Añisclo-bergpas in Huesca maanden gesloten vanwege vallende rotsblokken

Añisclo-bergpas in Huesca maanden gesloten vanwege vallende rotsblokken
Beeld: Heraldo de Aragón / web

Añisclo-bergpas in Huesca maanden gesloten vanwege vallende rotsblokken

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Ongetwijfeld zijn er lezers die wel eens de mooie weg gereden hebben in de Cañón de Añisclo, gelegen in de Pyreneeën van de provincie Huesca. We hebben het hier over de HU-631 weg van Escalona naar Nerín/Fanlo die door een smalle bergkloof gaat en spectaculair is om te rijden. Maar het is ook een weg die regelmatig te maken heeft met natuurgeweld.

Deze weg gaat dwars door een kloof met hoge rotswanden en is gedurende het grootste deel een eenrichtingsweg omdat deze te smal is voor twee voertuigen. Het probleem is echter dat als het regent, de rotsen naar beneden komen en op het wegdek terecht komen. Daardoor ontstaat vaak veel schade dat daarna gerepareerd moet worden, iets wat vaak lang duurt en veel geld kost.

Maar het gaat vaak niet alleen om de stenen of rotsblokken die op het wegdek terecht komen, het gevaar zit hem juist in wat nog niet naar beneden is gekomen, maar wat wel instabiel balanceert op de hoge rotsen volgens de burgemeester van Fanlo. Als een rots op het wegdek valt beweegt door de impact 300 tot 400 meter wegdek en dat moet allemaal worden nagekeken. Net zoals de omgeving want waar de rots langs is gekomen is ook instabiel geworden.

Bewoners van dit gebied maar ook bezoekers kunnen nu de HU-631 tussen Puyarruego en de parkeerplaats van la Tella niet rijden en worden, ter hoogte van Camping Valle Añisclo, omgeleid via de (naamloze) weg door de Valle de Vío, overigens ook een mooie route, maar niet zo spectaculair als de weg door de Cañón de Añisclo. 

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt want in 2017 en 2018 was de weg ook al twee jaar gesloten vanwege de instabiliteit van en het gevaar bij een tunnel. Die werkzaamheden kosten toen twee miljoen euro.

Technici van de Técnicos de la Dirección General de Carreteras hebben al te voet en met drones de schade onderzocht. Pas als er duidelijkheid ontstaan over de schade, zullen machines en straatwerkers hun werk mogen doen.

Ga naar de inhoud