Waarom werft Finland leerkrachten in Spanje?

Waarom werft Finland leerkrachten in Spanje?
beeld: via canva.com
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Finland ligt aan het andere uiterste van Europa, en toch zoekt het Noordse land in Spanje naar nieuwe leerkrachten. Finland heeft een tekort aan gekwalificeerde leraren en zoekt haar heil dus ook in het verre zuiden.

Ondanks een lichte daling in het laatste PISA-rapport is Finland nog steeds een van de beste landen ter wereld wanneer het op kwalitatief onderwijs aankomt. Er is echter een probleem bij het onderwijs voor de allerkleinsten. Voor kinderen van 0 tot 6 jaar zijn er al jaren niet voldoende gekwalificeerde leerkrachten beschikbaar.

Volgens de Finse vakbonden zou het land voor 2030 maar liefst 1400 leerkrachten per jaar moeten leveren om de actuele vraag in te vullen. Een nummer dat botst met de werkelijkheid. De afgelopen jaren studeerden namelijk slechts zo’n 500 leerkrachten per jaar af. Daarbovenop verwacht men de komende 10 jaar trouwens ook dat 1 op de 3 leerkrachten met pensioen gaat.

Binnen zes jaar komt er ook een wet die scholen verplicht dat twee derde van het personeel over een universitair diploma beschikt. Alleen al in Helsinki zullen daarom 1700 extra leerkrachten nodig zijn.

Geen wonder dus dat Finland buiten haar grenzen kijkt. Een paar dagen geleden stelde men op de publieke televisiezender YLE de volgende vraag: Zijn de Spaanse leerkrachten de oplossing voor het kleuteronderwijs in Finland?

Een paar weken geleden begonnen 12 Spaanse kleuterleraren / leraressen aan een intensieve cursus Zweeds (de tweede officiële taal van het land). Zij zijn een eerste stap in het plan om Spaanse leerkrachten aan te werven. Finland is op zoek naar Spaanse leerkrachten met een goede kennis van het Engels

In totaal dienden al 1500 Spanjaarden een sollicitatie in. 120 onder hen voldeden aan alle voorwaarden. Daaruit werd de groep van 12 gekozen voor het pilootproject. Spanje werd deels gekozen vanwege de gelijkenissen op vlak van educatie. Verder zijn er ook te veel leerkrachten, en Finland wilde zeker geen leerkrachten afsnoepen van een land waar ook een tekort heerst.

Om Spaanse leerkrachten enthousiast te maken wijzen de Finnen op de verzekerde arbeidstabiliteit, een goede verhouding tussen werk en privé, en de tijd van elke school voor een goede opvolging van alle leerlingen. Het salaris zal ook veel hoger zijn dan in Spanje, dus dat is voor veel Spaanse leerkrachten een grote plus.