Search
menu
Search

Wat zijn de belastingen die je moet betalen als je een prijs wint in de El Gordo Kerstmis-loterij?

Wat zijn de belastingen die je moet betalen als je een prijs wint in de El Gordo Kerstmis-loterij?
Beeld: via canva.com & 123rf

Wat zijn de belastingen die je moet betalen als je een prijs wint in de El Gordo Kerstmis-loterij?

De kerstperiode is in volle gang en dat betekent dat het ook tijd is voor de jaarlijkse Kerstmis-loterij. Op 22 december hopen miljoenen Spanjaarden en steeds meer buitenlanders dat ze dit jaar de gelukkige winnaars zijn van ‘El Gordo’ of één van de andere grote prijzen die worden uitgereikt tijdens deze traditionele loterij. Veel mensen fantaseren over de mogelijkheid om een grote prijs te winnen, en één van de meest gestelde vragen in deze periode is hoeveel belasting er moet worden betaald als je ‘El Gordo’ wint. Is er een vrijgesteld bedrag?

Alle bedragen die gewonnen worden in de Kerstmis-loterij zijn onderworpen aan een speciale belasting van de Belastingdienst. Deze belasting wordt toegepast in de vorm van een inhouding, wat betekent dat de Staatsloterij (SELAE) het belastingbedrag zal aftrekken van de prijs op het moment van uitbetaling. Hierdoor hoeven de winnaars geen extra stappen te ondernemen om de belasting te betalen.

Volgens de Belastingdienst wordt de basis van de inhouding bepaald door het bedrag van de belastbare basis van de speciale belasting, wat neerkomt op 20%. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld ‘El Gordo‘ wint, met een prijs van € 400.000, de eerste € 40.000 vrijgesteld zijn en je alleen belasting betaalt over de resterende € 360.000.

Zoals hierboven vermeld, is er een vrijgesteld bedrag van € 40.000 voor alle prijzen die worden uitgereikt in de Kerstmis-loterij. Dit betekent dat als je een prijs wint van minder dan € 40.000, je geen belasting hoeft te betalen. Dit geldt ook voor de kleinere prijzen die worden uitgereikt tijdens de loterij, zoals de tweede, derde of vierde prijs. In deze gevallen zal de volledige prijs worden uitbetaald zonder enige inhouding van belastingen.

Het is belangrijk om op te merken dat dit bedrag van € 40.000 geldt voor elke individuele winnaar. Als bijvoorbeeld twee personen samen een prijs winnen van € 80.000, zullen ze elk € 40.000 ontvangen zonder belasting te hoeven betalen. Dit betekent dat als je besluit om een lot te delen met vrienden of familie, je niet hoeft te vrezen voor extra belastingkosten als jullie samen een prijs winnen van minder dan € 40.000.

Naast het vrijgestelde bedrag van € 40.000, zijn er nog andere prijzen die niet onderworpen zijn aan de speciale belasting van de Belastingdienst. Dit zijn prijzen die worden uitgereikt in de vorm van gratis loten of coupons voor toekomstige loterijen. Deze prijzen zijn volledig vrijgesteld van belastingen, omdat ze niet als geldprijs worden beschouwd. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een gratis lot wint voor de Loterij van Kerstmis van volgend jaar, je geen belasting hoeft te betalen over deze prijs.

Ga naar de inhoud