Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Catalaanse studenten wisten de beste cijfers te halen bij de “Lengua Castellano y Literatura” ofwel Spaanse taal en literatuur in de laatste sessie van de selectiviteit waarbij dit cijfer onder het Spaanse gemiddeld ligt. Het gaat in dit geval dan wel om een vergelijking met andere autonome deelstaten met het Spaans/Castiliaans als co-officiële taal op school. OVer heel Spanje gezien staat Catalonië op een negende plaats.

Deze gegevens zijn te vinden in de recente statistieken van het Ministerie van Onderwijs in een rapport waaruit blijkt dat de kinderen in Catalonië gemiddeld een 6,41 haalden terwijl het landelijke gemiddelde een 6,45 is. Catalaanse kinderen scoorden echter wel het hoogst als gekeken is naar kinderen uit autonome deelstaten die het Spaans als co-officiële taal hebben.

Co-officieel

Op de Balearen bijvoorbeeld scoorde men een 5,64 gemiddeld, in Baskenland een 6,03, in de Comunidad Valenciana een 6,17 en in Galicië een 6,34 gemiddeld. Over heel Spanje gezien nemen Catalaanse kinderen een negende plaats in van de 17 autonome deelstaten als gekeken wordt naar het gemiddelde cijfer in de Spaanse taal en literatuur.

Beste

De beste rapportcijfers halen de schoolkinderen op de Canarische Eilanden met een 7,86 gemiddeld, Asturië met een 7,12 gemiddeld, Murcia met een 6,84 gemiddeld en Castilla-La Mancha met een 6,83 gemiddeld. Het laagste gemiddelde rapportcijfer werd behaald op de Balearen met een 5,64 en in het Baskenland met een 6,03 gemiddeld.

Discussie

Deze gegevens komen naar buiten op het moment dat er een discussie gaande is over het meer Spaans les geven op Catalaanse scholen. De Spaanse regering wil dat er 25% meer Spaanse lessen bijkomen in Catalonië en wil dat de voertaal op de Catalaanse scholen meer richting het Spaans gaat.

Foto: 20 Minutos

Ga naar de inhoud