Search
menu
Search

Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden

Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden
Beeld: Canva

Prijzen voor brood ook in Spanje hoger geworden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat zijn de prijzen voor brood in alle EU-landen gestegen in augustus 2022. Er zijn echter landen waar de stijging vele malen hoger is dan in andere landen. Een voorbeeld is Hongarije waar de broodprijzen met 66% zijn gestegen terwijl dit ‘slechts’ 8,2% is in Frankrijk. In Spanje is de prijsstijging voor ‘pan’ 15,2% wat meer is dan de 13,7% in België en de 9,6% in Nederland. 

In augustus 2022 was de broodprijs in de EU gemiddeld 18% hoger dan in augustus 2021. Dit is een enorme stijging ten opzichte van augustus vorig jaar, toen de broodprijs gemiddeld 3% hoger was dan in augustus 2020. Sommige landen werden echter veel meer getroffen dan andere. De hoogste gemiddelde verandering in de broodprijzen werd genoteerd in Hongarije (+66%), gevolgd door Litouwen (+33%), Estland en Slowakije (beide +32%). De stijging in Spanje was in augustus +15,2% terwijl dat in België +13,7% en in Nederland +9,6% was. 

De hogere prijzen voor brood zijn met name te danken aan de hogere prijzen voor tarwe en meel maar ook de energieprijzen die als gevolg van de Oekraïne-oorlog zijn gestegen. Oekraïne en Rusland samen zijn goed voor 29% van de wereldproductie van tarwe. Weliswaar is de export vanuit Oekraïne weer langzaam begonnen, dat heeft nog niet gezorgd voor lagere broodprijzen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?