Aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter gevoeld in Granada

Aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter gevoeld in Granada
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter gevoeld in Granada

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – De inwoners van de stad Granada en nabije omgeving hebben wellicht de aardbeving van deze zaterdag gemerkt. Het gaat om een aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter en V op de schaal van Mercalli met als epicentrum de gemeente Santa Fe, op slechts enkele kilometers van de regionale hoofdstad Granada. 

De aardbeving is op de website van het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN) aangeduid als klasse V (poco fuerte). Deze nieuwe aardbeving in de provincie Granada werd zaterdagmiddag geregistreerd om 12.15 uur wat dus een tijd is dat er veel mensen op de been zijn. De aardbeving zelf had een kracht van 4,4 op de schaal van Richter. 

Op Twitter zijn foto’s en video’s geplaatst van de gevolgen van deze aardbeving. Op deze pagina kun je zien welke gemeenten en de inwoners daarvan deze aardbeving gevoeld kunnen hebben. Volgens regionale en lokale kranten is er sprake van schade op bepaalde plaatsen. Er wordt ook gesproken over tenminste één gewonde in de gemeente Atarfe waar iemand geraakt werd door vallende stenen van een gevel.

Met deze nieuwe aardbeving komt het totaal op 10 aardbevingen in de afgelopen dagen met krachten tussen de 1,7 en 2,5 tot nu dan de 4,4 op de schaal van Richter. Het is echter niets verontrustends want dagelijks komen er honderden aardbevingen en kleinere aardschokken voor in Spanje, 

Deze nieuwe aardbeving heeft op de schaal van Mercalli de aanduiding V gekregen wat in het Spaans als ‘fuerte’ wordt omschreven en in het Nederlands als ‘sterk’. Schaal V aardbevingen worden algemeen gevoeld, opgehangen voorwerpen slingeren en slapende mensen worden wakker.

Gekeken naar de schaal van Richter is het een 4,4 met vrijwel door iedereen gevoelde trillingen als van zwaar voorbijrijdend verkeer; vrije slinger beweegt duidelijk; deuren, glazen en borden rammelen, raamluiken klapperen; geparkeerde auto’s schommelen; lichte schade mogelijk aan bijvoorbeeld schoorstenen; in wegdek of oude en zwakke gebouwen kunnen kleine scheuren ontstaan. Het zou vergelijkbaar zijn met een klein kernwapen.

LEESTIP:
Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud