Wie zijn de activisten die kabels van de kerstverlichting doorsneden in Madrid?

Wie zijn de activisten die kabels van de kerstverlichting doorsneden in Madrid?
Beeld: @cvocortacables / twitter

Wie zijn de activisten die kabels van de kerstverlichting doorsneden in Madrid?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er lijkt heel wat heisa te zijn rond de kerstverlichting dit jaar in Spanje. Nadat in Granada betoogd werd tegen de zogezegde Satanische omgekeerde kruisen, krijgt Madrid te kampen met doorgesneden kabels. De groep activisten achter die daad noemt zichzelf onverbloemd de ‘corta cables’ of kabelsnijders. Maar waarom zijn zij boos?

De groep laat zich voluit het ‘colectivo corta cables’ noemen, en saboteerde de kerstverlichting in de stad afgelopen zaterdag op verschillende punten. Dat deden ze door letterlijk de elektrische kabels door te snijden. De groep wil met haar actie de energetische schaarste in de hoofdstad aanklagen. Voor veel mensen is de energiefactuur, die de laatste maanden recordhoogtes bereikt heeft in Spanje, nu echt te hoog. Bovendien kampen veel inwoners regelmatig ook met een toevoer tekort.

Volgens de ‘corta cables’ is de kerstverlichting een buitensporige verspilling van energie, zeker als je weet dat er zones in de stad zijn als la Cañada Real Galiana waar er effectief energie tekort is. Terwijl 13 procent van de Madrilenen problemen heeft met energietoevoer, geeft het stadsbestuur toch 3,6 miljoen euro uit aan kerstverlichting. 

De politie van de hoofdstad van Spanje heeft een onderzoek naar het toebrengen van schade aan openbare eigendommen geopend. De kerstverlichting begaf het door de sabotage op plekken als de plaza de San Juan de la Cruza en la glorieta del Emperador Carlos V (Atocha), Puerta de Alcala, de Spaanse vlag van de Juan Bravo brug of La Menina aan de paseo del Prado. Een paar uur na de boycot slaagden technici van de stad er in alles weer in orde te brengen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.