Search
menu
Search

Hoe weet je of je in de Kerstloterij in Spanje hebt gewonnen?

Oeps ... foto ontbreekt!

Hoe weet je of je in de Kerstloterij in Spanje hebt gewonnen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn elk jaar steeds meer buitenlanders die tijdens hun reis naar Spanje of via internet loten kopen voor de kerstloterij ‘El Gordo’ die op 22 december gehouden wordt in Spanje. Het is voor de inwoners van Spanje de belangrijkste en grootste loterij met miljarden aan premies. De hele ochtend zitten miljoenen Spanjaarden aan de televisie gekluisterd om naar de trekkingen te kijken, hetzij thuis, in de bar of tijdens het werk. Maar hoe weet je nu als buitenlandse speler of jij gewonnen hebt?

Televisie

Als eerste wordt de hele uitzending van de loterij inclusief de kinderen die zingen etc. uitgezonden via het televisiekanaal van TVE. Vanaf 8 uur ‘s-morgens is de uitzending te volgen op TVE1 in Spanje maar ook op de internationale zenders van TVE die ook in Nederland te ontvangen zijn.

Daarnaast kan de loterij live gevolgd worden via de website van RTVE via deze link waar de kerstloterij gestreamd wordt. Let echter wel op dat het een lange zit wordt als je de hele uitzending wilt gaan bekijken. Overigens worden nadat alle winnende loten getrokken zijn de hele dag door de winnaars opgezocht en wordt dit feest ook live uitgezonden.

Internet

Uiteraard zijn de uitslagen en winnende nummers ook te vinden op verschillende websites zoals die van de eerder genoemde RTVE website van de Spaanse nationale televisie.

Daarnaast kun je ook de officiële website van de Spaanse loterij bezoeken door naar de website van loterías y apuestas te gaan. Deze kan ook omgezet worden naar het Engels mocht je het Spaans niet zo goed begrijpen.

De websites van de Spaanse kranten zoals de grootste krant van Spanje El País hebben plaats vrijgemaakt voor de kerstloterij uitslagen. Dat geldt ook voor kranten als El Mundo, 20Minutos, La Vanguardia en diverse regionale kranten. Op deze websites staan schema’s met daarop de winnende nummers en vaak is er ook de mogelijkheid om jouw kerstlot nummer in te vullen om te weten of je iets gewonnen hebt.

Ik heb iets gewonnen, en nu?

Heb je met je kerstlot iets gewonnen dan kun je vanaf 18.00 uur dezelfde dag, dus op 22 december, al je prijzengeld ophalen. Het ligt aan de hoeveelheid wat je gewonnen hebt waar je naartoe moet gaan. Heb je minder dan 2.000 euro gewonnen dan kun je dat innen bij elk willekeurig loterij verkooppunt in Spanje.

Heb je meer dan 2.000 euro gewonnen dan dien je naar een Spaanse bank (BBVA, Santander, Caixabank) te gaan om je geld te innen. Je kunt in dat geval ook terecht bij de commerciële afdelingen van de Spaanse loterij maar die zijn niet overal te vinden.

Hoe lang

Je hebt maximaal drie maanden de tijd om je prijzengeld te innen. Dat wil zeggen, je dient je gewonnen bedrag bij de kerstloterij vóór 22 maart het jaar erna te hebben geïnd anders is er een kans dat je geen recht meer hebt op je gewonnen prijs waarbij jouw prijzengeld of een groot deel daarvan naar de Spaanse belastingdienst gaat. Overigens dien je in Spanje te zijn om je prijzengeld op te halen want het gaat uiteindelijk om een Spaanse loterij. Daar hebben we HIER al meer over geschreven.

Belastingen

Sinds 2013 moeten winnaars belasting betalen waarbij de eerste 2.500 euro was vrijgesteld van belasting. In de zomer van 2018 is dat verhoogd naar de eerste 10.000 euro wat 20.000 euro is geworden in januari 2019 en in 2020 werd dat 40.000 euro. Hoe werkt dit systeem:

Eerste prijs is 400.000 – 40.000 is een belastbaar bedrag van 360.000 euro wat 72.000 (20%) belasting is en de winnaar 328.000 euro overhoud.

Tweede prijs is 125.000 euro – 40.000 is een belastbaar bedrag van 85.000 wat 17.000 (20%) belasting is en de winnaar 108.000 euro overhoud.

In het geval van de derde premie (50.000) houdt men 48.000 euro (2.000 euro belasting) over, bij de vierde prijs (20.000) is dat 20.000 euro en bij de vijfde prijs (6.000) is dat dus 6.000 euro (want eerste 20.000 euro zijn belastingvrij).

Buitenlanders

Buitenlanders die meedoen met de kerstloterij in Spanje en een prijs hebben gewonnen dienen ook belasting te betalen. In het geval van buitenlanders kan dat echter niet via de belastingdienst worden ingehouden. Buitenlandse winnaars moeten bij de lotenverkoper een formulier invullen waarop informatie staat over de afwikkeling van het prijzengeld en het betalen van de 20% belasting.

Wat de Nederlandse of Belgische belastingdienst zegt als je met duizenden of miljoenen euro’s naar je eigen land komt is niet helemaal bekend.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?