Europese Commissie wil bescherming van wolven afbouwen en botst op verzet

Europese Commissie wil bescherming van wolven afbouwen en botst op verzet
Beeld: via canva.com

Europese Commissie wil bescherming van wolven afbouwen en botst op verzet

Problemen in het Europese parlement. Terwijl politici de bescherming van de wolven willen afbouwen, beschuldigen ecologisten hen ervan enkel aan politiek belang te denken en de wetenschappelijke feiten te negeren. Spanje, een land waar het conflict tussen mens en wolf actueel is, kijkt met argusogen toe.

Afgelopen woensdag sloeg het nieuws in als een bom in de Europese Commissie. Er werd voorgesteld de status van de wolf als ‘strikt beschermd’ te verlagen tot ‘beschermd’. Dat zou het beheer van de populatie in Europa flexibeler maken of … met andere woorden … een deel van hen beschikbaar stellen voor de jacht.

In Spanje staat de wolf op de lijst van beschermde soorten. Sinds september 2021 mag er in geen enkele autonome regio op wolven worden gejaagd. Het voorstel wordt op verontwaardiging ontvangen bij bepaalde politieke fracties. Wereld Natuur Fonds (WWF) beschuldigt de president van de commissie, Ursula von der Leyen, ervan enkel aan haar politieke voordeel te denken ten nadele van de wolf.

Veel rechtse partijen hebben al langer hun pijlen gericht op ecologische maatregelen. Van 6 tot 9 juni volgend jaar houdt men verkiezingen in het Europees Parlement. De Europese fractie van de rechtse Partido Popular (PP) is dan ook op zoek naar stemmen bij de jagers en de veehouders. 

In elk geval kan de status van de wolf niet zomaar worden aangepast. Zelfs wanneer ze er komt, zou het nog een paar jaar duren om de beschermde status terug te draaien. Volgens wetenschappers zijn de programma’s van de afgelopen jaren erg succesvol gebleken en groeiden de populaties aanzienlijk. Behalve in Cyprus, Ierland en Malta zijn er in alle Europese landen weer wolven.

Ga naar de inhoud