Spaanse regering wil korte binnenlandse vluchten verbieden

Spaanse regering wil korte binnenlandse vluchten verbieden
Beeld: 123rf

Spaanse regering wil korte binnenlandse vluchten verbieden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als het aan de Spaanse regering ligt moet er in Spanje een verbod komen op korteafstandsvluchten binnen de Spaanse landsgrenzen. In Duitsland en Frankrijk is men ook bezig met plannen om de meest vervuilende vluchten te verbieden maar in Spanje gaat het voorlopig nog om een wens van de coalitieregering die overigens wel meegenomen is in het 2050-plan van Spanje.

Het gaat in dit geval om vluchten van minder dan 500 kilometer die wanneer ze binnen Europa verboden zouden worden de uitstoot van CO2 flink zal verminderen. De korteafstandsvluchten zijn namelijk goed voor 6% van alle schadelijke uitstoot in Europa.

In lijn met de bezorgdheid van wetenschappers over de uitstoot van korteafstandsvluchten, kondigde de Spaanse regering al in mei dit jaar haar voornemen aan om vluchtroutes met alternatieve treinroutes en reistijden van minder dan twee en een half uur te verbieden in Spanje, dit tot groot ongenoegen van de Asociación de Líneas Aéreas (ALA).

In Frankrijk en nu ook in Duitsland zijn plannen om het aantal binnenlandse vliegreizen te reduceren door de reizigers aan te sporen de trein te nemen voor bepaalde afstanden. In Frankrijk wordt gesproken over trajecten die met de trein binnen 2,5 uur te bereiken zijn om daar geen binnenlandse vluchten meer op te accepteren. Maar zou het verbieden of aanmoedigen van binnenlandse vluchten in Spanje ook een idee zijn door reizigers op bepaalde trajecten met de trein te laten reizen? 

Logischerwijze vallen de Balearen en Canarische Eilanden niet onder de mogelijkheden maar veel binnenlandse vluchten zoals van Barcelona naar Madrid, van Valencia naar Madrid of van Málaga naar Madrid kunnen makkelijk vervangen worden door de trein.

Spanje heeft volgens Ministerie van Ontwikkelingszaken circa 1.5400 kilometer aan treinspoor waarvan ongeveer 12.000 kilometer regulier spoor en meer dan 3.400 kilometer hogesnelheidstrein spoor. Wat betreft het aantal kilometers AVE hogesnelheidstrein spoor staat Spanje in Europa op de eerste plaats en wereldwijd achter China op de tweede plaats. 

De AVE (en de low-cost varianten) verbindt Madrid met o.a. Zaragoza, Tarragona, Barcelona, Gerona en de Franse grens maar ook Valencia, Alicante, Castellón, Córdoba, Sevilla, Cádiz, Málaga, Granada, Segovia, Zamora, León etc.

Op diverse van deze bestemmingen die met de hogesnelheidstrein AVE maar ook de nieuwe low cost varianten verbonden zijn is het ook mogelijk met het vliegtuig te reizen terwijl dat volgens de afstanden en reistijd met de trein eigenlijk niet nodig zou hoeven te zijn.

Dus, komt Spanje ook met een soortgelijk plan zoals Frankrijk en Duitsland? Voorlopig wordt daar nog niet over gediscussieerd in het parlement maar wie weet wel in de toekomst. Er wordt immers nog steeds gewerkt aan de uitbreiding van het AVE-netwerk en het aantal verbonden steden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.