Eenzaamheid grootste reden zelfmoord ouderen (70+) in Spanje

Eenzaamheid grootste reden zelfmoord ouderen (70+) in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat de grootste groep zelfmoorden plaatsvindt in de leeftijdsgroep 40 tot 59 jaar, is dit verhoudingsgewijs toch het hoogst in de groep 70 jaar en ouder. In 2016 overleden er volgens de tweejaarlijkse gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) door zelfmoord of zelfdoding 3.569 personen in Spanje.

Volgens de gegevens uit 2016 overleden er door zelfdoding weliswaar meer inwoners van Spanje in de leeftijdsgroep 40 tot 59 jaar, volgens de statistieken is dit verhoudingsgewijs volgens aantal inwoners toch hoger bij de personen van 70 jaar en ouder.

Volgens de voorzitter van de Asociación de Investigación, Prevención e Intervención del Suicidio slagen de meeste ouderen in hun poging tot zelfmoord. Daarbij valt op dat eenzaamheid een van de grootste redenen is voor de ouderen om zichzelf van het leven te beroven.

Het probleem bij ouderen is dat deze groep personen snel de beslissingen nemen tot zelfdoding en bijna nooit van te voren signalen geven wat betreft zelfdoding. Daarom is het moeilijk te voorkomen en voorspellen bij deze groep inwoners. Een van de signalen van de intentie van zelfmoord kan het aanpassen of opstellen van documenten zoals testamenten zijn.

Redenen voor zelfdoding zijn er meer dan genoeg maar bij ouderen is er vaak sprake van eenzaamheid na bijvoorbeeld het overlijden van een echtgenoot of echtgenote of het gevoel van in de steek te zijn gelaten door kinderen en familie. Daarnaast menen veel personen die beslissen aan zelfdoding te doen dat ze door zichzelf het leven te ontnemen het lijden van pijn bij zichzelf maar vooral ook bij familie ontnemen en hen niet meer tot last zijn.

In 2016 overleden er in Spanje 3.569 personen waarvan 2.662 mannen en 907 vrouwen. In de leeftijdsgroep jonger dan 15 jaar overleden er 12 personen door zelfdoding terwijl dat in de leeftijdsgroep 15-29 jaar 247 was, 30-39 jaar 456, 40-49 jaar 704, 50-59 jaar 700, 60-69 jaar 533, 70-79 jaar 448 en bij de leeftijdsgroep 79 jaar en ouder 469 zelfdodingen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.