skip to Main Content
Catalaanse politie probeerde bewijzen over de terroristische aanslag in Barcelona te vernietigen

Catalaanse politie probeerde bewijzen over de terroristische aanslag in Barcelona te vernietigen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra hebben geprobeerd bewijzen die te maken hebben met de terroristische aanslagen op de Ramblas van Barcelona op 17 augustus 2017 te vernietigen door deze te verbranden in een verbrandingsoven. De krant El Periódico plaatste reeds enkele dagen na de aanslag dat er bewijzen waren dat de Amerikaanse CIA de Catalaanse politie had geïnformeerd over mogelijke aanslagen op de Ramblas maar dat werd ontkend door de Catalaanse autoriteiten. Nu blijkt dat er wel degelijk communicatie is geweest.  

Op 26 oktober 2017 wist de Spaanse politie te voorkomen dat de Mossos d’Esquadra dozen vol met documenten zouden verbranden bij een oven. Na een woordenwisseling tussen de agenten en het overhandigen van een rechterlijk bevel konden de Catalaanse agenten niets anders doen dan de dozen af te geven aan de Policía Nacional en Guardia Civil. In die 36 dozen zaten duizenden documenten die blijkbaar belangrijk genoeg waren om in beslag te nemen. Niet alleen waren er documenten over alledaagse zaken maar ook over hoe men politici volgde, hoe men bezig was met het proces van afscheiding en documentatie over de aanslag in Barcelona

Krant

Op 31 augustus 2017, ongeveer twee weken na de aanslag in Barcelona, wist de Catalaanse krant El Periódico exclusief te melden dat de Catalaanse politie gewaarschuwd was door het Amerikaanse CIA over een mogelijke IS aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat werd toen door de toenmalige (nu in de cel verblijvende) Catalaanse regiominister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn, de ex-politiechef van de Mossos d’Esquadra Josep-Lluis Trapero en zelfs de nu gevluchte ex-regiopremier Carles Puigdemont in eerste instantie ontkend. Sterker nog, men zou zeer blij zijn met een rechtstreeks contact met de CIA maar alle communicatie verliep via de nationale politie in Madrid die de Catalaanse politie blijkbaar niet had verwittigd.

Leugens

De Catalaanse krant werd zwartgemaakt en omschreven als leugenaars maar dagen later moesten de Catalaanse autoriteiten toch toegeven dat ze in Engels geschreven communicatie hadden ontvangen. Ze namen dat echter niet serieus omdat het volgens hen niet rechtstreeks via de CIA was gekomen maar via “andere bronnen” die niet bekend werden gemaakt. De Mossos hebben dus niets gedaan met de waarschuwing van de CIA waarmee mogelijkerwijs een aanslag voorkomen had kunnen worden als er meer beveiliging was geweest.

Op het moment van de aanslag en de dagen daarna werd de Catalaanse politie geprezen voor hun acties en snel handelen waardoor niet alleen in de kustplaats Cambrils diverse terroristen werden doodgeschoten maar dat ook de dader Younes Abouyaaquob van de dodelijke rit op de Ramblas werd opgespoord en gedood. De grote held van dat moment was de Catalaanse inmiddels ex-politiechef Trapero maar nu blijkt dat deze politiechef ook nauw betrokken is bij de afscheidingspoging van Catalonië.

Inbeslagname

Op de dag van 26 oktober werden bij de vondst van de 36 dozen met duizenden documenten die op het punt stonden verbrand te worden niet alleen bewijzen gevonden over het afscheidingsproces, papieren die nu in het bezit zijn van rechter Pablo Llarena, maar ook de oorspronkelijke informatie van de CIA wat betreft de aanslag in Barcelona. Het gaat hier om de Engelse brief (PDF) van 25 mei, een brief die volgens de Catalaanse autoriteiten helemaal niet bestaat. Carles Puigdemont beweerde net zoals de overige personen dat er geen contact is geweest, dat ze nooit met de CIA communiceren en dat alles via Madrid loopt die hen niet hadden ingelicht. Op het in beslag genomen document staat echter “MOS-0010/17” wat inhoudt dat dit dus al de 10e bref is gericht aan de Mossos (MOS) in 2017. Er is dus wel degelijk contact geweest en er werd dus door alle betrokken partijen steevast gelogen.

Om te voorkomen dat de krant El Periódico opnieuw door de Catalaanse autoriteiten omschreven wordt als leugenaars heeft men aan de Catalaanse politie gevraagd of het om authentieke documenten gaat, iets wat bevestigd werd door de Mossos d’Esquadra.

