Mobile World Congress blijft tot 2023 in Barcelona

Mobile World Congress blijft tot 2023 in Barcelona
Beeld: 123rf

Mobile World Congress blijft tot 2023 in Barcelona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De grote baas van de Mobile World Congress die over een maand tussen 24 en 27 februari weer zal plaatsvinden in de Catalaanse stad Barcelona, wilde tijdens zijn persconferentie op woensdag heel duidelijk zijn. Zoals John Hoffman aangeeft is de Spaanse pers flink aan het speculeren over een verhuizing van de enorme grote mobiele technologie beurs naar Madrid maar dat zijn allemaal verzinsels en leugens die nergens op gebaseerd zijn.

Recent gaf de kersverse regiopremier van de Madrid regio Diaz Ayuso aan dat zij er alles aan zal doen om de Mobile World Congress naar Madrid te halen om de editie van 1995 te herhalen. Dat was volgens velen een achterbakse streek achter de rug om van haar Catalaanse collega’s zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau die zelf laconiek reageerde op de uitlatingen van Ayuso.

Nu is ook wel bekend waarom. De grote topman van de Mobile World Congress (MWC) is John Hoffman en die was in Barcelona om de mobiele technologie beurs van volgende maand te presenteren. Het klopt zegt hij dat ten tijde van de Catalaanse problematiek met problemen op straat en in de Catalaanse politiek er momenten waren waarop men erover dacht om de MWC te verplaatsen naar een andere locatie. Maar daar is nu geen sprake meer van zegt Hoffman.

Op de vraag wat hij vindt van het voorstel van Madrid als bestemming moest hij alleen maar lachen want zo zegt hij, dat zijn allemaal verzinsels van de pers waar zelfs sommige politici dus in geloven. Hij is zelfs verbaast want geen enkele journalist is op het idee gekomen alvorens de verzinsels naar buiten te brengen met hem te bellen om commentaar.

Hoffman is heel duidelijk, de MWC blijft in Barcelona en dat zal de mobiele technologie beurs blijven doen tot en met 2023 omdat ze een contract hebben met de Catalaanse stad. Wat de MWC vanaf 2024 gaat doen is nog niet bekend maar de kans is groot dat de beurs dan ergens anders naar toe gaat. De experts menen dat dit dan zeker niet Madrid of ergens anders in Spanje zal zijn en men betwijfelt of dit wel in Europa zal zijn.

De beurs

Het Mobile World Congress wordt elk jaar eind februari georganiseerd in de Fira hallen op de grens tussen de gemeenten Barcelona en l’Hospitalet de Llobregat. Het MWC is de combinatie van ‘s werelds grootste tentoonstelling voor de mobiele industrie en een congres waarin vooraanstaande bestuursvoorzitters van mobiele operatoren, verkopers en content eigenaren bijeen komen. 

Het evenement, aanvankelijk het GSM World Congress genoemd en later hernoemd naar het 3GSM World Congress, wordt nog vaak het GSM World Congress of 3GMS genoemd.  

Jaarlijks komen er tienduizenden deelnemers naar Barcelona om mee te doen met het MWC congres waarbij er voor vele miljoenen euro’s uitgegeven wordt aan hotels, vervoer, restaurants, bars etc. In 2019 waren er een record aantal deelnemers van 110.000 personen uit 200 landen. De economische impact van de MWC op de stad Barcelona is enorm en wordt geschat op 492 miljoen euro.

Dit jaar is alweer de 15e editie van het Mobile World Congress in Barcelona dat gehouden wordt van 24 tot en met 27 februari. De MWC wordt al sinds 2006 in Barcelona gehouden terwijl de beurs daarvoor ook in Cannes (1996-2005), Madrid (1995) en Londen (1987-1994) werd gehouden.

Ga naar de inhoud