skip to Main Content
Van ‘holandeses’ naar ‘paisesbajeños’ in Spanje
Freepik

Van ‘holandeses’ naar ‘paisesbajeños’ in Spanje

MADRID – Het was te lezen in diverse buitenlandse kranten en nu ook in Spanje. Nederland wil af van de naam Holland en wil weer Nederland genoemd worden of, zoals in het Spaans, ‘Países Bajos’ of ‘Neerlandés’. Zoals bekend slaat Holland maar op twee provincies en heet het land eigenlijk Nederland maar Holland is vaak gebruikelijker zoals in ‘Hup Holland Hup’.

‘Holanda’ (Holland) staat officieel voor Holanda Septentrional (Holanda del Norte) ofwel Noord Holland en Holanda Meridional (Holanda del Sur) ofwel Zuid Holland. Maar Holland wordt veel gebruikt als het over Nederland gaat. Deels is de toeristenindustrie de schuldige want waar zie je Holland nu niet op staan.

Maar Holland roept echter ook clichébeelden op van de klompen, molens en tulpen en daar wil men vanaf want Nederland is meer dan dat. In de toekomst moet er als het aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken ligt alleen nog gesproken worden over Nederland of The Netherlands, ofwel in Spanje Países Bajos of Neerlandés. 

Daarvoor wil men het domein van de toeristische website holland.com veranderen naar nederland.nl en wordt de taal Hollands ook omschreven als ‘neerlandés’ ofwel Nederlands. Dat zou dus in Spanje ook meteen inhouden dat men het niet meer zal hebben over ‘holandeses’ als men het over de Nederlanders heeft maar over ‘paisesbajeños’ dat uiteraard een veel moeilijker woord is.

Wat is jouw mening, doet Nederland er goed aan om af te stappen van Holland als het gaat over Nederland of de Lage Landen? Moeten de Nederlanders nu in de toekomst bij het voetbal ‘Hup Nederland Hup’ gaan zingen of moet men een nieuwe slogan verzinnen? En wat gebruik jij als je het over Nederland hebt in Spanje, zeg je dan dat je uit ‘Holanda’ komt of uit de ‘Países Bajos’?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 46 reacties
 1. Hoorde en zag willem Alexander een aantal jaren geleden in een engelstalige toespraak “holland” gebruiken toen hij over nederland sprak. Hij zakte meteen weer terug naar ” prins pils”.

 2. Ik praat ook overeen Amerikaan als ik een Unided Statesman bedoel, over een Engelsman als ik een Verenigd Koninkrijkman bedoel

  1. Precies dat doe ik ook, voor mij zijn en blijven het amerikanen en in Spanje blijf ik Holandesa zeggen als ik gevraagd wordt. Maar bij mij gaat het wel van beide kanten op, ik kom uit Noord-Holland

 3. Veranderen die hap. Holland doet me aan een achterwerk denken en doet tekort aan diegene welke uit een ander deel van Nederland komen dan……..Ik kom uit Paises Bajos en wil het voor mijzelf ook zo benoemd hebben.

  1. Heel goed idee. Ikzelf zal nooit het oubollige woord Holland gebruiken. In Spanje altijd Países Bajos, in Italië Paesi Bassi, Pays-Bas in Frankrijk. Heel normaal.
   Je moet jezelf niet profileren als een Hollander of een kaaskop.

 4. De betekenis van hol is inhoudsloos, leeg, loos, nietszeggend, onbeduidend! En dat is precies wat HOLland of Nederland is! Wat een gezever om niets. Waterland he? Nou dat klopt spijkers op laag water zoeken. Dat ze niets anders te doen hebben!

 5. Leuk te zien dat jullie iets met de whatsapp-tips doen. Vreemd dat er in Nederland zo weinig over bekend is. Vraag me af wat het allemaal weer mag gaan kosten. Moeten we de Engelstaligen niet ook uitleggen dat we hier Netherlands spreken en geen Dutch?

  1. @John. Niet helemaal zeker of jij jouw opmerking niet sarcastisch bedoeld, maar ik ben het volledig met je eens. Dutch komt van Deutsch en we werden en worden nog steeds als een provincie van Duitsland gezien. We spreken geen Dutch maar Netherlands en we zijn geen Dutchmen maar Netherlander.

 6. Ik vind dit een erg goede ontwikkeling. Nederland moet de cultuur trots uitdragen in tijden dat de cultuur alsmaar blijft afbrokkelen. Eindelijk wordt er weer een stap de goede richting in gezet om onze kostbare tradities en cultuur van Nederland te bewaken.

 7. Ik ben een Limburger en geen Hollander en mijn officiële taal is het Nederlands en ik woon in Nederland. Hollands is een dialect.
  Ik gebruik in het buitenland uitsluitend de overeenkomstige namen : Paises Bajos en neerlandes, The Netherlans en Netherlandic, Pays Bas en neerlandais enz. . Onze Belgische taalgenoten spreken toch geen Hollands!!! Die gebruiken in dit verband ook de naam Vlaams
  nauwelijks nog. De rest van Nederland heeft lang genoeg gelden onder de Hollandse arrogantie en kolonialisme.

 8. Holland niet goed
  Zwartepiet niet goed, moet veegpieten zijn.
  Blanke mensen niet goed, moeten witte mensen zijn.
  Dames en heren omroepen op Centraal Station niet goed, moet transgenderneutraal zijn “”Beste reizigers”” (geneuzel).
  Zeggen GOUDENEEUW niet goed, is slaventijd. Terwijl de donkere Afrikanen de grootste slavenhandelaars waren en aan ons verkochten.
  Wat een vreselijke zeikerds in H O L L A N D !!

  1. Kan me voorstellen dat dat uw reactie is, grote schrik in Vlaanderen als “Ollander” niet meer gebruikt kan worden de lievelingsterm van Vlamingen voor neerbuigend over Nederlanders praten.

 9. Wat een gelul om niks. Lekker zo laten. Buiten dat is Nederland echt niet veel meer dan klompen, tulpen en molens, maar sommige politici denken dat wij heel wat voorstellen. Laat me niet lachen.

  1. Ik heb alleen deze bedenking : in Holland en Vlaanderen is de officiële taal het Nederlands. Nochtans spreken we Hollands in Nederland en Vlaams in Vlaanderen.

 10. Wat een zever weer, over futtiliteiten. Waar is dit allemaal goed voor ? In België spreken we over “Hollanders”, oudere mensen hebben het nog over “kaaskoppen” of “keeskoppen” in Antwerpen. Wat is daar verkeerd aan ……
  En in Spanje hoor ik dikwijls; “son hollandeses, siempre mucho ruido” Maar ook, “menos que los allemanos o los de inglaterra”

  1. Kan me voorstellen dat dat uw reactie is, grote schrik in Vlaanderen als “Ollander” niet meer gebruikt kan worden, dé lievelingsterm van Vlamingen om neerbuigend over te Nederlanders spreken en dat doen ze maar wat graag.

 11. Zolang men in dat kikkerlandje nog discussies voert over Zwarte Piet is dit het logische vervolg.

  Toch is ”Nederland” voor mij Nederland en niet Holland Hoewel ikzelf uit Zuid Holland kom ben ik Nederlander en geen Hollander.
  Prima naamsverandering dus, maar of we de hele wereld ervan kunnen overtuigen blijft de vraag.

  1. Wat een onzin, hebben wij nu niet iets beter te doe. Wij hebben al een groep oenen die tegen Sinterklaas zijn, de Goude Eeuw mag niet genoemd, geen vlees alleen biologisch. Er zijn mensen die overal op tegen zijn. Misschien kunnen zij eens gaan nadenk en werken i.p.v. van een uitlering te leven.

 12. Wat een gezeik weer. Iemand niets te doen. Iedereen kent ons zo, dus lekker zo laten.
  Zijn véél belangrijker dingen om je druk over te maken.

 13. What´s in a name? In Nederland is er altijd wel een ambtenaar die niets te doen heeft en dan wat moet verzinnen, wat misschien veranded kan worden, zonder enige nuttige noodzaak.

 14. Het Plakkaat van Verlatinghe spreekt op 26 juli 1581 van de Verenigde Nederlanden en niet van Nederland. Uitgesproken door de Staten-Generaal, het hoogste instituut toentertijd.

 15. Als ‘Tukkerse’ maak ik me niet zo druk om Holland of Nederland. Hier in Spanje noem ik me Holandesa als ze me vragen waar ik vandaan kom, maar als landsnaam gebruik ik Los Países Bajos. Meeste buitenlanders hebben totaal geen weet van onze slechts 2 provincies die ..- Holland heten. Zoals al geschreven hier: Engeland en Amerika bekt ook lekkerder… Niet te druk over maken, zulke dingen regelen zichzelf…

  1. Misschien omdat ik 63 jaar ben maar 8k vind de herbenaming volledige onzin die veel geld gaat kosten en verwarring waardoor wij internationaal terrein kunnen verliezen. Laat Holanda en Países Bajos vredig naast elkaar staan en naar gelang de situatie de een of de ander gehanteerd worden.

 16. Ik vind ‘ neerlandés’ of paisesbajeños en niet holandés. Kom ui noord Brabant en niet uit de provincies noord- en zuid Holland.

 17. Ik ga mijn achternaam echter niet veranderen in J.H. Nederland. Volgens mij zijn er wel andere problemen in Nederland waar men zich druk over kan maken.

 18. Ik kom uit Nederland, niet uit Holland. Nederland is groter dan alleen die twee provincies, al denken er veel dat er niet meer is dan de hoofdstad.
  Over wereldvreemd gesproken.

 19. In het paspoort lees je Nederland en niet Holland ,ik zie geen probleem ,behalve dat Nederland mooi nam ,mooi land is ,dus ik stem voor Nederland

 20. Gewoon Holland. Dat kent iedereen. Verander dan “Nederland” gewoon naar “Holland” voor ‘t gehele land. Je gaat toch niet je sterkste merknaam buiten de deur zetten?..

  1. Holland is internationaal natuurlijk het makkelijkst. Maar er zijn een hoop Nederlanders die aan ‘internationaal’ geen boodschap hebben. Hollanders zijn in hun ogen arrogante alleswetende westerse stedelingen.

 21. Wat een flauwekul is dit zeg.
  De Verenigde Staten is de officiële naam van de US of A, maar in de volksmond heeft men het toch vaker over Amerika.
  Niks mis met Holland.

  1. Holland is internationaal natuurlijk het makkelijkst. Maar er zijn een hoop Nederlanders die aan ‘internationaal’ geen boodschap hebben. Hollanders zijn in hun ogen arrogante alleswetende westerse stedelingen.

 22. Doe dit dan vooral ook bij onze duitse buren, want daar spreekt men alleen maar van Holländer… De meeste duitsers weten overigens niet eens dat er maar twee provincies zijn die Holland heten. Dus minister van buitenlandse zaken zou ook daar aandacht aan kunnen schenken! Tenslotte is Duitsland de belangrijkste handelspartner.

  1. Nu ook met email adres en niet anoniem. Doe dit dan vooral ook bij onze duitse buren, want daar spreekt men alleen maar van Holländer… De meeste duitsers weten overigens niet eens dat er maar twee provincies zijn die Holland heten. Dus minister van buitenlandse zaken zou ook daar aandacht aan kunnen schenken! Tenslotte is Duitsland de belangrijkste handelspartner.

 23. In officiële programma’s zoals bij post kantoor is het toch in Spanje Países Bajos . En ook bij het civiele register sta ik als persoon in geschreven als komende uit Países Bajos . En ook in mijn paspoort staat echt niet dat ik Hollander ben.

 24. Ik zou hier geneigd zijn te denken aan lands propaganda, weg met dat patriottisme»»»chauvinisme, we zijn gewoon wereldburgers.

 25. Zoals met alles de laatste tijd…..
  Weg met alles wat ooit aan ons mooie land deed denken.
  De zottigheid kent waarschijnlijk geen grenzen

 26. Wat een onzin en geldverspilling. Hup Holland hup moet blijven en het te verspillen geld moet naar b.v. gezondheidszorg of ouderenhulp.

 27. Al jaaren ben ik geirriteerd dat het Nederlands Nieuws het woord Engeland gebruikt voor het Verenigd Koninkrijk. De meeste Nederlanders die buiten Noord en Zuid Holland wonen, voelen waarschijnlijk hetzelfde.

 28. onbelangrijke en geldverspillende ideeën weer. Holland is een topmerknaam voor alles wat Nederland doet, dat is nauwelijks te veranderen. Heeft EZ niks beters te doen?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken