50.000 korte binnenlandse vluchten vervangen door de trein bespaart 300.000 CO₂ in Spanje

50.000 korte binnenlandse vluchten vervangen door de trein bespaart 300.000 CO₂ in Spanje
Beeld: via canva.com & freepik

50.000 korte binnenlandse vluchten vervangen door de trein bespaart 300.000 CO₂ in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een vliegtuig vervangen door de trein is een goede manier om de klimaatcrisis te bestrijden. In Spanje kunnen ongeveer 50.000 binnenlandse vluchten worden vervangen door treinreizen van vier uur. Dit zou jaarlijks ongeveer 300.000 ton CO₂ besparen. Ecologistas en Acción heeft 11 luchtverbindingen tussen steden geïdentificeerd die een alternatieve treinverbinding hebben van maximaal vier uur. In de meeste gevallen zijn er vier dagelijkse ritten per richting.

De 11 routes omvatten meer dan 50.900 vluchten per jaar, wat een derde is van alle binnenlandse vluchten in Spanje. Dit zijn in totaal 5,9 miljoen passagiers. Over het algemeen gaan de meeste binnenlandse vluchten in Spanje naar de eilanden die uiteraard niet vervangen kunnen worden door de trein.

De belangrijkste binnenlandse vliegverbinding in Spanje is die tussen Madrid en Barcelona. In 2019 werden er 15.700 vluchten uitgevoerd en 2,5 miljoen mensen vervoerd. De andere grote binnenlandse vliegverbindingen zijn A Coruña-Madrid, Madrid-Sevilla en Madrid-Valencia. Er zijn ook 11 verbindingen die met de trein kunnen worden afgelegd: Alicante-Madrid, Barcelona-Valencia, Madrid-Málaga, Madrid-Pamplona, Santiago de Compostela-Madrid, Granada-Madrid en Logroño-Madrid.

De reden waarom het belangrijk is om binnenlandse vluchten te vervangen door treinreizen, is dat vliegtuigen veel meer broeikasgassen uitstoten dan treinen. Een vliegtuig stoot ongeveer 175 gram CO₂ per persoon en kilometer uit, terwijl een trein ongeveer 19 gram CO₂ per persoon en kilometer uitstoot. Dit betekent dat een vlucht van Madrid naar Barcelona ongeveer 9 keer zo veel CO₂-uitstoot dan een treinreis van dezelfde afstand.

Dit is een belangrijk verschil, omdat CO₂ een van de belangrijkste broeikasgassen is die bijdragen aan de klimaatverandering. Door binnenlandse vluchten te vervangen door treinreizen, kan de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderd worden en zo de klimaatverandering helpen bestrijden.

Daarnaast is het reizen met de trein ook comfortabeler en goedkoper dan reizen met het vliegtuig. Treinreizen zijn minder stressvol en je hebt meer ruimte om je te bewegen. Ook zijn treintickets over het algemeen goedkoper dan vliegtickets.

Kortom, er zijn veel redenen om binnenlandse vluchten te vervangen door treinreizen. Het is beter voor het milieu, het is comfortabeler en het is goedkoper.

Ga naar de inhoud