Catalaanse politie probeerde bewijzen over de terroristische aanslag in Barcelona te vernietigen

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse politie probeerde bewijzen over de terroristische aanslag in Barcelona te vernietigen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra hebben geprobeerd bewijzen die te maken hebben met de terroristische aanslagen op de Ramblas van Barcelona op 17 augustus 2017 te vernietigen door deze te verbranden in een verbrandingsoven. De krant El Periódico plaatste reeds enkele dagen na de aanslag dat er bewijzen waren dat de Amerikaanse CIA de Catalaanse politie had geïnformeerd over mogelijke aanslagen op de Ramblas maar dat werd ontkend door de Catalaanse autoriteiten. Nu blijkt dat er wel degelijk communicatie is geweest.  

Op 26 oktober 2017 wist de Spaanse politie te voorkomen dat de Mossos d’Esquadra dozen vol met documenten zouden verbranden bij een oven. Na een woordenwisseling tussen de agenten en het overhandigen van een rechterlijk bevel konden de Catalaanse agenten niets anders doen dan de dozen af te geven aan de Policía Nacional en Guardia Civil. In die 36 dozen zaten duizenden documenten die blijkbaar belangrijk genoeg waren om in beslag te nemen. Niet alleen waren er documenten over alledaagse zaken maar ook over hoe men politici volgde, hoe men bezig was met het proces van afscheiding en documentatie over de aanslag in Barcelona

Krant

Op 31 augustus 2017, ongeveer twee weken na de aanslag in Barcelona, wist de Catalaanse krant El Periódico exclusief te melden dat de Catalaanse politie gewaarschuwd was door het Amerikaanse CIA over een mogelijke IS aanslag op de Ramblas in Barcelona. Dat werd toen door de toenmalige (nu in de cel verblijvende) Catalaanse regiominister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn, de ex-politiechef van de Mossos d’Esquadra Josep-Lluis Trapero en zelfs de nu gevluchte ex-regiopremier Carles Puigdemont in eerste instantie ontkend. Sterker nog, men zou zeer blij zijn met een rechtstreeks contact met de CIA maar alle communicatie verliep via de nationale politie in Madrid die de Catalaanse politie blijkbaar niet had verwittigd.

Leugens

De Catalaanse krant werd zwartgemaakt en omschreven als leugenaars maar dagen later moesten de Catalaanse autoriteiten toch toegeven dat ze in Engels geschreven communicatie hadden ontvangen. Ze namen dat echter niet serieus omdat het volgens hen niet rechtstreeks via de CIA was gekomen maar via “andere bronnen” die niet bekend werden gemaakt. De Mossos hebben dus niets gedaan met de waarschuwing van de CIA waarmee mogelijkerwijs een aanslag voorkomen had kunnen worden als er meer beveiliging was geweest.

Op het moment van de aanslag en de dagen daarna werd de Catalaanse politie geprezen voor hun acties en snel handelen waardoor niet alleen in de kustplaats Cambrils diverse terroristen werden doodgeschoten maar dat ook de dader Younes Abouyaaquob van de dodelijke rit op de Ramblas werd opgespoord en gedood. De grote held van dat moment was de Catalaanse inmiddels ex-politiechef Trapero maar nu blijkt dat deze politiechef ook nauw betrokken is bij de afscheidingspoging van Catalonië.

Inbeslagname

Op de dag van 26 oktober werden bij de vondst van de 36 dozen met duizenden documenten die op het punt stonden verbrand te worden niet alleen bewijzen gevonden over het afscheidingsproces, papieren die nu in het bezit zijn van rechter Pablo Llarena, maar ook de oorspronkelijke informatie van de CIA wat betreft de aanslag in Barcelona. Het gaat hier om de Engelse brief (PDF) van 25 mei, een brief die volgens de Catalaanse autoriteiten helemaal niet bestaat. Carles Puigdemont beweerde net zoals de overige personen dat er geen contact is geweest, dat ze nooit met de CIA communiceren en dat alles via Madrid loopt die hen niet hadden ingelicht. Op het in beslag genomen document staat echter “MOS-0010/17” wat inhoudt dat dit dus al de 10e bref is gericht aan de Mossos (MOS) in 2017. Er is dus wel degelijk contact geweest en er werd dus door alle betrokken partijen steevast gelogen.

Om te voorkomen dat de krant El Periódico opnieuw door de Catalaanse autoriteiten omschreven wordt als leugenaars heeft men aan de Catalaanse politie gevraagd of het om authentieke documenten gaat, iets wat bevestigd werd door de Mossos d’Esquadra.

Waarom liegen?

Waarom werd er dan gelogen door de betrokken personen Puigdemont, Trapero en Forn? Immers op 20 augustus ontkende Puigdemont in een tv-interview dat er relaties zijn tussen de CIA en de Mossos met de woorden “No hay relación entre agencias de inteligencia internacionales y los Mossos”. Op 22 augustus werd dat ontkend door de minister Forn door te zeggen “No tenemos contacto con la CIA, ya nos gustaría” en op 28 augustus ontkende ook de ex-politiechef Trapero de contacten en omschreef dat als “Es mentira”.

De reden voor die leugens is volgens de krant het politieke klimaat van die dagen. Referendumdag 1 oktober zou hoe dan ook gaan plaatsvinden en om vlak voor die belangrijke datum Puigdemont als leugenaar af te schilderen zou desastreus zijn voor zijn imago en waarschijnlijk voor de uitslag van het illegale referendum. Daarnaast werd de Catalaanse politie geprezen voor hun acties na de aanslagen en dat imago mocht niet aangetast worden door het hoofd van deze politie als leugenaar over te laten komen.

De vraag is nu, wat heeft men nog meer aan bewijzen gevonden in die 36 dozen die in beslag werden genomen. Rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof heeft al deze papieren op zijn tafel liggen en baseert zijn handelingen zoals het in de gevangenis laten zitten van de Catalaanse ex-minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn en ex-vicepremier Oriol Junqueras en de mogelijke strafzaken die voorbereid worden onder andere op deze papieren.

Foto: El Periódico

Ga naar de inhoud