Search
menu
Search

In de provincie Teruel ontdekte men de recentste dinosaurus overblijfselen ooit

In de provincie Teruel ontdekte men de recentste dinosaurus overblijfselen ooit
Beeld: @Aragosaurus / twitter

In de provincie Teruel ontdekte men de recentste dinosaurus overblijfselen ooit

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Teruel staat met zijn themapark Dinopolis al bekend als de dinosaurus provincie van Spanje. Dat hoeft niet te verbazen, omdat er regelmatig overblijfselen worden gevonden van deze prehistorische reuzen. In Allueva werden de resten gevonden van de twee jongste exemplaren ooit gevonden in Teruel.

Het was het prestigieuze ‘Earth Science Review’ dat de resultaten publiceerde van een onderzoek in Allueva, een nieuwe opgraving met resten van twee dinosaurussen in de provincie Teruel. Volgens de wetenschappers gaat het om de jongste dinosaurus resten ooit gevonden in Teruel. 

Marcos Aurell van de universiteit van Zaragoza coördineerde een groep van 11 onderzoekers. Hij legt uit: “De nieuwe ontdekkingen hebben erg veel gevolgen, om precies te zijn vertellen ze ons dat het ontstaan van de Iberische bergketen ten Noorden van Teruel 20 miljoen jaar eerder begon dan in het begin gedacht”. Die keten vormde zich net als de Pyreneeën toen Iberia, Afrika en Europa tegen elkaar botsten. Zowel de Pyreneeën als de Iberische bergketen vormden zich dus aan het einde van de krijttijd.

Verder was het voor de onderzoekers een grote verrassing op de site enkele resten van een bot te vinden. Na analyse bleek het om de goed bewaarde arm van een ornithischische dinosauriër te gaan. De resten dateren van zo een 73 miljoen jaar geleden. Ze zullen van dienst zijn om de hele evolutie van de soorten in de streek beter in kaart te brengen. De Ornithischische Dinosauriërs waren een subgroep van dinosauriërs die net als vogels drie dragende tenen hadden. 

WIST JE DAT: De Ornithischia vormen een hoofdonderverdeling van de dinosauriërs. In 1887 werden de dinosauriërs in Saurischia en Ornithischia opgesplitst. Het kenmerkend onderscheid is de positie van het os pubis, het schaambeen. Bij de Ornithischia was dat, in afwijking van oorspronkelijke reptielen, naar achteren geklapt, net als bij de vogels.

Ga naar de inhoud