Voor minder dan 3 euro kun je deze goede cava’s kopen bij de Lidl, ALDI en Mercadona

Voor minder dan 3 euro kun je deze goede cava’s kopen bij de Lidl, ALDI en Mercadona
Beeld: Canva

Voor minder dan 3 euro kun je deze goede cava’s kopen bij de Lidl, ALDI en Mercadona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is het traditie om met de jaarwisseling, en eigenlijk met elk feestje, een of meerdere glazen cava te drinken. Voor degene die het niet kennen, cava is een Spaanse mousserende wijn die vooral geproduceerd wordt in Catalonië, maar ook steeds meer in andere regio’s. Het is de Spaanse variant van de Franse Champagne. Maar wist je dat cava helemaal niet duur hoeft te zijn? Het is al mogelijk om voor minder dan 3 euro een uitstekende Spaanse mousserende wijn te kopen bij de Lidl, ALDI of Mercadona in Spanje.

De Spaanse Vereniging voor Consumenten OCU heeft een vergelijkend warenonderzoek gedaan en de kwaliteit van cava’s getest die voor minder dan 3 euro te koop zijn in Spanje. Uit dit onderzoek kwamen enkele cava’s van de bekende supermarktketens Lidl, ALDI en Mercadona als beste uit de test.

Om deze test uit te voeren van de ‘goedkope’ cava’s werd onder andere gekeken naar de hoeveelheid suiker, of deze gemaakt werd met biologische druiven, de leeftijd van de cava en het geografisch gebied. Er werden door de OCU 49 cava’s getest: 8 Brut nature, 26 Brut en 15 Semiseco (halfdroge) cava’s.

Er is een grote variëteit aan prijzen bij de cava’s in Spanje waarbij de gemiddelde prijs voor een Spaanse mousserende wijn 6,20 euro is bij de gerenommeerde merken en 2,60 euro bij de supermarktmerken. In dit onderzoek werd alleen gekeken naar de cava’s die voor minder dan 3 euro te koop zijn, maar er zijn ook cava’s van meer dan 12 euro per fles getest.

Wat is het verschil? Je hebt Brut natur cava’s met alleen de restsuikers na gisting wat normaliter minder dan 3 g/l is. Je hebt Brut cava’s met een kleine hoeveelheid suiker waardoor het suikergehalte normaliter tussen de 6 en 12 g/l is. En je hebt Semiseco met een suikergehalte tussen de 32 en 50 g/l.

Beste supermarkt-cava

Als beste uit de test van cava’s van supermarkten die onder de 3 euro verkocht worden is de ‘Vinart’ Semiseco-cava van de ALDI keten gekozen met een prijs van 2,19 euro/fles. Deze ALDI-cava kreeg 85 van de 100 punten en onderscheidt zich in het alcoholpercentage van 11% en 31,3 g/l suiker.

Als tweede op de lijst staat de ‘Cabré & Sabaté’ brut-cava van de Mercadona met een prijs van 2,20 euro. Deze Mercadona-cava kreeg 83 van de 100 punten en onderscheidt zich in het alcoholpercentage van 11% en 5,5 g/l suiker.

De Lidl is dit keer niet in de prijzen gevallen, maar heeft wel diverse goede cava’s voor minder dan 3 euro te koop. Zoals de Arestel Brut en Arestal Semiseco, beiden voor 2,19 euro/fles.  

Onder degenen die opvallen door hun kwaliteit, zijn de beste cava’s in de analyse (duurder dan 3 euro): Brut Natur: Via de la Plata, Ondarre en Raimat; Brut: Faustino Brut Reserva; Semiseco: Vía de la Plata.

Wanneer drinken

Uiteraard kun je altijd een fles cava openen, maar deze kan ook genuttigd worden bij de maaltijd. De cava’s zijn namelijk wijnen die perfect passen bij veel van de kerstmenu’s. De brut natur, extra brut en brut passen uitstekend bij de hoofdgerechten, vooral bij vis, schaaldieren, kazen en marinades. De Semiseco (halfdroge) cava’s zijn meer geschikt voor desserts.

Ga naar de inhoud