Regionale overheid Catalonië geeft goedkeuring eerste plannen tramverbinding Cambrils-Salou-Vila-seca

Regionale overheid Catalonië geeft goedkeuring eerste plannen tramverbinding Cambrils-Salou-Vila-seca
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Regionale overheid Catalonië geeft goedkeuring eerste plannen tramverbinding Cambrils-Salou-Vila-seca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Al jaren wordt er gesproken over een nieuwe tramverbinding tussen Tarragona en Cambrils en wellicht nog verder naar het zuiden om zo gebruik te maken van de infrastructuur van het treinspoor dat niet meer gebruikt wordt langs de Costa Dorada. Het leek een onwaarschijnlijk plan vanwege de hoge kosten maar deze week heeft de regionale overheid van Catalonië de informatieve studie van de eerste fase van de tramlijn goedgekeurd. Er is nu 1,6 miljoen euro beschikbaar om de plannen verder uit te werken.

De volgende stap in het proces van de tramverbinding langs de Costa Dorada is het bouwproject met een verdere uitwerking van de infrastructuur en stations tussen Cambrils en Vila-seca waarbij de verbinding ook via Salou gaat. Eerder werd al geschreven dat men in 2023 wil beginnen met de aanleg van de nieuwe tramlijn maar dat zal niet eerder kunnen dan 2024.

De eerste tramlijn is 14,6 kilometer lang en zal Cambrils met Salou en Vila-seca verbinden. Het grootste deel van deze tramlijn zal gebruikmaken van het oude treinspoor dat sinds januari 2020 niet meer gebruikt wordt na de omleiding van het treinspoor van de Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE. Weliswaar zal gebruik gemaakt worden van de oude infrastructuur, het treinspoor zal toch worden verwijderd en opnieuw aangelegd om bestaande barrières weg te halen. Het enige deel dat helemaal nieuw aangelegd moet worden is dat van het station Salou-PortAventura naar Vila-seca, ongeveer vier tot vijf kilometer lang.

In het plan is verder nog geen ruimte voor de aftakking van de nieuw tramlijn naar het nieuwe treinstation van Cambrils. Dat is een complexe route waar nog over gediscussieerd moet worden in een later stadium. Er is ook nog niets opgenomen in de plannen over een toekomstige verbinding van de tramlijn met het nieuwe intermodale treinstation dat in de toekomst gebouwd wordt langs de Middellandse Zee-corridor.

De aanleg van het nieuwe traject tussen Salou en Vila-seca, het verwijderen en opnieuw leggen van een spoor op het oude treinspoor tussen Cambrils en Salou, de geplande 12 stations maar ook de rijtuigen hebben een investering nodig van minstens 150 miljoen euro. Over de naam van deze tramlijn wordt nog nagedacht maar ‘TramCamp’ zou een van de mogelijkheden kunnen zijn.

tramcamp
Beeld: Revista Cambrils / web
Ga naar de inhoud