Waarom liegen?

Waarom werd er dan gelogen door de betrokken personen Puigdemont, Trapero en Forn? Immers op 20 augustus ontkende Puigdemont in een tv-interview dat er relaties zijn tussen de CIA en de Mossos met de woorden “No hay relación entre agencias de inteligencia internacionales y los Mossos”. Op 22 augustus werd dat ontkend door de minister Forn door te zeggen “No tenemos contacto con la CIA, ya nos gustaría” en op 28 augustus ontkende ook de ex-politiechef Trapero de contacten en omschreef dat als “Es mentira”.

De reden voor die leugens is volgens de krant het politieke klimaat van die dagen. Referendumdag 1 oktober zou hoe dan ook gaan plaatsvinden en om vlak voor die belangrijke datum Puigdemont als leugenaar af te schilderen zou desastreus zijn voor zijn imago en waarschijnlijk voor de uitslag van het illegale referendum. Daarnaast werd de Catalaanse politie geprezen voor hun acties na de aanslagen en dat imago mocht niet aangetast worden door het hoofd van deze politie als leugenaar over te laten komen.

De vraag is nu, wat heeft men nog meer aan bewijzen gevonden in die 36 dozen die in beslag werden genomen. Rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof heeft al deze papieren op zijn tafel liggen en baseert zijn handelingen zoals het in de gevangenis laten zitten van de Catalaanse ex-minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn en ex-vicepremier Oriol Junqueras en de mogelijke strafzaken die voorbereid worden onder andere op deze papieren.

Foto: El Periódico

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Een misselijk maken de opmerking over de vriendjes van franco.
  Nee,we moeten alles geloven wat die gevluchte Catalanen allemaal beweren zeker, het is niet gepast zonder tegenbewijs
  Zoiets te zeggen.
  Opruimen die boeven,die bewijs proberen te vernietigen

 2. Geloof dat maar allemaal. Omdat het van Madrid komt. En omdat het op het internet staat. Geloof maar alles, als het van de amigos van Franco komt.

  1. Beste Luc,

   Als je geen bewijzen hebt van het tegendeel zou je beter zwijgen; Hou nu ook op met die grijsgedraaide plaat over Franco. Je leeft nu in de 21ste eeuw….mocht je het nog niet weten! Je vriend die naar Belgie gevlucht is komt steeds in nauwer schoentjes te staan en ik hoop dat de “coupleader” de gepaste sanctie zal krijgen.

  2. Sorry maar het nieuws komt van de Catalaanse krant El Periodico en niet uit Madrid of iets dergelijks. Open je ogen en maak niet alles af als foute propaganada, dat is zo goedkoop en simpel 🙂 En dan ook weer die Franco erbij halen … het lijkt erop dat de verdedigers van de separatisten altijd hetzelfde zeggen: facisten, franco, geen democratie en blabla. terwijl alles wat de Catalaanse politici doen fantastisch is. ppff vermoeiend.

  3. Luc. Leer eens lezen man.
   CATALAANSE krant.
   Snap dat dit jouw emnje NVA rakkers niet uitkomt, maar de feiten liegen niet.
   Er zijn bewijzen en geluidopnames.
   Blijf lekker Puigdemont en zijn figuren steunen.
   In mijn ogen hebben ze doden op hun geweten nu!
   Zover is nog geen enkele andere partij in dit conflict gegaan. Jij loopt het te verdedigen. Wat zegt dat over jou?
   Wie is hier nu de fascist? Weet je wel wat dat betekent? De betekenis is vooral op Puigdemont van toepassing in dit hele circus.
   Naast dat het ook een narcist is.
   Volgende keer beter lezen of gewoon je zotte praat voor je houden.

  4. inderdaad mr Luc Komiek …. zoals elke narcist is het nieuwe mode geworden van als men geen antwoord heeft van dan alles tot ‘ fake news ‘ te herleiden …

 3. Leugens hebben hele korte beentjes.
  Puigi puigi … de gevangenis staat op je te wachten.

 4. Geschrokken.
  Ik maak mij zorgen over de gezondheid van de politici,ministers ambtenaren en staatsmedewerkers.
  Bijna geen dag gaat voorbij of in media staat weer een bericht dat men geschrokken, ontdaan, boos is en/of onderzoek eist.
  Ook veel onderste stenen zijn nog steeds niet boven gekomen.
  Zo vaak schrikken en boos zijn, kan nooit goed zijn voor de gezondheid.
  Een kleine pleister op de wonde veel burgers schrikken dagelijks van het regeringsbeleid en de gevolgen daarvan.
  De campagne voor de verkiezingen is weer van start gegaan.
  Met een slimme strategie worden burgers weer overgehaald om te stemmen en vooral op een partij te stemmen. We worden weer met stroopverhalen verleid.
  Hopelijk is de kiezer nuchter genoeg om zelf een keuze te maken, waarbij geleverde resultaten het uitgangspunt zijn en niet de mooi klinkende beloftes.
  Het mag dan duidelijk zijn dat de voormalige politieke leiders niet in aanmerking komen, en als bovenstaand bericht klopt,is er maar een straf.
  NOOIT meer in de politiek , wat een schande.

