Bodega in Tarragona vervalst etiketten op minstens 50 miljoen flessen wijn

Bodega in Tarragona vervalst etiketten op minstens 50 miljoen flessen wijn
Beeld: Mossos d'Esquadra / Twitter

Bodega in Tarragona vervalst etiketten op minstens 50 miljoen flessen wijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

TARRAGONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra heeft een inval gedaan bij een wijnbodega in Les Borges del Camp in de provincie Tarragona in Catalonië. Daar stuitte de politie op een grote partij flessen wijn die valse etiketten had en kwam men erachter dat deze bodega al sinds 2017 flessen wijn met valse etiketten verkocht. Er wordt gesproken over 50 miljoen flessen wijn met de etiketten DO Priorat, Terra Alta en Montsant.

Bij de huiszoeking vonden de agenten van de Mossos d’Esquadra ruim 750.000 flessen wijn die voorzien waren van valse etiketten en klaar stonden om verzonden te worden. Daarnaast werden 3,2 miljoen valse etiketten gevonden. De wijn werd zonder enige controle gedistribueerd waarbij ook de papieren die moesten bewijzen dat de wijnen een appellatie of beschermde herkomstbenaming hadden werden vervalst.

De politie gaat er vanuit dat er jaarlijks tussen de 8 en 10 miljoen flessen wijn met valse etiketten gedistribueerd werden. Dat deed deze Bodega al sinds 2017 dus er wordt gesproken over circa 50 miljoen valse flessen wijn wat voor de echter Bodega’s een enorme schadepost is.

Het onderzoek naar de frauduleuze wijnverkopers startte in juli dit jaar nadat bij de regionale politie,klachten waren binnengekomen van diverse bodega’s in de gebieden DO Priorat, Terra Alta en Montsant in de provincie Tarragona. 

De verdachten kochten in het geval van de DO Priorat en DO Montsant wijnen reeds gebottelde wijnen van diverse wijnhuizen goedkoop in en plaatsten daarna in de eigen Bodega een eigen valse etiket erop. In het geval van de DO Terra Alta werd de wijn in de eigen faciliteiten gebotteld en daarna gelabeld met valse etiketten.

Het gaat onder andere om de volgende wijnen:”Slates of Bonmont 2017″ van Do Priorat; “Heredad Centum” en “Carles Heredad” uit 2019 van DO Montsant; “Escal Roja Gran Reserva” uit 2015, “Heredad Cheroga” uit 2018 en “Cheroga” uit 2018, van DO Terra alta.  

Naast de verdachten van de Bodega werden ook vier supermarktketens onderzocht waar de valse wijn verkocht of verder gedistribueerd werd. De rechter heeft hen opgedragen onmiddellijk te stoppen met de verkoop van de valse wijnen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.