Search
menu
Search

Man die zonder te betalen in restaurants eet in Alicante moet naar de gevangenis

Man die zonder te betalen in restaurants eet in Alicante moet naar de gevangenis
Beeld: @policia / X

Man die zonder te betalen in restaurants eet in Alicante moet naar de gevangenis

In Alicante werd de 50-jarige Aidas J. opgepakt en gevangengezet. Hij ziet er gewoonlijk als een toerist uit en heeft zich ontpopt tot een expert van goede restaurants. Met één klein detail: hij is er nog beter in om de rekening te vermijden. In het Spaans heet dat ‘SinPa’, een afkorting van SinPagar ofwel NietBetalen.

Als starter: een Russische salade. Overgoten met whisky. Ten tweede, een goed en duur bord, zoals een entrecote of rijst met kreeft. En nog meer whisky. Als dessert vervolgens nog een paar glazen whisky, tot de politie komt omdat de man weigert te betalen.

Het is de ondertussen beproefde werkwijze van de Litouwse Aidas J., inwoner van Alicante. Sinds eind 2022 werd de man al 20 keer voor hetzelfde misdrijf gearresteerd. De laatste keer was deze week nog in de Calle Mayor, met een rekening van 34,85 euro voor een paella met zeevruchten en een tweetal drankjes. 

Aidas ziet er onschuldig uit. De typische Russische of Oosterse toerist die geen Spaans spreekt. Hij is sympathiek, gaat goed gekleed en wekt vertrouwen op. Na het eten dropt hij echter de bom: Aidas is niet van plan te betalen. Op een avond deed hij of hij onwel werd. “Hij liet zich op de grond vallen, deed alsof zijn borst pijn deed en trilde over zijn hele lichaam”, vertelt een ober uit het desbetreffende etablissement. Aidas werd toen zelfs opgenomen in het ziekenhuis. De tweede keer dat hij dezelfde truc wilde uithalen, tuinde het personeel er echter niet meer in.

Naast een aantal kleine boetes, die Aidas overigens niet betaalt, besliste de rechter nu ook de man eventjes naar de gevangenis te sturen. De veroordeling kwam er vanwege het herhaaldelijk begaan van een klein misdrijf. Als hij weer op vrije voeten is, krijgt Aidas het vast ook een pak moeilijker. De eigenaar van het laatste restaurant stuurde zijn foto door naar de provinciale vereniging voor Horeca. Of hij überhaupt nog eten of whisky zal voorgeschoteld krijgen in en rond Alicante, is dus nog maar zeer de vraag.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?