 5. Wat een grote beerput, dat cataluña. En inderdaad, waar zijn de separisten?

 6. Als alles dat hier staat waar is, dan begrijp ik wel waarom er nu geen pro-separatisten aan het woord komen hier.
  Het zijn nota bene Catalaanse kranten die het als eerste schreven, niet de Spaanse!
  In feite heeft Puigdemont en zijn voormalige regering dus het bloed van alle slachtoffers aan zijn handen! Zo iemand zou NOOIT meer een openbare functie mogen bekleden en zou naast alle andere feiten, dus nu aangeklaagd moeten worden voor de schuld van alle doden en gewonden.
  En dan maar spreken over extreem geweld door de politie op 1-10, waar zijn nu de mensen die graag wilden weten of dat goed of slecht was??

  Laten we vast stellen dat er geen ene zaak erger is dan de ander, maar bij deze aanslag vielen veel doden! Enorm veel echte gewonden, dus niet nep gewonden die er bedacht zijn voor de cijfertjes.

  Buiten het feit dat het een enorme schande is wat die ratten hebben gedaan, hebben ze daarna ook nog misbruik gemaakt van de media aandacht, alleen om hun eigen zin door te drijven. Te walgelijk voor woorden en te zot dat we nu nog moeten lezen en luisteren naar dit soort gedrochten, die de politiek en hun volk ten schande hebben gemaakt en nog maken.

  Laten we hopen dat het recht snel zal zegevieren en dit soort mensen van de straat gaat en nooit meer een voet in een parlement mag zetten!

 7. “Haastige Spoed Is Zelden Goed!”
  De Las Ramblas en Cambrills drama’s was niet opgenomen in de strategische aanvalsplan “EnfoCats”. Dus net doen of dit niet is voorgevallen en vrolijk veder gaan met de “Carnaval”. Het volgende agenda punt was naar Kopenhagen voor een photo shoot voor de opening van een Indeps-filiaal, vervolgens even snel de parlementaire regels doorheen drammen voor de 1-O referenda.

  Buiten die in beslag genomen stapel brandpapier, zijn er geluidsopnames en getuigenissen van de Mossos.
  Zo werden op 1-O vele eenheden van de Mossos plots geconfronteerd met een andere communicatiemiddel, het ging om mobiele telefoons die niet waren aangesloten op het gebruikelijke politienetwerk. Dus al deze communicatie is bewust van hoger op niet geregistreerd.
  Zo zijn er opnames waarbij een eenheid Mossos wordt aangevallen door activisten, om assistentie vraagt, zo is te horen hoe de meldkamer de overige eenheden wordt ontboden om die “hijos de @#$%” te helpen.

 8. De slachtoffers en nabestaanden van de aanslag zouden de Catalaanse overheid moeten aanklagen, en ook persoonlijk de politici en hoofd van de Catalaanse politie. Eerder wuifde Catalonië adviezen af van de Spaanse overheid (lees: aartsvijand Spanje) over het plaatsen van hindernissen die zulke aanslagen zouden kunnen belemmeren, de Catalaanse overheid was van mening dat Catalonië vrijgewaard was van aanslagen dus waren maatregelen niet nodig, terrorisme kon Catalonië immers niet treffen. Wanillusies en wanbeleid wat levens heeft gekost, daar mogen ze best (flink) voor boeten. En laten we niet vergeten dat het brein van de aanslag een imam was die België was uitgezet, ook op andere plaatsen werd geweigerd, maar zich in Spanje kon vestigen en ook nog eens als informant van de Spaanse geheime dienst werd ingehuurd… Aanklagen dus.

  Het is dieptriest om te zien hoe volksleiders zich bezighouden met politieke futiliteiten zoals het ‘s nachts wisselen van auto’s onder een brug om ongezien het land te verlaten alsof ze James Bond zijn in plaats van met hun werk. Oerstom. En dan worden ze nog herkozen ook. Teiltje…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken