Inwoners geëvacueerd vanwege bosbrand op Gran Canaria (2020)

Inwoners geëvacueerd vanwege bosbrand op Gran Canaria
Beeld: Twitter

Inwoners geëvacueerd vanwege bosbrand op Gran Canaria (2020)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Alsof er nog niet genoeg problemen zijn op de Canarische Eilanden met de calima, de harde windvlagen en onrustige en wilde zee, heeft men in het noordwesten van Gran Canaria ook te maken met een bosbrand. De autoriteiten hebben uit voorzorg de inwoners van Tasarte in de gemeente La Aldea de San Nicolas geëvacueerd. De harde wind en hoge temperaturen zorgen ervoor dat het vuur op dit moment makkelijk om zich heen kan grijpen.

UPDATE zondag: De natuur- en bosbrand heeft na een moeilijke nacht inmiddels diverse woningen in de as gelegd. Volgens de krant moesten zo’n 200 bewoners van het getroffen gebied vluchten naar een strand om aan de vlammenzee te ontkomen. Ook het dorp Tasartico moest uiteindelijk ontruimd worden en alle inwoners werden geëvacueerd. Weliswaar zeggen de autoriteiten dat het vuur redelijk onder controle is, de aanhoudende harde windvlagen zorgen voor v¡problemen waardoor het vuur zich makkelijk en onverwacht kan verspreiden.

De bosbrand ontstond zaterdagmiddag rond 18.30 uur nabij het natuurpark Parque Natural de Inagua. Vanwege de snelheid van deze natuur- en bosbrand besloten de autoriteiten de 500 inwoners van Tasarte te evacueren terwijl men erover nadenkt om ook de inwoners van Tasartico uit voorzorg te evacueren.

Rond 20.30 uur zaterdagavond wisten de autoriteiten te melden dat het vuur enigszins is afgenomen. Men sluit echter niet uit dat de hevige en aanhoudende wind ervoor kan zorgen dat de brand alsnog om zich heen grijpt. Voorlopig heeft men de inwoners van Tasartico nog niet geëvacueerd maar men is wel gewaarschuwd om de ramen en deuren dicht te houden.

Volgens Europa Press is er reeds zo’n 150 hectare natuur door de vlammenzee verwoest in de gemeente La Aldea de San Nicolás waarbij 60% van de brand onder controle is door de wegen en rotsen waardoor het vuur niet verder kan en het bluswerk van de tientallen brandweereenheden ter plaatse.

Meer nieuws over deze brand op zondag nadat de brandweer de hele nacht verder heeft gewerkt.

Ga naar de inhoud