Extreemrechtse motie van wantrouwen van VOX mislukt in Spanje

Extreemrechtse motie van wantrouwen van VOX mislukt in Spanje
Beeld: Europa Press

Extreemrechtse motie van wantrouwen van VOX mislukt in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De extreemrechtse partij VOX is er op donderdag niet in geslaagd om genoeg parlementaire stemmen te krijgen voor de motie van wantrouwen tegen de regering-Sánchez. Sterker nog, alleen de 52 parlementariërs van de extreemrechtse partij stemden voor terwijl er 298 parlementariërs tegen stemden en voor het eerst tijdens de vijf moties van wantrouwen in de moderne geschiedenis onthield niemand zich van stemmen waarmee alle partijen VOX een duidelijk signaal hebben gegeven.

Voor een succesvolle motie van wantrouwen had VOX de steun nodig van de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) wat samen 151 zetels zou opleveren. Dat was echter niet genoeg om de noodzakelijke 176 zetels te halen en dus zouden kleinere partijen VOX de motie van wantrouwen moeten steunen waaronder de Catalaanse en Baskische partijen die felle tegenstanders van VOX zijn.

Gedurende twee dagen werd er op woensdag en donderdag gediscussieerd over een motie van wantrouwen waarvan van tevoren al bekend was dat deze zou mislukken. Twee dagen parlementaire sessies verspilt aan iets overbodigs, was iets wat veel parlementariërs zeiden na afloop. 

Sterker nog, deze motie van wantrouwen heeft de VOX-partij compleet geïsoleerd want de PP-partij heeft tegen gestemd en in een harde repliek van de PP-partijleider Pablo Casado tegen VOX heeft hij laten weten wat zijn partij van VOX en zijn partijleider Santiago Abascal vindt en wil de volkspartij Partido Popular terugkeren naar centrumrechts door afstand te nemen van de extreemrechtse partij. 

Met name het nee van de PP-partij en de harde toespraak van Casado kwamen als een verrassing, ook bij VOX. Dankzij de stemmen van VOX regeert de PP namelijk in o.a. Andalusië, Madrid regio en Murcia. Meteen na de toespraak heeft men in de verschillende regio’s via de sociale media laten weten ‘España si. VOX no’ waarmee men overal afstand neemt van de extreemrechtse steeds verder geïsoleerde partij.

De alweer vijfde motie van wantrouwen in de moderne Spaanse geschiedenis is dus afgekeurd met alleen de 52 stemmen van VOX vóór maar alle andere partijen stemden tegen. In totaal 298 stemmen tegen onderverdeeld in PSOE (120 stemmen), PP (88), Unidad-Podemos (35), ERC (13), Ciudadanos (10), Junts per Catalunya (8), ONV (6), Bildu (5), Más Madrid (3) en diverse kleinere partijen samen met 10 stemmen.   

Geschiedenis

Wetenswaardig is dat er tot nu toe in Spanje sinds de herstelde democratie in 1975 vijf moties van wantrouwen zijn ingediend in Spanje. Dat gebeurde in 1980 tegen de regering-Suarez, in 1987 tegen de regering-Gonzalez, in 2017 tegen de regering-Rajoy toen Pablo Iglesias van Podemos dit lanceerde en in 2018 toen de PP-partij veroordeeld werd voor corruptie en fraude en de huidige premier Pedro Sánchez een motie van wantrouwen indiende tegen de regering-Rajoy. De motie van wantrouwen van de extreemrechtse partij VOX in 2020 was de vijfde ‘moción de censura’.

In vier gevallen mislukte de motie van wantrouwen en werd deze niet aangenomen maar in 2018 slaagde voor het eerst in de moderne geschiedenis van Spanje een motie van wantrouwen en werd Pedro Sánchez de nieuwe premier door Mariano Rajoy naar huis te sturen.

Ga naar de inhoud