De Valencia regio krijgt in 2023 een gemeentelijke toeristenbelasting

De Valencia regio krijgt in 2023 een gemeentelijke toeristenbelasting
Beeld: 123rf

De Valencia regio krijgt in 2023 een gemeentelijke toeristenbelasting

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – In navolging van de autonome regio’s Catalonië en de Balearen eilanden ziet het er naar uit dat de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio ook een toeristenbelasting gaat krijgen. Er wordt al jaren over gediscussieerd maar uiteindelijk zijn de drie politieke partijen PSPV, Compromis en Unidas-Podemos overeengekomen dat er vanaf 2023 een ‘tasa turistica’ of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ gaat komen. 

De toeristenbelasting of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ die de provincies Alicante, Valenciana Castellón zullen krijgen vanaf 2023 is echter anders dan in Catalonië en de Balearen. In deze twee regio’s gaat het om een regionale toeristenbelasting die in de hele autonome regio geldt maar in het geval van de Valencia regio gaat het om een gemeentelijke toeristenbelasting die daarnaast vrijwillig is. Met andere woorden, de gemeenten kunnen ervoor kiezen om een toeristenbelasting in te voeren om hun gemeentekas aan te vullen en het geld te gebruiken voor verbeteringen in het toerisme, of niet.

Dat zou dus kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld in Benidorm wel een toeristenbelasting kan gaan gelden maar in Alicante stad weer niet. Overigens hebben juist deze twee gemeenten al laten weten dat ze geen toeristenbelasting gaan invoeren. 

Het hoe en wat van deze toeristenbelasting is echter nog niet bekend dus ook niet de bedragen die men dan zou moeten betalen om te overnachten in de gemeenten die besluiten een toeristenbelasting in te voeren. Al wordt er geschreven over bedragen tussen de 0,50 en 2 euro per nacht, afhankelijk van het accommodatietype (zie schema onderaan).

Voor maart 2022 moeten na een periode van overleg met de verschillende sectoren de definitieve plannen gepresenteerd worden waarna er gestemd gaat worden om daarna de ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ vanaf 2023 in te voeren in de Valencia regio.

Er is vanuit de toerismesector echter ook veel kritiek omdat ten tijde van een pandemie met dalende bezoekers het niet de tijd is om de toeristen die wel komen extra te belasten met een toeristenbelasting. Daarbij vergeet men echter dat deze buitenlandse toeristen in hun eigen land waarschijnlijk al gewend zijn aan dit soort extra belastingen. Maar nationale Spaanse toeristen zijn niet gewend om een toeristenbelasting te betalen voor een verblijf in een hotel, appartement, vakantiehuis of op een camping, behalve de inwoners (en bezoekers) van Catalonië en de Balearen eilanden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.