Grote vuurbal vliegt met grote snelheid over verschillende provincies in Andalusië

Grote vuurbal vliegt met grote snelheid over verschillende provincies in Andalusië
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Grote vuurbal vliegt met grote snelheid over verschillende provincies in Andalusië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Een nieuwe vuurbal van asteroïde oorsprong vloog verschillende provincies van Andalusië over met een geschatte snelheid van 53.000 kilometer per uur. Dit gebeurde op vrijdag 14 oktober om 18:46. Het fenomeen werd geregistreerd door detectoren van het project Smart die bediend worden vanuit observatoria van Calar Alto( in Almería), La Hita (in Toledo), La Sagra en Sierra Nevada (in Granada), Huelva en Sevilla. Het observatorium van Calar Alto heeft laten weten dat de buitencamera’s van de plek deze keer ook het hele traject van de vuurbal, van het begin tot het explosieve einde, hebben kunnen registreren.

Volgens de conclusies van José Maria Madiedo, professor van het ‘Instituto de Astrofísica de Andalucía’ (instituut van Astrofysica van Andalusië), heeft het verschijnsel een asteroïde oorsprong. Een losgeraakt deel kwam de atmosfeer van de aarde binnen met een geschatte snelheid van 53.000 kilometer per uur. Het lichtgevende gedeelte van het verschijnsel begon op een hoogte van 93 kilometer. 

De locatie van de verandering van het deeltje naar lichtgevende vuurbal is precies voor de stad Cádiz, die aan de Atlantische kust in Andalusië ligt. Het object bewoog zich vervolgens richting het noorden, om te eindigen op een hoogte van 18 kilometer, boven de provincie van Cádiz. Het kan niet worden uitgesloten dat deze vuurbal meteorieten heeft veroorzaakt. 

Het fenomeen werd geobserveerd door een grote hoeveelheid personen vanuit verschillende plekken in Andalusië. Dit werd gemeld door 112, dat veel telefoontjes kreeg direct na het verschijnsel. Ook op sociale media kunnen veel berichten over het verschijnsel worden gevonden, waaronder beschrijvingen, maar ook foto’s en video’s.

Ga naar de inhoud