Search
menu
Search

Mannen in flamenco jurken verrassen tijdens de Sevilla Flamenco Modeweek

Mannen in flamenco jurken verrassen tijdens de Sevilla Flamenco Modeweek
Beeld: lydiajuradostudio / instagram

Mannen in flamenco jurken verrassen tijdens de Sevilla Flamenco Modeweek

De Sevilla Flamenco Modeweek (SIMOF) heeft dit jaar voor het eerst mannelijke modellen gezien die jurken droegen tijdens een show van het nieuwe uniseks label Bastardas van ontwerpster Lydia Jurado. De show vond plaats in het Congres- en Expositiecentrum van Sevilla.

Flamenco is een belangrijk onderdeel van de Sevillaanse identiteit. De muziek, de dans, de kleding en de levensstijl komen samen in wat “flamenquismo” wordt genoemd. Dit is terug te zien in het straatbeeld, de tapasbars, en de vele flamenco-optredens.

Jaarlijks vindt in Sevilla de Flamenco Biënnale plaats, een twee weken durend flamenco festival dat artiesten en liefhebbers uit de hele wereld naar de stad trekt. Ook organiseert Sevilla elk jaar in januari (18-21 in 2024) de Flamenco Modeweek, waar de nieuwste flamenco jurken en accessoires worden gepresenteerd. De traditionele flamenco jurk voor vrouwen wordt een “flamenca” genoemd.

Flamenco jurken

De flamenca is een speciale jurk die wordt gedragen bij flamenco-optredens en festivals. Kenmerken van de jurk zijn:

  • Wijde rok met veel volants, ruffles en franjes
  • Dichte bovenkant met lange mouwen
  • Felgekleurde stoffen, veelal in rood, zwart of paars
  • Bloemenmotieven
  • Shawl (manton)

De jurk is afgeleid van de traditionele Andalusische klederdracht voor vrouwen. De wijde rok maakt de karakteristieke flamenco bewegingen en voetwerk mogelijk. De franjes zorgen voor swing en ritme.

Tegenwoordig zijn er veel variaties op de traditionele flamenca te zien. Ontwerpers experimenteren met kleuren, prints, details en silhouetten. Toch blijven de jurken trouw aan de flamenco roots en traditie. De jurken worden met de hand en op maat gemaakt van kwalitatief hoogwaardige stoffen. Een flamenca kan al snel 1000 euro of meer kosten.

De jurken worden gedragen bij optredens, festivals, en speciale gelegenheden zoals Feria de Abril, het grote volksfeest van Sevilla. De jurk is een belangrijk symbool van de flamenco cultuur.

Mannen in flamenco jurken

Tijdens de laatste editie van de Sevilla Flamenco Modeweek liepen voor het eerst mannelijke modellen over de catwalk in flamenco jurken. Dit gebeurde tijdens de show van het label Bastardas van de jonge ontwerpster Lydia Jurado.

Jurado presenteerde een genderneutrale collectie flamenco jurken genaamd “Bastardas”. Acht mannelijke modellen showden de jurken met grote volumes en eigentijdse details. De collectie won de prijs voor Beste Nieuwe Collectie vanwege de originaliteit en kwaliteit.

Volgens Jurado is de collectie een statement voor iedereen die als kind een flamenco jurk wilde dragen, maar het niet mocht. De jurken zijn dus niet specifiek bedoeld voor de mannenmarkt. Ze kunnen door iedereen gedragen worden die de traditie wil doorbreken.

De modeshow zorgde in ieder geval voor opwinding tijdens de Modeweek. Mannen die flamencojurken droegen, waren nog nooit eerder op het podium vertoond. Dit sluit echter aan bij de trends in de modewereld, want steeds meer ontwerpers presenteren uniseks collecties die traditionele genderrollen doorbreken.

Tijdens de Modeweek veroorzaakte de modeshow opwinding. Voor het eerst werden mannen in flamencojurken op het podium getoond, wat aansluit bij de groeiende trend van veranderde genderidentiteiten in de modewereld. Ontwerpers presenteren steeds vaker uniseks collecties die traditionele genderrollen doorbreken.

Of de flamenco jurk voor mannen echt een nieuwe markt zal aanboren, moet nog blijken. Veel tradities zijn hardnekkig. Maar volgens Jurado en anderen is het tijd om flamenco open te stellen voor iedereen, ongeacht gender. De toekomst zal uitwijzen of deze diversiteit zal doorzetten binnen de rijke flamenco cultuur.

Ga naar de inhoud