Voorheen naar Brussel gevluchte rapper Valtònyc accepteert celstraf van twee jaar en biedt excuses aan

Voorheen naar Brussel gevluchte rapper Valtònyc accepteert celstraf van twee jaar en biedt excuses aan
Beeld: Òmnium Cultural / wikipedia

Voorheen naar Brussel gevluchte rapper Valtònyc accepteert celstraf van twee jaar en biedt excuses aan

Rapper Valtònyc, wiens echte naam Josep Miquel Arenas Beltrán is, heeft de afgelopen jaren voor veel ophef gezorgd in Spanje. Zijn teksten en optredens zijn vaak politiek geladen en kritisch tegenover de Spaanse overheid en het koningshuis. Dit heeft hem al meerdere malen in de problemen gebracht met de Spaanse justitie. Onlangs kwam hij weer in het nieuws toen hij na zijn vlucht naar België, waar hij gevlucht voor de Spaanse justitie vijf jaar heeft geleegd, terugkeerde naar Spanje. Maar nu heeft de rapper openlijk excuses aangeboden en een celstraf van twee jaar geaccepteerd.

Valtònyc keerde eind juni 2023 terug naar Spanje nadat het Europees aanhoudingsbevel tegen hem was ingetrokken. Hij was in 2018 veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf voor het verheerlijken van terrorisme, belediging van de Spaanse kroon en bedreiging van politici in zijn rapteksten. Na zijn veroordeling vluchtte hij naar België en vroeg daar asiel aan. In juni 2021 werd zijn straf echter verminderd tot twee jaar en één dag, waardoor de zaak verjaard was en het Europees aanhoudingsbevel werd ingetrokken.

Echter, minder dan een maand na zijn terugkeer naar Spanje, stond Valtònyc alweer voor de rechter. Dit keer vanwege bedreigingen die hij zou hebben geuit tijdens een concert in Marinaleda (Sevilla) op 31 maart 2018. De rapper werd beschuldigd van het oproepen tot geweld tegen een Guardia Civil en werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het plegen van een misdrijf van ernstige bedreiging (oproepen tot het doden van Guardia Civil politieagenten) volgens artikel 171.1 van het Wetboek van Strafrecht. Deze straf werd verlaagd van vier jaar naar twee jaar vanwege verzachtende omstandigheden, zoals spijt en berouw van Valtònyc.

De veroordeling van Valtònyc heeft voor veel reacties gezorgd in Spanje. Aan de ene kant zijn er mensen die vinden dat de rapper terecht is veroordeeld voor zijn bedreigingen en dat dit soort uitspraken niet getolereerd mogen worden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die vinden dat de vrijheid van meningsuiting van Valtònyc wordt beperkt en dat zijn teksten en optredens onder artistieke vrijheid vallen.

De Asociación Unificada de la Guardia Civil (AUGC), die zich als benadeelde partij bij de zaak had gevoegd, was tevreden met de veroordeling van Valtònyc. Zij zien dit als een overwinning voor de Guardia Civil en een erkenning van de bedreigingen die ze dagelijks ontvangen.

Valtònyc zelf heeft aangegeven dat hij spijt heeft van zijn uitspraken en dat deze niet serieus bedoeld waren. Hij benadrukt dat het om woorden ging die in het heetst van de strijd tijdens een concert zijn uitgesproken en dat hij geen daadwerkelijke intentie had om geweld te plegen. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden aan de Guardia Civil en het Spaanse volk.

Ga naar de inhoud