Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (31)

Casa Rodriquillo
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (31)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

De afgelopen week zijn we weer eens ouderwets een aantal dagen op pad geweest om “nieuwe” spullen voor onze winkel te scoren. Zo zijn we vrijdag in Coveta Fuma, aan de kust tussen Alicante en Benidorm, geweest en hebben we wat mooie oude meubels opgehaald. Leuke aardige mensen die ons kennen via onze blogs bij SpanjeVandaag en contact met ons hebben opgenomen. Gelijk gebruik gemaakt van dit moment om bij een Nederlandse bar patat met een frikandel te eten. We missen eigenlijk niet veel Nederlands eten, maar zo af en toe een frikandelletje… Dat gaat er altijd wel in. 

Aan het begin van de week hebben we wijnvaten opgehaald. Je zou verwachten dat er door de vele bodegas bij ons in de regio een overschot aan wijnvaten zijn… Dat valt behoorlijk tegen, dus zijn we blij dat we weer een aantal vaten hebben gevonden en de wachtlijst kunnen wegwerken. In het begin vonden wij het best gek dat we bijna nergens wijnvaten konden kopen, totdat ons werd verteld hoe dat komt. Zowiezo worden de vaten die worden gebruikt in Spanje, gemaakt in Frankrijk. Dit omdat de vaten van eikenhout wordt gemaakt en eikenbomen groeien niet of nauwelijks in Spanje.

Maar nu de eigenlijke redenen. De eerste is dat veel bodegas tegenwoordig de vaten leasen en als ze dus niet meer nodig zijn of niet meer goed genoeg zijn, dan gaan ze terug naar de leverancier. Natuurlijk wordt er altijd nog een deel van de gebruikte vaten gebruikt voor het rijpen van whisky, maar de laatste jaren is het erg hip om barrel aged bier te maken. Het gebrouwen bier wordt dan een jaar in een gebruikt vat bewaard en krijg zo een bijzondere smaak. Verder worden er heel veel vaten opgekocht voor de Chinese markt en zo blijft er dus niet heel veel meer over… Tom stopt behoorlijk wat tijd en energie in het onderhouden van contacten bij bodegas in de regio. Zodat ze ons dan hopelijk op de hoogte brengen als er vaten te koop zijn. Ook doen we regelmatig een rondje bodegas om zo een partijtje te vinden.

Helaas is renovatie van de trap nog niet van start gegaan. Pedro zou deze klus op zich nemen, maar is door zijn rug gegaan. Dus daar moeten we nog even opwachten. De tegelzetter was ook even uitgeschakeld, door een bacterie in zijn knie moest hij even in de ruststand. Gelukkig is dat nu aan de betere hand en kon hij afgelopen donderdag het werk weer hervatten. Er is een beetje goed nieuws op het front van het elektra! We hebben nog niet het uiteindelijke vermogen, maar we kunnen nu wel de stopcontacten en schakelaars gebruiken. In de praktijk betekent dit dat we van de enorme hoeveelheid verlengsnoeren af zijn. We kunnen lampen ophangen, dus hoeven we niet meer met een zaklamp op zoek naar onze pyjama. Met dit beetje luxe zijn we na maanden zonder wel heel blij, maar we moeten nog steeds heel voorzichtig zijn met het aanzetten van apparaten zodat de zekeringen er niet uit klappen. Hasta Luego, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud