Dit zijn de vijf beste kazen van Spanje

Dit zijn de vijf beste kazen van Spanje
Beeld: 123rf

Dit zijn de vijf beste kazen van Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wie Spanje zegt, zegt eten. Het land van de tapas staat niet alleen bekend voor zijn goede wijn en lekkere olijven, ook qua kazen moet het niet onderdoen voor het Noordelijke buurland Frankrijk. Om de Spaanse producten te promoveren, stelde het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening een lijst samen van de beste vijf kazen van het land, iets wat het Ministerie eerder ook deed met de beste wijnen.

Het motief van die top vijf is het in de schijnwerper plaatsen van de Spaanse kaas en de verkoop een duwtje in de rug te geven. Het ministerie wil zo de lokale kazen helpen om een markt te vinden buiten het gebied waarin ze gemaakt worden.

Voor de prijsuitreiking werd een tweeledige proef opgelegd aan de geselecteerde producten. Eerst werden de kazen aan een grondige test onderworpen, zowel fysisch/chemisch als macrobiologisch, om zeker te zijn dat het om hoge kwaliteitsproducten ging. Pas dan kwam de jury van kenners bijeen, die de kaas kritisch delibereerde en uiteindelijk de volgende vijf winnaars van 2021 kozen.

1. De beste rijpe kaas van koemelk: ‘Castillo de Pambre’, van het bedrijf Pok Quesera uit Palas de Rei (Lugo)

2. De beste rijpe schapenkaas: ‘Gran Casar’ van het bedrijf Quesos del Casar uit Casar de Cáceres (Cáceres)

3. De beste rijpe geitenkaas: ‘Tio Resti’ van het bedrijf Especialidades Lácteas uit Caravaca de la Cruz (Murcia)

4. Beste gemengde rijpe kaas: ‘El 5e Sabor Umami’ van het bedrijf Quesos Cerrato uit Palencia.

5. De beste rijpe kaas met schimmels of blauwe kaas: ‘Savel’ van het bedrijf Airas Moniz uit Chantada (Lugo)

Liefhebbers die alle vijf de kazen willen proberen, kunnen dat meteen combineren met een rondreis door het halve land. Gelukkig is de kans groot dat de prijzen van het Ministerie er voor zorgen dat deze kaas binnenkort in een groot deel van Spanje in de rekken zullen liggen.

Ga naar de inhoud