Historische overwinning Ciutadans maar de separatisten behouden meerderheid aan zetels in Catalonië

Oeps ... foto ontbreekt!

Historische overwinning Ciutadans maar de separatisten behouden meerderheid aan zetels in Catalonië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Met 98,86% van de stemmen geteld kan gesteld worden dat de partij Ciutadans (C’s) gewonnen heeft wat betreft het aantal stemmen met 27,41% en aantal zetels in het parlement met 36. Inés Arrimadas spreekt tijdens haar toespraak over een triomf van niet separatisten die anders denken en dat in de tien grootste steden van Catalonië zij als grootste partij werden gekozen. Ook al heeft Ciutadans de meeste stemmen en zetels als partij, het is niet genoeg. De separatisten samen hebben meer zetels dan de constitutionele partijen. Alles lijkt er dus op dat er een separatistisch parlement komt maar met 17 politici die met justitie te maken hebben, politici in de gevangenis en politici die in ballingschap leven in België.

Min of meer zijn de peilingen uitgekomen voor de oranje partij Ciutadans met een overwinning met 36 zetels en 27,41% van de stemmen. Als tweede is de partij van de afgezette en gevluchte Carles Puigdemont Junts per Catalunya geëindigd met 34 zetels en 25,19% van de stemmen waardoor deze partij meer heeft dan ERC die is geëindigd met 32 zetels en 23,70% van de stemmen. De socialistische PSC is geëindigd op 17 zetels en 12,59% van de stemmen gevolgd door CeC met 8 zetels en 5,93% van de stemmen. De CUP partij heeft 4 zetels en 2,96% van de stemmen en als laatste grote partij is de PPC geëindigd met 4 zetels en 2,22% van de stemmen.

De separatistische partijen JxCat, ERC en CUP samen hebben 70 zetels wat er twee meer zijn dan 68 zetels die nodig zijn voor de absolute meerderheid in het Catalaanse Parlement. De constitutionele partijen Ciutadans, PSC, PPC en ook CeC samen hebben 65 zetels samen. Het rare is echter dat vanwege het kiessysteem wat gebruikt wordt (systeem d’Hondt) zijn er 2.236.766 Catalanen (52,5%) die gekozen hebben voor de constitutionele partijen en 2.044.717 Catalanen (47,5%) die gekozen hebben voor de separatistische partijen.

Met de telling van 98,91% van de stemmen kan geconcludeerd worden dat er een opkomst is geweest van 81,95% wat op een aantal kiesgerechtigden van 5.272.754 in totaal 4.320.952 Catalanen en in Catalonië wonende Spanjaarden zijn die gestemd hebben met 951.802 mensen die niet gestemd hebben.

En wat nu? Wat gaat er nu gebeuren? Dat is de vraag. Weliswaar heeft Puigdemont zich als grote winnaar verklaard en tijdens zijn persconferentie zegt hij dat de Catalaanse Republiek heeft gewonnen van de monarchie van 155 (verwijzend naar artikel 155 wat tot deze verkiezingen heeft geleid) en dat de Spaanse minister-president de grote verliezer is want het separatisme heeft opnieuw gewonnen. Op zich is dat niet waar want er zijn meer Catalanen die voor niet separatistische partijen hebben gekozen dan voor de separatisten maar wat betreft zetels in het Parlement hebben de separatisten wel gewonnen.

Het probleem is dat Puigdemont in principe tot nieuwe regiopremier gekozen kan worden maar hij kan niet naar Spanje terugkeren om de eed af te leggen (hij moet persoonlijk aanwezig zijn) omdat hij dan in de gevangenis wordt geplaatst omdat hij op nationaal niveau nog steeds gezocht wordt door de justitie waarvoor hij en vier ex-ministers naar Brussel zijn gevlucht. Buiten Puigdemont zijn er nog 17 andere politici die nog voor de rechter moeten komen vanwege de vorige verklaring van de Catalaanse Republiek, rebellie en opruiing. De in de gevangenis verblijvende Oriol Junqueras die mogelijk als leider van het ERC ook als de nieuwe regiopremier gekozen kan worden maar ook niet persoonlijk de eed kan afleggen. Het vormen van een nieuwe regioregering zal dus nog niet zo makkelijk worden.

Ga naar de inhoud