Eerste openbare raadpleging over de toekomst van Madrid enorm en onverwacht succes

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De gemeente Madrid heeft de toekomst van veel projecten die men wil gaan uitvoeren in de hoofdstad van Spanje in de handen van de inwoners van de stad zelf gelegd. Voor het eerst in de geschiedenis van de stad hebben de inwoners zelf en dus niet alleen de politici, de kans om hun stem uit te brengen op de in de toekomst geplande maatregelen in de stad. Alle inwoners van 16 jaar en ouder mochten tussen 13 en 19 februari meedoen met de eerste openbare raadpleging.

De inwoners kwamen in grote aantallen naar de stemlokalen, iets wat de gemeente eigenlijk niet verwacht had en waardoor er dus geïmproviseerd moest worden. Het blijkt dus wel dat er vraag was naar dit soort openbare raadplegingen waarbij de inwoners zelf kunnen bepalen hoe de toekomst, tot op zekere hoogte, er uit zal gaan zien in hun stad. De burgerparticipatie was enorm groot, niet alleen de mensen die daadwerkelijk naar de stemlokalen gingen maar ook degenen die hun stemmen via de post uitbrachten.

De gemeente moest hulp vragen aan de bevolking om te helpen met het tellen van alle stemmen. Daarom stuurde de burgemeester Manuela Carmena (Ahora Madrid) een email naar de Madrileños die geregistreerd staan in het platform Madrid Decide om hen om hulp te vragen, iets waar ook massaal gehoor aan werd gegeven. De gemeente heeft 2,7 miljoen brieven verstuurd waarvan een groot deel in de stembussen werd gedaan maar waarvan er ook veel via de post werden verstuurd naar de organisatie.

Vragen

Tijdens deze eerste volks vraagstelling werden er vier vragen gesteld: “Madrid 100% sostenible, si o no” ofwel moet Madrid 100% milieubewust worden ja of nee. “Billete único para el transporte público, si o no” ofwel moet er één prijs komen voor al het openbaar vervoer ja of nee. Daarnaast waren er vragen over de renovatie van de Plaza de España en misschien wel een van de belangrijkste, wat te doen met de Gran Vía van Madrid, moet deze geheel autovrij worden, wat te doen met het openbaar vervoer etc. Vooral dat laatste is voor de burgemeester een prioriteit en iets wat ze graag wil bewerkstelligen voordat er volgende verkiezingen zijn.

Het is nog niet bekend wat de kosten zijn geweest van deze openbare raadpleging, iets waar de oppositie natuurlijk steen en been over klaagt en ook is nog niet bekend wanneer men de uitslag weet van deze raadpleging.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.