Gemeenten in Axarquía streek in Málaga hebben de grootste kans op aardbevingen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – Een studie van de Provinciale Staten van Málaga, de Diputación de Málaga, heeft uitgewezen dat de gemeenten in de Axarquía streek de meeste kans hebben op aardbevingen. In de stad Málaga is er volgens het onderzoek weinig tot geen kans op aardbevingen terwijl ook de mogelijkheid van bevingen verder naar het zuiden van de provincie afneemt. Daarnaast geeft men aan dat er bijna geen kans is op een tsunami langs de kust van de provincie Málaga.

Volgens het onderzoek van de Diputación de Málaga zijn de 23 gemeenten die gelegen zijn in de Axarquía streek de gebieden waar de meeste kans op aardbevingen zijn. Het is voor het eerst dat de Provinciale Staten van Málaga een kaart maken en een studie laten doen naar de gevaren van aardbevingen in de provincie. Bij deze studie, die in samenwerking werd gedaan met het Spaans Geografisch Instituut, werd de provincie Málaga in drie zones verdeeld.

Op de kaart is te zien dat de Axarquía streek donkerrood is wat aangeeft dat hier het grootste gevaar op aardbevingen te vinden is. Het grootste deel van de provincie is rood gekleurd waaronder ook de stad Málaga zelf terwijl ten zuiden van de hoofdstad de kleur veranderd naar lichtrood en dan wit wat aangeeft dat daar minder kans is op aardbevingen.

Ondanks het feit dat de hele provincie Málaga kans heeft op aardbevingen zijn die kansen dus groter in de Axarquía streek. Dat wil niet zeggen dat men hier kan spreken over aardbevingen met de grootte van die van Lorca in Murcia enkele jaren geleden of die van afgelopen zomer in Italië. De aardbevingen in de regio Málaga zijn veel milder al wordt er door de experts niets uitgesloten. Dagelijks vinden er tientallen aardbevingen plaats die meestal niet verder komen dan 3 op de schaal van Richter en in de meeste gevallen niet eens worden gevoeld. Zo af en toe is er een aardbeving die krachtiger is en wel gevoeld wordt door de inwoners.

Lees ook: Kansen op aardbevingen en tsunami’s in Spanje

De meeste aardbevingen in Andalusië vinden plaats in de provincie Granada en dan zo dicht mogelijk bij de Sierra Nevada. Deze streek wordt vaker getroffen door grote en kleine bevingen en het was ook hier waar in het jaar 1884 bij Arenas del Rey meer dan 900 doden vielen en 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de schaal van Richter.

Kans op tsunami’s

Volgens de experts is de kans op een tsunami bij de kust van Málaga vrijwel uitgesloten (maar zeg nooit nooit). De reden daarvoor is dat de zee tussen het Spaanse vasteland en Marokko en Algerije te smal is om enorme hoge golven door te laten. De kans op tsunami’s is echter wel aanwezig maar dan in de provincies Cádiz en Huelva, verder naar het zuiden van Andalusië omdat deze meer aan de open zee, of Atlantische Oceaan in dit geval, liggen.

Voor een echte tsunami in Spanje moeten we teruggaan naar het jaar 1755 toen er zo’n 800 kilometer voor de kust van Cabo de San Vicente in Andalusië een zeebeving (maremoto) plaatsvond en golven tussen de 6 en 20 meter naar de Portugese en Spaanse kust liet komen. Terwijl in Portugal de stad Lissabon en diverse kustplaatsen verwoest werden, gebeurde datzelfde aan de Atlantische kust in het zuiden van Spanje. Steden als Huelva, Cádiz en kleinere dorpen als Ayamonte, Sanlúcar de Barrameda, Chipiona, El Puerto de Santa María en Conil werden door de hoge golven bedolven en gedeeltelijk verwoest.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.