skip to Main Content
Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

Catalaanse kinderen spreken en schrijven uitstekend Spaans/Castiliaans

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Catalaanse studenten wisten de beste cijfers te halen bij de “Lengua Castellano y Literatura” ofwel Spaanse taal en literatuur in de laatste sessie van de selectiviteit waarbij dit cijfer onder het Spaanse gemiddeld ligt. Het gaat in dit geval dan wel om een vergelijking met andere autonome deelstaten met het Spaans/Castiliaans als co-officiële taal op school. OVer heel Spanje gezien staat Catalonië op een negende plaats.

Deze gegevens zijn te vinden in de recente statistieken van het Ministerie van Onderwijs in een rapport waaruit blijkt dat de kinderen in Catalonië gemiddeld een 6,41 haalden terwijl het landelijke gemiddelde een 6,45 is. Catalaanse kinderen scoorden echter wel het hoogst als gekeken is naar kinderen uit autonome deelstaten die het Spaans als co-officiële taal hebben.

Co-officieel

Op de Balearen bijvoorbeeld scoorde men een 5,64 gemiddeld, in Baskenland een 6,03, in de Comunidad Valenciana een 6,17 en in Galicië een 6,34 gemiddeld. Over heel Spanje gezien nemen Catalaanse kinderen een negende plaats in van de 17 autonome deelstaten als gekeken wordt naar het gemiddelde cijfer in de Spaanse taal en literatuur.

Beste

De beste rapportcijfers halen de schoolkinderen op de Canarische Eilanden met een 7,86 gemiddeld, Asturië met een 7,12 gemiddeld, Murcia met een 6,84 gemiddeld en Castilla-La Mancha met een 6,83 gemiddeld. Het laagste gemiddelde rapportcijfer werd behaald op de Balearen met een 5,64 en in het Baskenland met een 6,03 gemiddeld.

Discussie

Deze gegevens komen naar buiten op het moment dat er een discussie gaande is over het meer Spaans les geven op Catalaanse scholen. De Spaanse regering wil dat er 25% meer Spaanse lessen bijkomen in Catalonië en wil dat de voertaal op de Catalaanse scholen meer richting het Spaans gaat.

Foto: 20 Minutos

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Even een vraagje aan de redactie en andere betweters. Hoe noem je eigenlijk iemand die zelf niet behoorlijk zijn moedertaal kan schrijven maar toch (onterechte) kritiek meent te moeten geven op de talenkennis van anderen ?

  1. Geen idee?…, wat een leuke quiz, vertel eens wat het is, want deze allochtoon ( daarvoor medelander vreemdeling, migrant, buitenlander, vreemdeling en gastarbeider en zelfs voor Turk uitgemaakt) is zeer benieuwd!

   1. Ach Cooper, zo lang ze het over je hebben, vinden ze hun eigen leven niet zo de moeite waard, zo moet je er maar over denken! Er zijn veel mensen hier die je reacties waarderen omdat ze met feiten onderbouwd zijn.
    Maar ik wil wel weten of ik nu de quiz gewonnen heb of niet…..

  2. Zo iemand noem je ¨Miel.

   Heb ik nu de wasmachine of de vaatwasser gewonnen Cooper?? hahahaha idd leuke quiz….

   Maar we moeten het toegeven, Miel doet wel het best oh sorry, dat schrijf ik bewust zo hoor, kennelijk moet dat erbij staan tegenwoordig. Het enige minpuntje is dat de reacties van het Miel nog wel eens verdwijnen omdat het aan schelden doet en mensen voor van alles uitmaakt wat mooi en lelijk is.

   Net of jij weet wat iemand zijn moedertaal is.
   Er zijn hier een hoop mensen actief die niet uit de Lage Landen komen, maar toch die taal behoorlijk onder de knie hebben.

   Je verwijt anderen geen respect te hebben, maar zelf heb je geen idee meer wat het woordje betekent.

