Van ‘holandeses’ naar ‘paisesbajeños’ in Spanje

Van ‘holandeses’ naar ‘paisesbajeños’ in Spanje
Beeld: Freepik

Van ‘holandeses’ naar ‘paisesbajeños’ in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was te lezen in diverse buitenlandse kranten en nu ook in Spanje. Nederland wil af van de naam Holland en wil weer Nederland genoemd worden of, zoals in het Spaans, ‘Países Bajos’ of ‘Neerlandés’. Zoals bekend slaat Holland maar op twee provincies en heet het land eigenlijk Nederland maar Holland is vaak gebruikelijker zoals in ‘Hup Holland Hup’.

‘Holanda’ (Holland) staat officieel voor Holanda Septentrional (Holanda del Norte) ofwel Noord Holland en Holanda Meridional (Holanda del Sur) ofwel Zuid Holland. Maar Holland wordt veel gebruikt als het over Nederland gaat. Deels is de toeristenindustrie de schuldige want waar zie je Holland nu niet op staan.

Maar Holland roept echter ook clichébeelden op van de klompen, molens en tulpen en daar wil men vanaf want Nederland is meer dan dat. In de toekomst moet er als het aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken ligt alleen nog gesproken worden over Nederland of The Netherlands, ofwel in Spanje Países Bajos of Neerlandés. 

Daarvoor wil men het domein van de toeristische website holland.com veranderen naar nederland.nl en wordt de taal Hollands ook omschreven als ‘neerlandés’ ofwel Nederlands. Dat zou dus in Spanje ook meteen inhouden dat men het niet meer zal hebben over ‘holandeses’ als men het over de Nederlanders heeft maar over ‘paisesbajeños’ dat uiteraard een veel moeilijker woord is.

Wat is jouw mening, doet Nederland er goed aan om af te stappen van Holland als het gaat over Nederland of de Lage Landen? Moeten de Nederlanders nu in de toekomst bij het voetbal ‘Hup Nederland Hup’ gaan zingen of moet men een nieuwe slogan verzinnen? En wat gebruik jij als je het over Nederland hebt in Spanje, zeg je dan dat je uit ‘Holanda’ komt of uit de ‘Países Bajos’?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.