Search
menu
Search

Apotheken in Catalonië geven vanaf 2024 gratis menstruatieproducten

Apotheken in Catalonië geven vanaf 2024 gratis menstruatieproducten
Beeld: via freepik

Apotheken in Catalonië geven vanaf 2024 gratis menstruatieproducten

Vanaf het eerste semester van 2024 zullen Catalaanse apotheken gratis menstruatieproducten verdelen aan vrouwen, niet-binaire personen en transmannen die menstrueren. Dit gebeurt via een samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Gelijkheid en Feminisme van de Generalitat de Catalunya en de Raad van Farmaceutische Colleges van Catalonië.

Dit nieuws werd op donderdag aangekondigd na de ondertekening van de overeenkomst om menstruatie gelijkheid te garanderen. Het is een ‘unieke actie’ in Spanje die potentieel 2,5 miljoen mensen zal bereiken. De Catalaanse apotheken zullen gratis menstruatiecups, absorberende onderbroeken en stoffen maandverband aan vrouwen verstrekken. 

De maatregel heeft drie doelen: Sociale rechtvaardigheid door het bestrijden van menstruatie-armoede; klimaatrechtvaardigheid door het verminderen van de 750 miljoen kilo afval die jaarlijks wordt geproduceerd door wegwerp-menstruatieproducten; gender rechtvaardigheid door het bestrijden van mythen en stereotypen over menstruatie.

Vrouwen, niet-binaire personen en transmannen die in aanmerking komen voor de gratis producten, moeten een individueel en onoverdraagbaar QR-code aanvragen via de mobiele app La Meva Salut van de Catalaanse gezondheidsdienst. Met deze code kunnen ze een van de drie producten (menstruatiecups, absorberende onderbroeken en stoffen maandverband) kiezen die het beste bij hun behoeften passen.

De maatregel maakt deel uit van het Plan voor menstruatie-gelijkheid en klimaatverandering 2023-2025 dat de Catalaanse overheid in maart 2023 heeft goedgekeurd. De minister van Gelijkheid en Feminisme heeft bevestigd dat het budget van 8,5 miljoen euro in 2024 zal worden gebruikt voor de aankoop en distributie van producten, evenals voor de scholing van apothekers.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?