skip to Main Content
Historische overwinning Ciutadans maar de separatisten behouden meerderheid aan zetels in Catalonië

Historische overwinning Ciutadans maar de separatisten behouden meerderheid aan zetels in Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Met 98,86% van de stemmen geteld kan gesteld worden dat de partij Ciutadans (C’s) gewonnen heeft wat betreft het aantal stemmen met 27,41% en aantal zetels in het parlement met 36. Inés Arrimadas spreekt tijdens haar toespraak over een triomf van niet separatisten die anders denken en dat in de tien grootste steden van Catalonië zij als grootste partij werden gekozen. Ook al heeft Ciutadans de meeste stemmen en zetels als partij, het is niet genoeg. De separatisten samen hebben meer zetels dan de constitutionele partijen. Alles lijkt er dus op dat er een separatistisch parlement komt maar met 17 politici die met justitie te maken hebben, politici in de gevangenis en politici die in ballingschap leven in België.

Min of meer zijn de peilingen uitgekomen voor de oranje partij Ciutadans met een overwinning met 36 zetels en 27,41% van de stemmen. Als tweede is de partij van de afgezette en gevluchte Carles Puigdemont Junts per Catalunya geëindigd met 34 zetels en 25,19% van de stemmen waardoor deze partij meer heeft dan ERC die is geëindigd met 32 zetels en 23,70% van de stemmen. De socialistische PSC is geëindigd op 17 zetels en 12,59% van de stemmen gevolgd door CeC met 8 zetels en 5,93% van de stemmen. De CUP partij heeft 4 zetels en 2,96% van de stemmen en als laatste grote partij is de PPC geëindigd met 4 zetels en 2,22% van de stemmen.

De separatistische partijen JxCat, ERC en CUP samen hebben 70 zetels wat er twee meer zijn dan 68 zetels die nodig zijn voor de absolute meerderheid in het Catalaanse Parlement. De constitutionele partijen Ciutadans, PSC, PPC en ook CeC samen hebben 65 zetels samen. Het rare is echter dat vanwege het kiessysteem wat gebruikt wordt (systeem d’Hondt) zijn er 2.236.766 Catalanen (52,5%) die gekozen hebben voor de constitutionele partijen en 2.044.717 Catalanen (47,5%) die gekozen hebben voor de separatistische partijen.

Met de telling van 98,91% van de stemmen kan geconcludeerd worden dat er een opkomst is geweest van 81,95% wat op een aantal kiesgerechtigden van 5.272.754 in totaal 4.320.952 Catalanen en in Catalonië wonende Spanjaarden zijn die gestemd hebben met 951.802 mensen die niet gestemd hebben.

En wat nu? Wat gaat er nu gebeuren? Dat is de vraag. Weliswaar heeft Puigdemont zich als grote winnaar verklaard en tijdens zijn persconferentie zegt hij dat de Catalaanse Republiek heeft gewonnen van de monarchie van 155 (verwijzend naar artikel 155 wat tot deze verkiezingen heeft geleid) en dat de Spaanse minister-president de grote verliezer is want het separatisme heeft opnieuw gewonnen. Op zich is dat niet waar want er zijn meer Catalanen die voor niet separatistische partijen hebben gekozen dan voor de separatisten maar wat betreft zetels in het Parlement hebben de separatisten wel gewonnen.

Het probleem is dat Puigdemont in principe tot nieuwe regiopremier gekozen kan worden maar hij kan niet naar Spanje terugkeren om de eed af te leggen (hij moet persoonlijk aanwezig zijn) omdat hij dan in de gevangenis wordt geplaatst omdat hij op nationaal niveau nog steeds gezocht wordt door de justitie waarvoor hij en vier ex-ministers naar Brussel zijn gevlucht. Buiten Puigdemont zijn er nog 17 andere politici die nog voor de rechter moeten komen vanwege de vorige verklaring van de Catalaanse Republiek, rebellie en opruiing. De in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras die mogelijk als leider van het ERC ook als de nieuwe regiopremier gekozen kan worden maar ook niet persoonlijk de eed kan afleggen. Het vormen van een nieuwe regioregering zal dus nog niet zo makkelijk worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Redactie, ik weet niet of u alleen maar vertaald of dat u ook bewust de lezers voorliegt. Het is gewoon een schande de wijze waarop u de uitslag bewust verdraaid en de lezer voorliegt, want meer kan ik er echt niet van maken.
  Een historische uitslag? Maragall behaalde 52 zetels…
  65 zetels? Nee, slechts 57
  52 procent? Nee, slechts 43,5 procent.

