Eenzaamheid grootste reden zelfmoord ouderen (70+) in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ondanks dat de grootste groep zelfmoorden plaatsvindt in de leeftijdsgroep 40 tot 59 jaar, is dit verhoudingsgewijs toch het hoogst in de groep 70 jaar en ouder. In 2016 overleden er volgens de tweejaarlijkse gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) door zelfmoord of zelfdoding 3.569 personen in Spanje.

Volgens de gegevens uit 2016 overleden er door zelfdoding weliswaar meer inwoners van Spanje in de leeftijdsgroep 40 tot 59 jaar, volgens de statistieken is dit verhoudingsgewijs volgens aantal inwoners toch hoger bij de personen van 70 jaar en ouder.

Volgens de voorzitter van de Asociación de Investigación, Prevención e Intervención del Suicidio slagen de meeste ouderen in hun poging tot zelfmoord. Daarbij valt op dat eenzaamheid een van de grootste redenen is voor de ouderen om zichzelf van het leven te beroven.

Het probleem bij ouderen is dat deze groep personen snel de beslissingen nemen tot zelfdoding en bijna nooit van te voren signalen geven wat betreft zelfdoding. Daarom is het moeilijk te voorkomen en voorspellen bij deze groep inwoners. Een van de signalen van de intentie van zelfmoord kan het aanpassen of opstellen van documenten zoals testamenten zijn.

Redenen voor zelfdoding zijn er meer dan genoeg maar bij ouderen is er vaak sprake van eenzaamheid na bijvoorbeeld het overlijden van een echtgenoot of echtgenote of het gevoel van in de steek te zijn gelaten door kinderen en familie. Daarnaast menen veel personen die beslissen aan zelfdoding te doen dat ze door zichzelf het leven te ontnemen het lijden van pijn bij zichzelf maar vooral ook bij familie ontnemen en hen niet meer tot last zijn.

In 2016 overleden er in Spanje 3.569 personen waarvan 2.662 mannen en 907 vrouwen. In de leeftijdsgroep jonger dan 15 jaar overleden er 12 personen door zelfdoding terwijl dat in de leeftijdsgroep 15-29 jaar 247 was, 30-39 jaar 456, 40-49 jaar 704, 50-59 jaar 700, 60-69 jaar 533, 70-79 jaar 448 en bij de leeftijdsgroep 79 jaar en ouder 469 zelfdodingen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Rodolfo

Moreno…..Informeer U eens beter voor je een verkeerde reactie geeft.Wat betreft het sociale en medische aspect hier in Spanje.Het tarief belasting is goedkoper wel door de kleine weddes,akkoord maar wat de medische verzorging betreft kan de rest van dat “on nodig” Europa nog een lesje leren.Hier is alles gratis.Dokter,medicatie ,consultaties van specialiste….Omdat het gratis is ,is het wel een beetje wachten,ok maar het systeem is beter dan het uitpersen van citroenen in Belgie waar alles aan de vingers blijft plakken.

Pedro

De teloorgang der mensheid. Geen beschaving is er ook nooit geweest.! Rijk of arm beide de grootste verliezers. Jammer en diep triest. Alleen bekrompen rijken kijken kortzichtig naar zichzelf en het nest waar men uit voort komt. De rest kan hen niets schelen. Een muntstuk in een mandje gooien voor de armen en snel weer weg uit beeld . Regeringen zitten vol van zulk soort creaturen. Ook zij gaan het voelen dat geld geen uitweg meer is.

peterenria2@hotmail.com

Van de cijfers word je toch wel heel stil en verdrietig. Gemiddeld dus 10 per dag. Als je de leeftijdsgroepen dan ook nog uitsplitst ziet:12 onder de 15 jaar!!!! Wat een hel voor de ouders/familie. Wat speelde er in het hoofd van zo.n kind, die nog de hele toekomst voor zich had? Ieder zelfdoding is vreselijk, de dierbaren blijven levenslang met vragen. Wat had ik kunnen doen? De verklaring bij de oudere groepen kan ik me wel voorstellen. Maar door wat voor hel gaat men voordat men deze rigoreuze stap neemt. Dus oordeel nooit, er is maar Een die dat… Lees verder »

Moreno

Schandalig voor een land dat zoveel profiteert als lid van het moderne Europa.
Dus als de familiehulp wegvalt is het einde verhaal.
De sociale- en medische diensten moeten als de donder aan de slag, ondersteund door de regering!!
Getekend: een 83 jarige nederlandse ingezetene in Catalunya

Anoniem

Schandalig

Lies van Dijk

Dat is niet helemaal waar.Het zal dan wat meer voorkomen in de grote steden.In de dorpen in Spanje zijn de mensen zeer sociaal en doen alles voor de ouderen.

Anton74

Het sociale karakter van Spanje heeft een behoorlijke deuk opgelopen door de crisis. Vroeger zorgde de familie voor elkaar, nu heeft men daar geen tijd/zin/geld meer voor. En andere vangnetten zijn er vrijwel niet.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.