In Spanje is de prijsstijging voor ‘pan’ 15,2% wat meer is dan de 13,7% in België en de 9,6% in Nederland. 

In augustus 2022 was de broodprijs in de EU gemiddeld 18% hoger dan in augustus 2021. Dit is een enorme stijging ten opzichte van augustus vorig jaar, toen de broodprijs gemiddeld 3% hoger was dan in augustus 2020. Sommige landen werden echter veel meer getroffen dan andere. De hoogste gemiddelde verandering in de broodprijzen werd genoteerd in Hongarije (+66%), gevolgd door Litouwen (+33%), Estland en Slowakije (beide +32%). De stijging in Spanje was in augustus +15,2% terwijl dat in België +13,7% en in Nederland +9,6% was. 

De hogere prijzen voor brood zijn met name te danken aan de hogere prijzen voor tarwe en meel maar ook de energieprijzen die als gevolg van de Oekraïne-oorlog zijn gestegen. Oekraïne en Rusland samen zijn goed voor 29% van de wereldproductie van tarwe. Weliswaar is de export vanuit Oekraïne weer langzaam begonnen, dat heeft nog niet gezorgd voor lagere broodprijzen.

Ga naar de inhoud