skip to Main Content
De dag dat Spanje in de ban was van de staatsgreep op 23 februari 1981
Wikimedia

De dag dat Spanje in de ban was van de staatsgreep op 23 februari 1981

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de volksmond wordt in Spanje gesproken over 23F wat staat voor de mislukte staatsgreep op 23 februari 1981, 38 jaar geleden dus. Op die dag besloot een militaire junta onder leiding van luitenant kolonel Antonio Tejero een staatsgreep af te dwingen door het Spaanse Parlementsgebouw binnen te lopen met honderden bewapende militairen en agenten. De staatsgreep mislukte uiteindelijk omdat Tejero niet genoeg steun wist te krijgen en de Koning Juan Carlos zijn poot stijf hield en geen millimeter toegaf.

Op 23 februari 1981, zes jaar na de dood van Franco, stond het leven in Spanje even stil tijdens de staatsgreep die ook wel 23F of El Tejerazo wordt genoemd. De mislukte coup was beraamd door delen van de Guardia Civil en het Spaanse leger, en had het oogmerk de jonge democratie te smoren en opnieuw een militaire junta in te stellen.

De oorzaken moeten worden gezocht in de onvrede die in legerkringen en onder aanhangers van het voormalige regime van Franco bestond over de ontwikkeling van Spanje tot een moderne, democratische rechtsstaat, en de economische problemen en het terrorisme (vooral van de ETA) die het land teisterden.

Verloop 23F

De regering van de toenmalige minister-president Adolfo Suárez was knap wankel geworden en op 23 februari 1981 werden er verkiezingen gehouden in het parlement, met doel Leopoldo Calvo-Sotelo aan te wijzen als nieuwe premier. Tijdens een stemronde, om 18.23 uur, stormde Antonio Tejero met ongeveer tweehonderd man van de Guardia Civil het parlementsgebouw binnen en gijzelde de aanwezigen. Hiermee kreeg hij in een klap de gehele politieke elite als gijzelaar.

De actie leverde de wereldpersfoto van 1981 op; deze beeldt Tejero af die met een getrokken pistool het spreekgestoelte van het parlement beklimt terwijl parlementsleden zich verschuilen achter de bankjes en Tejero schreeuwde “¡Quieto todo el mundo!”

De dag dat Spanje in de ban was van de staatsgreep op 23 februari 1981

El Pais

Koning Juan Carlos

De 23F staatsgreep mislukte uiteindelijk door het optreden van koning Juan Carlos die, gestoken in het uniform van opperbevelhebber der strijdkrachten, in een zes uur na aanvang van de coup gehouden televisietoespraak de militairen beval terug te keren naar hun kazernes.

Het kordate optreden van de koning, waarmee hij zich onvoorwaardelijk uitsprak vóór het democratiseringsproces en de Spaanse grondwet, veranderde in een klap diens imago van onpopulair marionet van Franco en diens gedachtegoed tot boegbeeld van het nieuwe democratische Spanje. Zijn positie, en het idee van een constitutionele monarchie in Spanje die daarvoor door velen in twijfel getrokken werd is daardoor zeer versterkt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. “…Het kordate optreden van de koning, waarmee hij zich onvoorwaardelijk uitsprak vóór het democratiseringsproces en de Spaanse grondwet, veranderde in een klap diens imago van onpopulair marionet van Franco en diens gedachtegoed tot boegbeeld van het nieuwe democratische Spanje…”
  Waarmee een belangrijk doel van deze pseudo-staatsgreep bereikt werd. (Volgens meerdere bronnen).

 2. Je moet dit in de tijdsgeest van toen zien, bijna 40 jaar geleden, en de naam Franco leefde nog …. En de Guardia Civil was toen oppermachtig. Vergelijken met nu ? Tijden zijn veranderd, op alle gebied. En ja, de koning heeft dit destijds goed opgelost. Als je ziet hoe het er nu allemaal aan toegaat.

 3. De zo gezegde democratie is een zoet houder voor de bevolking.Ze doen wat ze willen en als ze weten dat de bevolking het niet wil zullen ze zeker geen referendum houden(invoering euro,massale invoer,)Maar bv. voor een kleur van een vuilzak zullen ze het wel doen.

 4. Deze heren, die wel degelijk geweld gebruikten, zijn niet aangeklaagd wegens rebellie. Zij genieten nu allemaal van ‘een welverdiend’ pensioen. Geen dag in de cel. Wel even anders dan de catalaanse politici, die geen parlementsleden onder schot hielden.

  1. @Nicor111

   Toch wel hoor.
   Tejero werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf, en werd na daar 15 jaar van uitgezeten te hebben in 1996 vrijgelaten.

 5. Vervellen van dictatuur naar democratie gaat niet op één dag of zonder enige moeite.
  Bovendien evolueert het begrip democratie.
  Een correctere beschrijving zou al zijn: een democratie naar Westers model.
  De richting van evolutie is: meer rechten en beter beschermde rechten voor de burger. Het fragiele is dat ook die burger daarmee om moet kunnen gaan.
  Persoonlijk vind ik dat Spanje nog flink wat achterstand heeft tegenover landen als Nederland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland, de UK en België.

  1. Beste Mijnheer Luc,
   Ik ben ca 15 jaar woonachtig in Spanje en heb afgelopen jaren hier een duidelijke verbetering gezien t.o.v. de 1e keer (50 jaar geleden) dat ik in Spanje op vakantie kwam. Het is waanzin, dat het in de door u opgesomde landen allemaal zoveel beter is. Als Hollander was ik ook chauvinistisch dat het in Nederland zoveel beter was. Veel dingen kunnen hier opgesomd worden waaraan andere landen een voorbeeld kunnen nemen. Ik ga ze niet allemaal opsommen maar kijk naar de medische verzorging waarin veel landen achter lopen Uw opmerking, omtrent de evolutie raakt kant nog wal. Verdiep u eerst maar meer in de geschiedenis van Spanje waarmee ik hoop (hopen de wens van de geachte) dat u, uw zienswijze zult bijstellen. Veel succes

 6. De mislukte coup van Tejero, de enige keer dat de koning iets (politiek correct) nuttigs deed. Overigens was de democratie ook niet alles.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken