Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Catalaanse studenten wisten de beste cijfers te halen bij de “Lengua Castellano y Literatura” ofwel Spaanse taal en literatuur in de laatste sessie van de selectiviteit waarbij dit cijfer onder het Spaanse gemiddeld ligt. Het gaat in dit geval dan wel om een vergelijking met andere autonome deelstaten met het Spaans/Castiliaans als co-officiële taal op school. OVer heel Spanje gezien staat Catalonië op een negende plaats.

Deze gegevens zijn te vinden in de recente statistieken van het Ministerie van Onderwijs in een rapport waaruit blijkt dat de kinderen in Catalonië gemiddeld een 6,41 haalden terwijl het landelijke gemiddelde een 6,45 is. Catalaanse kinderen scoorden echter wel het hoogst als gekeken is naar kinderen uit autonome deelstaten die het Spaans als co-officiële taal hebben.

Co-officieel

Op de Balearen bijvoorbeeld scoorde men een 5,64 gemiddeld, in Baskenland een 6,03, in de Comunidad Valenciana een 6,17 en in Galicië een 6,34 gemiddeld. Over heel Spanje gezien nemen Catalaanse kinderen een negende plaats in van de 17 autonome deelstaten als gekeken wordt naar het gemiddelde cijfer in de Spaanse taal en literatuur.

Beste

De beste rapportcijfers halen de schoolkinderen op de Canarische Eilanden met een 7,86 gemiddeld, Asturië met een 7,12 gemiddeld, Murcia met een 6,84 gemiddeld en Castilla-La Mancha met een 6,83 gemiddeld. Het laagste gemiddelde rapportcijfer werd behaald op de Balearen met een 5,64 en in het Baskenland met een 6,03 gemiddeld.

Discussie

Deze gegevens komen naar buiten op het moment dat er een discussie gaande is over het meer Spaans les geven op Catalaanse scholen. De Spaanse regering wil dat er 25% meer Spaanse lessen bijkomen in Catalonië en wil dat de voertaal op de Catalaanse scholen meer richting het Spaans gaat.

Foto: 20 Minutos

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.