Search
menu
Search

De groeiende vraag naar installateurs van zonnepanelen in Spanje

De groeiende vraag naar installateurs van zonnepanelen in Spanje
Beeld: via canva.com

De groeiende vraag naar installateurs van zonnepanelen in Spanje

Met de ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, heeft Spanje grote stappen gezet in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, met name zonne-energie. Deze ontwikkeling heeft niet alleen geleid tot een vermindering van de CO₂-uitstoot, maar ook tot een groeiende vraag naar installateurs van zonnepanelen.

Volgens een studie van zal Spanje tegen 2030 minimaal 10.500 installateurs van zonnepanelen nodig hebben om te voldoen aan de groeiende vraag. Dit aantal kan zelfs oplopen tot 14.500 als de voorspelde groei van de sector nog hoger uitvalt. Deze cijfers zijn gebaseerd op de verwachting dat er jaarlijks 175.000 tot 250.000 nieuwe residentiële zonnepaneelinstallaties worden geïnstalleerd in Spanje.

Deze voorspellingen zijn niet verrassend gezien de enorme groei van de zonne-energiesector in Spanje. In 2019 alleen al werden er meer dan 4,7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, wat resulteerde in een toename van 3,9 GW aan zonne-energiecapaciteit. Dit is een stijging van maar liefst 11% vergeleken met het voorgaande jaar. En deze trend lijkt zich voort te zetten, aangezien Spanje in 2020 al meer dan 6,5 GW aan nieuwe zonne-energiecapaciteit heeft toegevoegd.

De groei van de zonne-energiesector in Spanje is niet alleen goed nieuws voor de werkgelegenheid, maar ook voor het milieu. Volgens gegevens van Red Eléctrica de España, de beheerder van het Spaanse elektriciteitsnetwerk, heeft zonne-energie alleen al in 2019 de uitstoot van 14.228.381 ton CO₂ vermeden. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 7,5 miljoen auto’s gedurende een heel jaar. Deze indrukwekkende cijfers laten zien hoe belangrijk zonne-energie is voor de strijd tegen klimaatverandering.

Maar het gebruik van zonne-energie heeft niet alleen voordelen voor het milieu. Het kan ook helpen om de energierekening van huishoudens te verlagen. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, kunnen huishoudens hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen en zo besparen op hun energiekosten. Dit is vooral gunstig in Spanje, waar de energieprijzen tot de hoogste van Europa behoren.

Naast de groeiende vraag naar installateurs van zonnepanelen, biedt de ontwikkeling van duurzame energiebronnen ook kansen op andere gebieden. Een van deze gebieden is de markt voor schone verwarming voor thuis. Met de ambitie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, heeft Spanje zich ten doel gesteld om tegen 2030 39% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Dit betekent dat er niet alleen meer zonne-energie zal worden gebruikt, maar ook andere vormen van duurzame energie, zoals warmtepompen en biomassa.

In 2019 werden er in Spanje al meer dan 60.000 warmtepompen geïnstalleerd, wat een stijging van 20% betekende vergeleken met het voorgaande jaar. Deze trend zal naar verwachting doorzetten, aangezien de Spaanse overheid subsidies en belastingvoordelen biedt voor de installatie van warmtepompen. Dit biedt niet alleen kansen voor installateurs van zonnepanelen, maar ook voor loodgieters en HVAC-technici die gespecialiseerd zijn in het installeren en onderhouden van warmtepompsystemen.

Ga naar de inhoud