  Nou, nu maar weer afwachten op de reactie van Cooper, Vlaming, Juan74….

  Buiten dat. Prettige kerstdagen !!

 2. Rik u hoort niet hard te rijden nergens en ook niet in Catalonië
  U begaat een overtreding en dat “brabbeltaaltje” heet Catalaans
  U was in Catalonië en daar spelen ze geen nederlands .
  Te hard rijden is dat wettig ? Respecteerde u de verkeersregels in Catalonië ?
  Wat er in spanje gebeurt is dat wettig ? “politieke” gevangenen…’

  )

  1. Het is wat, met die Jojo……een verwarrend verhaaltje hoor. Wordt het is geen tijd om Nederlands te leren schrijven i.p.v. het brabbelstukje wat u nu plaatst?

  2. Jojo velen kunnen hier niet tegen de waarheid…dat doet hun pijn aan hun reactie te zien ?

   1. Lekkere zinvolle bijdrage weer Jackie. U zult wel weer fier zijn op deze reactie!?

    1. Klopt Jaap…. mijn reactie is kort maar krachtig en daar kan jij weer niet tegen

 3. Deze uitslag – over en paar dagen zal nog meer gedetailleerde info naar buiten druppel – zal bij de Indeps (partijen & denktank) als een uppercut aanvoelen.

  Minder zetels – nog steeds een meerderheid – in het regioparlement, lagere Indeps percentage dan in 2015 – komt door de hogere opkomst -, de gehele territorium aan de oostkust vanaf Barcelona t/m voorbij Tarragona – zeg maar, het economische hart van Catalonië – in handen van de C’s en het anti-Indeps blok en last-but-not-least een non-Catalaanse politieke partij heeft de meeste zetels en stemmen.

 4. Er is geen 100% opkomst geweest. Zo’n 1 miljoen mensen hebben helaas niet gestemd. Maar dat is altijd en overal.
  52% stemt op partijen die geen onafhankelijkheid willen.
  Als je de verdeling zo doorzet, kom je op 60-40 tegen afscheiding 60.
  Vergeet ook niet dat van de 70 zetels niet automatisch 70 voor afscheiding stemmen.
  Was bij de laatste stemming die illegaal was ook niet zo.
  De CUP wil wellicht niet merr mee regeren. Dat is ook een teken aan de wand.
  Al met al brengt het alleen maar meer problemen.
  Dat Puigdemond staat te juichen is erg voorbarig.
  Het is overduidelijk dat er nog altijd GEEN meerderheid is voor afscheiding van Spanje.
  Hij heeft op papier een meerderheid in het parlement maar in de praktijk gewoon niet gekregen wat hij wilde, namelijk de steun die hij dacht te krijgen.
  In zijn totaal hebben ze toch aardig wat zetels verloren.

  1. Toch wil ik even reageren: ik weet dat dit resultaat niet echt is zoals verwacht en dat er sommigen misschien eens moeten relativeren, maar goed:
   @juan74, het resultaat voor onafhankelijkheid is: 47,6 procent voor onafhankelijkheid en 43,5 procent tegen. . (Dit is geen 52 procent wat U probeert voor te schotelen en dit is precies de wijze waarop u de waarheid probeert te verdraaien).
   Even duidelijk: 47,6 procent voor en 43,5 procent tegen.
   Er is 7,4 procent die voor CeC Podem heeft gekozen en deze zijn radicaal tegen Onafhankelijkheid én tegen het blok Artikel 155, MAAR zij zijn vóór het houden van een Referendum. . . . . Ups. . . . .

   Mag ik nu zeggen dat 56 procent VOOR het houden is van een referendum en 44 procent tegen????

