Een op de twaalf Spanjaarden kan geen vlees of vis eten of de woning warm houden

Een op de twaalf Spanjaarden kan geen vlees of vis eten of de woning warm houden
Beeld: via canva.com

Een op de twaalf Spanjaarden kan geen vlees of vis eten of de woning warm houden

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje zijn steeds meer rijke mensen, maar ook meer armen. Het aantal mensen dat in ernstige materiële tekorten leeft, is toegenomen tot het hoogste niveau sinds 2014. In 2022 had 8% van de Spanjaarden ernstige materiële tekorten, meer dan het dubbele van het niveau vóór de financiële crisis (3,5% in 2007) en zelfs een punt hoger dan in 2014 (7%). Dit blijkt uit gegevens van Funcas, een Spaans onderzoeksinstituut.

De mate van ernstige materiële tekorten bepaalt het percentage van de bevolking waarbij ten minste vier van de negen goederen en diensten ontbreken die vandaag de dag als essentieel worden beschouwd voor het individuele welzijn. 

Een van de concepten die deel uitmaken van ernstige materiële tekorten is de mogelijkheid om de woning op een adequate temperatuur te houden. Volgens gegevens van Eurostat, is Spanje met 17% van de bevolking die zegt thuis geen adequate temperatuur te kunnen handhaven, boven het Europees gemiddelde (9%).

In landen als Oostenrijk, Zweden en Finland is het percentage mensen dat hierdoor wordt getroffen minder dan 3%. In Nederland was dit 5,3% en in België 5,1%. De indicator verslechterde echter tussen 2021 en 2022 in bijna alle Europese landen. In Spanje nam dit met 3% toe, terwijl de grootste stijgingen werden waargenomen in Roemenië, Frankrijk en Ierland.

Volgens Funcas kan de sterke stijging van de voedselprijzen sinds 2021, die werd verergerd door de oorlog in Oekraïne, ook de kwetsbaarste huishoudens hebben getroffen. In deze dimensie van ernstige materiële tekorten laat Spanje echter positieve cijfers zien. In 2022 zei bijna 5,5% van de bevolking dat ze ten minste elke twee dagen geen vlees, kip of vis konden betalen. Dit is meer dan in 2021 (4,7%), maar minder dan in veel landen in Oost-Europa, evenals Duitsland (11%), Griekenland (10%), Frankrijk (9,5%) en Italië (7,5%).

In Spanje zijn er aanzienlijke verschillen tussen de autonome regio’s. Terwijl ongeveer een vijfde van de bevolking van Extremadura (23%), Andalusië (21%) en Murcia (20%) in 2022 zei thuis geen adequate temperatuur te kunnen handhaven, lagen deze cijfers in Castilië en León, Baskenland, Navarra, La Rioja en Aragón onder de 10%.

Ga naar de inhoud