36% van de Spanjaarden is voorstander van Catalaans referendum

Oeps ... foto ontbreekt!

36% van de Spanjaarden is voorstander van Catalaans referendum

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Volgens een barometer van het Catalaanse sociologische onderzoeksbureau CEO is 36,2% van de Spanjaarden voorstander van een referendum in Catalonië over de toekomst en relatie tussen Catalonië en de rest van Spanje. 51,8% van de ondervraagden zegt echter tegen een referendum te zijn aldus de driemaandelijkse barometer van het Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO).

De vraag die in het onderzoek gesteld was is de volgende: ‘¿Debería hacerse un referéndum en Cataluña para que los catalanes y las catalanas decidiesen qué relación quieren que haya entre Cataluña y el Estado español?’. ofwel ‘Moet er in Catalonië een referendum worden gehouden voor de Catalanen om te beslissen welke relatie men wil tussen Catalonië en de Spaanse staat?’.

21,1% van de ondervraagde Spanjaarden zegt dat ze het er ‘zeer mee eens’ zijn met deze optie, 15,1% ‘mee eens’, 6,3% ‘niet mee eens of oneens’, 11,2 % ‘nogal mee oneens’ en 40,6% ‘zeer mee oneens’.

43,8% van de Spanjaarden is tegen een referendum omdat er over de eenheid van Spanje niet gestemd kan en mag worden. Dat percentage stijgt naar 48,8% als men de Catalaanse deelnemers aan het onderzoek niet meetelt. 

44,7% zegt akkoord te zijn met een referendum over Catalonië maar dan wel in heel Spanje, een optie die door 35,9% gesteund wordt als er gekeken wordt naar de Catalaanse deelnemers aan het onderzoek. 46,3% zegt tegen een referendum te zijn in heel Spanje.

In het geval van een legaal referendum gesteund door de Spaanse staat over de onafhankelijkheid van Catalonië accepteert 53,3% van de ondervraagden de resultaten terwijl dat percentage 48,2% is bij de Catalaanse deelnemers.

68% van de Spanjaarden zegt dat er een dialoog moet komen tussen de Spaanse regering en Catalonië terwijl 23% zegt dat er harder (mano dura) opgetreden moet worden door de Spaanse staat. 46,8% van dat percentage zegt dat het dialoog dan wel moet gebeuren binnen de grenzen van de grondwet terwijl 21,2% zegt zonder die grenzen een dialoog aangegaan moet worden.

Deze enquête werd gehouden tussen 9 september en 17 oktober voordat de veroordelingen van de Catalaanse politie bekend werden gemaakt. Toen zei 33,9% van de 3.600 ondervraagden dat celstraffen onterecht zijn terwijl dat bij de Catalaanse deelnemers maar liefst 75,2% was.

Ga naar de inhoud