 5. Deze uitslag had ik toch niet echt verwacht. Grosso modo kan men stellen dat de helft dus wel degelijk voor afscheiding is. Ik veronderstelde dat de meesten van deze kiezers de vorige keer tijdens dat illegale referendum eigenlijk een proteststem uitbrachten tegen de pp. Nu moet ik concluderen dat ong de helft wel degelijk voor afscheiding is en dit terwijl ze toch reeds een zeer grote onafhankelijkheid geniet en dit nog niet genoeg acht. Liever héél veel riskeren (ook voor de volgende generaties) zoals armoede omwille vh feit dat er reeds vele firma’s zijn vertrokken uit de regio en nu nog meer gaan vertrekken. Ook zal het eventuele land Catalonië nooit bij de EU komen vermits Spanje daar zijn ‘veto’ zal gebruiken. Toerisme: dit zal nu nog geen impact hebben tegen volgende zomer maar wél bij een eventuele afscheiding aangezien Europeanen dan wel rekening moeten gaan houden met inreisvisa’s en dergelijke. Ale, dit is hoe ik de toekomst toch zie. Al bij al vind ik dat deze kiezers heel dom hebben gestemd maar het is hun recht. Zoals ik reeds eerder heb vermeldt: het probleem is en blijft Rajoy en Puigdemont. Die moeten vh politieke toneel verdwijnen, misschien dmv vervroegde nationale verkiezingen?

 6. Als de separatisten winnen, dan streven de hardliners onder hen verder naar volledige onafhankelijkheid, dwz in principe een eigen politie zonder voogdij van de staatspolitie & de guardia civil en wellicht ook een eigen leger. Dan hebben ze meer zeggingsmacht dan voor deze verkiezingen. Maar Rajoy wil daar niet van weten en hen daarom minder autonomie verlenen. De EU wacht af en wil de toestand van vroeger handhaven. Er zijn echter heel wat staten die met dezelfde contradictie worstelen: Het grensland Andorra wordt bestuurd door de Franse President en een Spaanse bisschop en men spreekt er ook Catalaans. Is dat misschien een theocratische democratie?. Het is niet eens lid van de EU maar aanvaardt wel de EURO. Het groot hertogdom Luxemburg heeft geen eigen leger maar kan rekenen op onze militairen. Zwitserland wordt bestuurd door een ploeg ministers die met een vaste regelmaat worden afgelost door een andere ploeg en voor alles is er een referendum. En 4 officiele talen. Het land is noch lid van de EU, noch van de NATO en politiek neutraal. Niettemin heeft het het Guinness record van de onderhandelings tafels, omdat het juist geen enkele lidkaart duldt. Het is tevens het enige buurland van Duitsland, waar Hitler zijn handen vanaf hield, nochtans ook Duitstalig. Dus zoek maar eens een aparte formule voor Catalonie. Succes! gegarandeerd.

  1. Die echte volledige onafhankelijkheid is een utopie Bruno.
   Net zo goed als de Vlamingen echt niet van de Walen gaan af komen.
   Zeker voor beide zaken niet op korte termijn.
   Dat de NVA nu weer naar de EU gaat wijzen, dat die moeten ingrijpen, begrijp ik ook niets van, waar moet de EU bij ingrijpen? Er is gestemd voor een parlement, de zetels zijn helder. Er is NIET gestemd over andere zaken, dus de NVA moet zich lekker blijven bemoeien met het eigen land, en niet met een ander EU land.

   De belangrijkste reden voor de hardliners, zoals jij ze noemt, om van Spanje af te raken ligt hem inderdaad in het feit dat ze geen Guardia Civil willen, geen Spaanse rechters etc. Zodat ze gewoon door kunnen gaan met hun corrupte zaken. Die komen helaas in de hele Spaanse politiek voor, en denk ik eigenlijk alle politiek wereldwijd. Maar dat men allemaal valse redenen aan blijft voeren om door te gaan met hun streven is natuurlijk niet goed te praten.

   Kijk ook nu weer naar wat Puigdemont roept, namelijk dat de Catalanen de Spanjaarden hebben verslagen. Net of de Catalanen geen Spanjaarden zijn.
   En hij heeft ook nog eens geen gelijk!
   52% van de mensen die gestemd hebben, hebben dat gedaan op partijen die GEEN onafhankelijkheid willen. Mensen die op de CUP stemmen, zijn tegen alles waar een ander voor is, dus die zou ik al niet eens mee tellen.
   Komt bij dat die partij toch fors verloren heeft. 70 zetels bij elkaar geteld lijkt een meerderheid, maar men vergeet maar even dat van de vorige regering, toch ook een paar mensen TEGEN de onafhankelijkheid waren, namelijk 4 stuks!
   Stel dat er nu wederom 4 tegen stemmen, dan zitten ze op 66 en blijven ze steken met alles.
   Daar lees en hoor ik niemand over.
   Dat de personen die tegen stemden of niet voor stemden ook nog eens weg gestuurd zijn, hoezo democratie? Lees ik ook nergens meer terug. Het is al met al door een hele roze bril gekeken, begrijpelijk hoor, maar wat wint het volk ermee?

