Search
menu
Search

Repsol introduceert hernieuwbaar brandstof zonder aardolie voor alle auto’s

Repsol introduceert hernieuwbaar brandstof zonder aardolie voor alle auto's
Beeld: repsol / web

Repsol introduceert hernieuwbaar brandstof zonder aardolie voor alle auto’s

In een tijd waarin de Europese Unie de druk opvoert om de klimaatdoelstellingen te halen, is het belangrijk dat bedrijven innoveren en oplossingen vinden voor duurzame mobiliteit. Het Spaanse oliebedrijf Repsol heeft onlangs een nieuwe doorbraak aangekondigd: een ‘gasolina renovable’ of ‘100% hernieuwbaar brandstof’ die volledig vrij is van aardolie en geschikt is voor gebruik in alle auto’s. Deze innovatie is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de toekomst van de transportsector en de consumenten.

De nieuwe ‘gasolina renovable’ is ontwikkeld in het laboratorium van Repsol Technology Lab, gevestigd in Móstoles (Madrid). Het is een benzine, maar gemaakt met behulp van geavanceerde biobrandstoffen technologie. Dit maakt het een bijna perfecte brandstof, omdat het dezelfde prestaties biedt als conventionele benzine, maar zonder de negatieve impact op het milieu.

AANVULLING: er zijn twee types op de markt: Gasolina 95 Renovable 100% met een verkoopprijs van € 1,81 per liter en Diésel Renovable 100% met een verkoopprijs van € 1,68 per liter (zoals we hebben gevonden op verschillende websites)

Er zijn verschillende redenen waarom deze nieuwe brandstof van Repsol zo belangrijk is voor de toekomst van duurzame mobiliteit. Volgens gegevens van het Europees Milieuagentschap (EEA) is de transportsector verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de totale broeikasgasemissies in de EU. Om de klimaatverandering te bestrijden, is het daarom cruciaal om de uitstoot van deze sector te verminderen. Met de nieuwe ‘gasolina renovable’ kan Repsol een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de CO₂-uitstoot. Volgens schattingen kan deze brandstof wel 70% minder CO₂ uitstoten dan conventionele benzine.

Een ander groot voordeel van de 100% hernieuwbaar brandstof van Repsol is dat het geschikt is voor alle auto’s. Dit betekent dat gebruikers geen nieuwe voertuigen hoeven aan te schaffen om gebruik te kunnen maken van deze duurzame brandstof. Dit vermindert niet alleen de kosten voor consumenten, maar maakt ook de overgang naar duurzamere brandstoffen toegankelijker en makkelijker.

Op dit moment levert Repsol 100% hernieuwbaar brandstof bij meer dan 60 tankstations in de belangrijkste steden en snelwegen van Spanje. Met 46 stations in Spanje en 15 in Portugal, overtreft het bedrijf het doel dat het zich in mei zette toen het de eerste drie stations in Madrid, Barcelona en Lissabon in gebruik nam. Daarmee werd Repsol het eerste Spaanse bedrijf dat 100% hernieuwbare brandstof aan zijn klanten aanbood.

Repsol zal tegen het einde van 2024 meer dan 600 tankstations met 100% hernieuwbare brandstof hebben. Het bedrijf versnelt daarmee zijn inzet voor hernieuwbare brandstoffen, met een ambitieus doel van uitbreiding van zijn netwerk van tankstations in Spanje.

Ga naar de inhoud