   Wel jammer, moet ik morgen weer geld in de ¨vloek pot¨ storten….pfffff

 2. Wat me opvalt in de discussie over talenonderwijs is dat er met geen woord gerept wordt over Engels, Frans,enz…
  Het is inderdaad zo dat de talenkennis van deze talen gewoon “lamentabel” is; als je vergelijkt met Nederland, Vlaanderen, Duitsland, de Scandinavische landen, enz…..dan hangt Spanje helemaal aan de staart……Spanje met zijn “wereldtaal” is schijnbaar nog steeds van mening dat ze met hun megataal Spaans genoeg hebben, maar zo zit de wereld niet in elkaar. Als je in de krantenkiosk het gering aantal buitenlandse bladen ziet, de volledig gedubde tv-programma’s op alle zenders, enz…..spoor je de jongeren niet aan om een inspanning te doen naar die talen toe.
  Spijtig, in een globaliserenede wereld is dat echt een gemiste kans…..
  In Portugal spreekt de schoolgaande jeugd beter Engels; daar is men zich bewust van het relatief klein belang van portugees in Europa…

 3. Ik wilde het even zeker weten, maar met alle respect, hoe kan men dan zeggen overal dat de Catalaanse kinderen gemiddeld hoger scoren dan de rest van Spanje?
  Dit artikel splits nog uit naar autonome deelstaten en de rest….maar met alle respect, als ik dan alle reacties las deze week en ook de Separatisten op TV hoorde….dan valt het niveau me behoorlijk tegen.
  6,41.
  Ja en dan is op de Spaanse scholen een 5 geen onvoldoende, maar dat vind ik ook zo vaag geneuzel.

  Feit is dus, dat al het gegil en geroep dat ze zoveel beter scoorden dan de rest van Spanje en dat het met de taal wel goed zat, met het Spaans zelf bedoel ik, dus wel ff tegen valt! Want een 6,41 op een rapport/test voor de taal van het land waarin je woont is dan toch niet zo denderend. Ik zou wel eens willen weten wat voor cijfer ze scoren op het Catalaans, is dat ook onderzocht?

  Er valt dus wel degelijk iets voor te zeggen dat de rechter het onderwijs daar al verplicht heeft om meer aan het Spaans te doen. Dat is wat ik er uit opmaak. En ja ja, ik weet het, ook veel Nederlandse kinderen scoren slecht op hun eigen taal tijdens testen etc. maar daar ging het hier deze week niet over.

  Wat Cooper zegt is waar, het is een toelatingseis voor de universiteiten en gaat mee in de algemene score die je moet halen voor bepaalde opleidingen. Dan kom je er niet met cijfers onder de 8 of 7. Mijn ¨allochtone¨ kinderen (grapje om ze zo te noemen heh) halen hogere cijfers en mijn oudste zoon heeft de test voor de universiteit gedaan en een 9,3 gescoord op de taal….niet om op te scheppen hoor, maar hij heeft dus wel al die jaren veel Spaanse lesuren gemaakt….

  Het is nooit zwart-wit bij testen en onderzoeken, dat weet ik wel, maar de cijfers die ik nu lees afgezet tegen hoe stoer met name de mensen van het ERC op TV bezig waren, dan denk ik toch, dat het inderdaad weer stukje fraaie propaganda was die niet op waarheid berust

  1. “En concreto, los alumnos catalanes sacaron peor nota de media en Lengua cooficial que en Lengua castellana y Literatura (6,26 frente a 6,41)”.

   Resumé;
   Catalaans 6,26 en Castiliaans 6,41

 4. Even een vraagje aan de redactie…de cijfers die er staan, is dat op basis van de normale schoolcijfers? Dus van 1 tot en met 10?

  1. Klopt, gemiddeld is het amper een voldoende, dus met de haken over de sloot. Tevens in die (gemiddelde) score heeft +/- 84% van de Catalaanse deelnemers een voldoende behaald. Opmerkelijk is dat de (gemiddelde) score van de officiële taal het Catalaans lager uitvalt dan het behaalde (gemiddelde) score van de co-officiële taal het Castiliaans.

   Let wel, is een toetsing om op de universiteit toegelaten te worden.
   https://elpais.com/tag/selectividad/a/
   Dus in de maatschappij zal het talenniveau een stuk belabberder zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken