Search
menu
Search

Personeel spoorwegmaatschappij Renfe staakt eind november en begin december (UPDATE)

Personeel spoorwegmaatschappij Renfe staakt eind november en begin december
Beeld: @Renfe / X

Personeel spoorwegmaatschappij Renfe staakt eind november en begin december (UPDATE)

De afgelopen jaren heeft Spanje steeds vaker te maken met stakingen in verschillende sectoren, waaronder ook het openbaar vervoer. Zo heeft Renfe, de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij, aangekondigd dat er in november en december een staking zal plaatsvinden die invloed zal hebben op de treindiensten in het hele land, waarbij minstens 1.538 treinroutes worden geannuleerd.

Deze staking zal niet alleen gevolgen hebben voor de Ave (hogesnelheidstreinen), maar ook voor de Media Distancia (middellange afstandstreinen) en Cercanías (regionale treinen). In dit artikel zullen we dieper ingaan op de details van deze staking, de gevolgen voor reizigers en de maatregelen die genomen worden om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Ave, Media Distancia en Cercanías

De staking die door Renfe is aangekondigd zal invloed hebben op alle treindiensten die ze aanbieden, namelijk de Ave, Media Distancia en Cercanías. Dit betekent dat reizigers die gebruikmaken van deze treinen hinder kunnen ondervinden tijdens de stakingsdagen. Het gaat hierbij om de volgende data: 24 en 30 november en 1, 4 en 5 december. Deze dagen zijn gekozen als protest tegen de voorgenomen overdracht van de Cercanías treinen in Catalonië naar de regionale overheid.

Dienstverlening

Om ervoor te zorgen dat de overlast voor reizigers zoveel mogelijk beperkt blijft, heeft het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda (Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana) op maandag een resolutie gepubliceerd waarin de ‘servicios minimos’ (minimale dienstverlening) worden vastgesteld. Deze ‘servicios minimos’ garanderen dat er tijdens de stakingsdagen toch nog treinen zullen rijden, zij het in beperkte mate.

Tijdens de spitsuren (06:00 – 09:00, 14:00 – 16:00 en 18:00 – 20:30) moet 75% van de treinen rijden en tijdens de rest van de dag 50%. Dit kan uiteraard nog steeds voor vertragingen en drukte zorgen, maar het biedt wel enige zekerheid voor reizigers die afhankelijk zijn van de trein.

Annuleringen

Tijdens de staking zullen in de Media Distancia (middellange afstandstreinen) 2.063 treinen van de 3.160 treinen rijden. Dit is 65% van het normale aantal treinen. Bij de Ave (hogesnelheidstreinen) en Larga Distancia (langeafstandstreinen) zullen 1.185 treinen van de 1.636 treinen rijden. Dit is ongeveer 72% van het normale aantal treinen. In het geval van de Cercanías (regionale treinen) is het aantal geannuleerde treinen nog niet bekend gemaakt.

Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de servicios minimos die zijn vastgesteld door het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda niet garanderen dat alle treinen zullen rijden. Het kan dus voorkomen dat een trein toch wordt geannuleerd.

Informatie

Om op de hoogte te blijven van eventuele annuleringen, kun je het beste de website van Renfe in de gaten houden. Hierop zullen ze updates plaatsen over de dienstregeling tijdens de stakingsdagen. Daarnaast kun je ook contact opnemen met het klantenserviceteam van Renfe voor meer informatie.

Ga naar de inhoud