Roken bij bushaltes in Valencia wordt verboden na klachten passagiers

Oeps ... foto ontbreekt!

Roken bij bushaltes in Valencia wordt verboden na klachten passagiers

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De transportmaatschappij EMT heeft na diverse klachten van buspassagiers besloten het roken van sigaretten niet meer toe te staan in de bushokjes en bij bushaltes in Valencia. Deze nieuwe regel moet nog worden goedgekeurd door het busbedrijf maar de kans dat dit doorgaat is groot.

Het roken in de bussen is al lang niet meer toegestaan maar rokers mogen in de toekomst ook niet meer een sigaretje opsteken als ze op de bus staan te wachten. Dat wil zeggen, het roken in bushokjes en bij bushaltes, zowel gesloten alsook open, zal in de toekomst niet meer mogen in Valencia.

Het niet meer toestaan van roken bij de bushaltes gaat verder dan de anti-tabak wet van 2011 die voor heel Spanje geldt. Busmaatschappij EMT zegt echter dat ze overgaan tot deze vergaande maatregel omdat er veel klachten binnenkomen van buspassagiers wat betreft andere passagiers die in zowel de gesloten, half gesloten en bij bushaltes staan te roken.

Het debat over het verbod op roken in openbare ruimtes in de buitenlucht wordt al langer gevoerd in Spanje. Sinds de anti-tabak wet van 2011 mag nergens in Spanje nog binnen gerookt worden. Er is echter nog geen verbod op roken op een terras, voetbalstadion of andere plaatsen waar men in de buitenlucht zit maar rokers en niet-rokers bij elkaar zitten.

Voor de rokers moet het verbod op roken bij de bushaltes misschien niet helemaal als een verrassing komen omdat voetbalclub Valencia CF een van de eerste was die dit jaar een rookverbod invoerde in het Mestalla stadion.

Overigens is gebleken dat 64,1% van de Spanjaarden, zowel rokers als niet-rokers, voorstander zijn van een verbod op roken op veel plaatsen, aldus de enquête tijdens de Semana Sin Humo.

Ga naar de inhoud