Grootste sneeuwval van afgelopen vijf jaar op Mallorca en sneeuw op Ibiza

Grootste sneeuwval van afgelopen vijf jaar op Mallorca
Beeld: @xarxaforestal / twitter

Grootste sneeuwval van afgelopen vijf jaar op Mallorca en sneeuw op Ibiza

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Het Baleareneiland Mallorca heeft het afgelopen weekend te maken gehad met de grootste sneeuwval van de afgelopen vijf jaar. Daarbij gaat het voornamelijk om sneeuw dat gevallen is in het Serra de Tramuntana gebergte, het hoogste deel van het eiland. Diverse bewoners van het eiland lieten echter op social media ook zien dat het op zeeniveau ook sneeuwde, al was daar sprake van natte sneeuw en bleef dat niet liggen.

Volgens de lokale kranten ligt er tot zeven centimeter sneeuw in het Serra de Tramuntana gebergte. Vanaf 500 meter hoogte is een dunne laag sneeuw te zien, maar vanaf 800 meter wordt dat steeds dikker tot zeven centimeter. Het gaat echter niet om een sneeuwval die overal gelijk was in het gebergte want niet overal ligt sneeuw.

Diverse wegen zijn gesloten vanwege de sneeuwval. De MA-10 is van de Coll de sa Batalla, op kilometer 20,5, tot het uitkijkpunt ses Barques, op kilometer 44,5 niet te gebruiken. Daarnaast zijn de MA-10 van kilometer 7 tot 45 (Andratx-Pollença), de MA-2130 van kilometer 6,5 tot 14,99 (Caimari-Lluc) en de MA-2141 (Sa Calobra) gesloten voor al het verkeer.

Over het algemeen was deze maandagochtend bijzonder koud. Om 06.10 uur werd het minimum van -2,3 ºC bereikt in Serra d’Alfàbia (Bunyola), en om 04.40 uur wees de thermometer -1,3 ºC aan in Son Torrella (Escorca). Ook opmerkelijk zijn de minima in Can Sion (Campos) van -0,2 ºC, in Palma Universidad van 0,3 ºC en in Lluc van 0,5 ºC.

De sneeuwgrens blijft voorlopig rond de 500 meter liggen en er wordt meer sneeuwval verwacht de komende uren en dagen terwijl de minimumtemperaturen erg laag blijven deze week die nu al omschreven wordt als de koudste tot nu toe deze winter 2022/2023.

Sneeuw op Ibiza

Het sneeuwde echter niet alleen op Mallorca, maar ook Ibiza. Op onderstaande video is te zien dat de Talaia de Sant Josep vanaf 475 meter hoogte ook een dunne laag sneeuw heeft. De minimumtemperatuur op Ibiza was op sommige plaatsen zoals Sant Joan de Labritja -1,8 graden. De kou blijft deze week aanwezig op Ibiza waarbij er ook kans is op meer sneeuw.

Ga naar de inhoud