   Dan vergeet Puigdemond nog maar even dat niet alle mensen die mochten stemmen, ook gestemd hebben heh. Zou je het helemaal doorrekenen dan is nog altijd zeker maar een kleine 40% wellicht voor onafhankelijkheid.

   De winst van deze verkiezing zit er in dat de pro-Spanje kant zich heel hard en helder heeft laten horen ZONDER geweld dames en heren! En dat het nu voor eens en altijd duidelijk is dat de ex-regering NOOIT had mogen spreken namens een meerderheid van de Catalanen, dus die leugen is keihard en heel helder onderuit gehaald.

   Het verlies in de hele situatie, dus ook in deze verkiezingen zit in het feit dat de regio nog meer verdeeld is dan die al was. Dat er vrijwel geen werkbare stevige meerderheid is om aan de slag te gaan in het belang van het volk. En dat nog altijd de mensen die de zaak zo enorm beschadigd hebben, aan de macht zijn.
   En dan doel ik niet alleen op de Catalaanse ex-regering maar ook het feit dat Rajoy geen gevolgen heeft verbonden nog aan zijn eigen optreden.

   Het enige dat men nu zeker weet is dat er GEEN meerderheid is voor onafhankelijkheid, dat Spanje het ook nooit gaat toestaan.
   Dus met die kennis, moeten de dames en heren politici nu aan de slag in het belang van de bevolking. Spanje zal een bepaalde extra vorm van autonomie moeten toestaan, een zelfde belastingdeal moeten maken als met de Basken en zorgen dat heel Spanje ziet dat zaken eerlijk verdeeld dienen te worden. Pas dan zal men een werkbare vorm hebben van doorgaan met Spanje als land en voor de Catalanen de vrijheid die ze wensen.
   MAAR, de Catalaanse politici zullen ook wat terug moeten doen, zich aan de wet gaan houden, ophouden met liegen en bedriegen en er zijn voor hun hele regio, dus ook de mensen die bij Spanje willen blijven, en ophouden met het discrimineren van mensen die geen Catalaan zijn of Catalaans willen spreken.
   En zeker ophouden met mensen onder druk te zetten en erger die geen onafhankelijkheid wensen.
   Als de beide kampen, op die wijze bereid zijn zaken te doen, dan komen ze nog een heel eind!
   Ik wens ze allemaal alle wijsheid toe en hoop dat ze eerst een mooie El Gordo hebben vandaag, ze kunnen het geld daar wel gebruiken hahaha. En dat ze een vredige kerst mogen vieren, hand in hand dus, als 1 volk!

   En ik wens alle mensen hier en de redactie uiteraard het zelfde.
   Prettige en gezegende kerst voor allen!

   1. Toevallig heb ik gisteren een boete gekregen voor een snelheidsovertreding in Catalonie op de AP-7. Voor alle duidelijkheid ik woon in de provincie Alicante,hetgeen Transit ook weet, omdat ze de documenten naar hier gestuurd hebben. Maar nu het bewijs dat zij gewoon hun eigen regels en wetten doen en ook de EU regels schenden , zoals ze de spaanse schenden.
    Volgens de “Europese Richtlijn ( 2011/82/EU )”moet elke lidstaat die een boete geeft aan een buitenlander , de overtreding , de motivatie en de mogelijkheid van betaling, afleveren in de taal van de overtreder.In mijn geval dus het Castelliaans. Maar zij hebben alles in het Catalaans opgesteld, hetgeen dus onwettig is.Dit brabbeltaaltje kan ik dus niet lezen en ben het ook niet verplicht, hetgeen ik hun met een bezwaarschrift heb laten weten.
    Ik ben is benieuwd of ze zo beleefd zijn om hierop te reageren?

   2. “… Spanje zal een bepaalde extra vorm van autonomie moeten toestaan, een zelfde belastingdeal moeten maken als met de Basken en zorgen dat heel Spanje ziet dat zaken eerlijk verdeeld dienen te worden. Pas dan zal men een werkbare vorm hebben van doorgaan met Spanje als land en voor de Catalanen de vrijheid die ze wensen…”

    Juan74, ik ben aangenaam verrast ! Kerstmis zeker ?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken