Search
menu
Search

Veel Spaanse gepensioneerden halen financieel het einde van de maand niet

Veel Spaanse gepensioneerden halen financieel het einde van de maand niet
Beeld: via canva.com

Veel Spaanse gepensioneerden halen financieel het einde van de maand niet

Als we denken aan gepensioneerden, denken we vaak aan mensen die genieten van hun welverdiende rust na een leven lang werken. Maar de realiteit is dat veel gepensioneerden in Spanje te maken hebben met financiële onzekerheid en moeite hebben om rond te komen met hun pensioeninkomsten. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 40% van de gepensioneerden moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen en dat de meerderheid afhankelijk is van hun pensioen als enige bron van inkomsten.

Het is geen verrassing dat het pensioen de belangrijkste bron van inkomsten is voor gepensioneerden in Spanje. Volgens de barometer van de Unión Democrática de Pensionistas y Jubilados de España (UDP) ontvangt 67,6% van de mensen van 55 jaar en ouder een pensioenuitkering als voornaamste bron van inkomsten. Voor de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder is dit zelfs 89,6% en voor 75-plussers maar liefst 95,3%. Dit betekent dat het overgrote deel van de gepensioneerden volledig afhankelijk is van hun pensioen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Een ander belangrijk aspect van de financiële situatie van gepensioneerden is hun huisvesting. Uit het onderzoek blijkt dat 86,1% van de gepensioneerden in een eigen woning woont, terwijl 9,8% een huurwoning heeft en 4,1% in een verzorgingshuis of verpleeghuis verblijft. Dit betekent dat de meeste gepensioneerden geen maandelijkse huurkosten hebben, maar wel te maken hebben met andere uitgaven zoals hypotheeklasten, onderhoudskosten en belastingen.

Een interessant gegeven uit het onderzoek is dat 31,5% van de gepensioneerden financieel bijdraagt aan hun kinderen of kleinkinderen. Dit kan variëren van het betalen van schoolgeld tot het helpen bij het kopen van een huis. Dit laat zien dat gepensioneerden niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook nog steeds een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van hun familieleden.

Helaas is de financiële situatie van gepensioneerden niet rooskleurig. Uit het onderzoek van UDP blijkt dat bijna 40% van de gepensioneerden moeite heeft om rond te komen met hun pensioeninkomsten. Dit betekent dat ze elke maand moeten worstelen om alle rekeningen te betalen en soms zelfs genoodzaakt zijn om geld te lenen of te bezuinigen op essentiële uitgaven zoals voeding en gezondheidszorg.

Ondanks de financiële moeilijkheden, geeft het merendeel van de gepensioneerden aan tevreden te zijn met hun algemene situatie. Maar liefst 71% van de gepensioneerden is tevreden met hun huidige financiële situatie en 62,6% is optimistisch over hun toekomstige financiële situatie. Dit kan worden verklaard door het feit dat veel gepensioneerden geen grote uitgaven meer hebben, zoals hypotheeklasten of kinderen die financieel afhankelijk zijn.

Helaas blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen en alleenstaande gepensioneerden een grotere kans hebben om in financiële onzekerheid te leven. Vrouwen ontvangen gemiddeld een lager pensioen dan mannen, wat resulteert in een groter risico op armoede. Bovendien hebben alleenstaande gepensioneerden vaak geen partner om financieel op terug te vallen en moeten ze alles zelf bekostigen.

Ga naar de inhoud