Spaanse bankrekening als tweede woningbezitter wel of niet doen?

Spaanse bankrekening als tweede woningbezitter wel of niet doen?
Beeld: Canva

Spaanse bankrekening als tweede woningbezitter wel of niet doen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tweedewoningbezitters in Spanje hebben vaak ook een Spaanse bankrekening. Elektronisch bankieren maakt het steeds makkelijker om vanuit huis je Nederlandse en je Spaanse bankzaken te regelen. Toch bestaan er ook nog wel wat misverstanden en onduidelijkheden over buitenlandse bankrekeningen. Wat zijn de voor- en nadelen van een Spaanse bankrekening en waar moet je op letten? De glossy Spanje magazine ESPANJE! columnist en fiscalist Thomas Vermeulen legt het uit.

Op zich ben je als Nederlander met een Spaanse tweede woning niet (wettelijk) verplicht om een Spaanse bankrekening te openen of aan te houden. Dat zou waarschijnlijk Europeesrechtelijk niet eens mogen. Wel is het vaak veel makkelijker om de zaken voor de tweede woning in Spanje te regelen met een Spaanse bankrekening. Voor je Spaanse bankrekening val je onder de Spaanse regels. Dat betreft bijvoorbeeld ook het Spaanse depositogarantiestelsel als er onverhoopt iets mis zou gaan met die Spaanse bank. Net als in Nederland is een bedrag tot 100.000 euro beschermd mocht er iets gebeuren.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Dit betekent ook dat je, als je dat wilt, in Spanje een spaarrekening zou kunnen openen omdat dat bijvoorbeeld een wat hogere rente oplevert. Net als de Spaanse tweede woning moeten de Spaanse bankrekeningen in je Nederlandse aangifte inkomstenbelasting staan. Voor de tweede woning in het buitenland geldt dat Nederland daarvoor een belastingvrijstelling geeft. Voor buitenlandse bankrekeningen geldt dat niet. Nederland zal belasting willen heffen over het inkomen uit die bankrekeningen. Deze bankrekeningen worden in Nederland belast in box 3. Je betaalt in Nederland dus dezelfde belasting over je Spaanse bankrekening als over je Nederlandse bankrekening.

Het is dus niet zo dat je de Spaanse bankrekening niet in Nederland hoeft op te geven bij de Nederlandse fiscus. Sterker nog, de Spaanse belastingdienst vertelt aan de Nederlandse dat je een bankrekening in Spanje hebt. Als inwoner van Nederland betaal je verder in Spanje geen belasting op de rente die je op de Spaanse bankrekening krijgt. Deze belasting vindt dus volledig plaats in Nederland.

In het omgekeerde geval, waarbij je als inwoner van Spanje een bankrekening in Nederland hebt, betaal je logischerwijs in Spanje belasting en niet in Nederland. Als inwoner van Spanje betaal je tussen de 19% en 23% belasting over het rente-inkomen. Daarnaast moet je een Nederlandse bankrekening elk jaar doorgeven in Spanje met een Modelo 720 op het moment dat het totaal van de niet-Spaanse banksaldi meer bedraagt dan €50.000. Deze verplichting om een Modelo 720 in te dienen geldt alleen als je in Spanje woont. Een inwoner van Nederland krijgt hier dus niet mee te maken.

Een laatste bijzonderheid waar niet altijd bij stil wordt gestaan, is dat bij een overlijden niet alleen de Spaanse woning in de Spaanse erfbelastingaangifte moet staan, maar ook alle Spaanse bankrekeningen. Bij niet-inwoners wil Spanje over alle in Spanje gelegen goederenerfbelasting heffen, waaronder de Spaanse bankrekeningen.

Deze informatie/column werd gepubliceerd in het glossy magazine ESPANJE! 4 in 2020 en is geschreven door Thomas Vermeulen van Actal fiscalisten thomas@actal.comwww.actal.com – 0031 (0)6.868.309.78

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud