Lichte aardbeving (3,2) gemeten in de provincie Castellón

Lichte aardbeving (3,2) gemeten in de provincie Castellón
Beeld: Pixabay

Lichte aardbeving (3,2) gemeten in de provincie Castellón

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CASTELLÓN – Bij de kustplaats Vinaros aan de Costa Azahar in de provincie Castellón hebben de inwoners en bezoekers te maken gehad met een aardbeving. In feite gaat het om een onderzeese aardbeving op 37 km voor de kust van Pobla de Benifassà op een diepte van 10 km. De zeebeving had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter.

De kans is groot dat niemand iets van deze nieuwe aardbeving ofwel onderzeese aardbeving gemerkt heeft. De reden daarvoor is dat de beving een kracht had van 3,3 op de schaal van Richter en omdat de beving onder de Middellandse Zee plaatsvond in de Golf van Valencia zoals dit deel van de zee heet.

De onderzeese aardbeving werd rond 12.37 uur door het Spaanse Geografische Instituut (IGN) geregistreerd. Vanwege het tijdstip kan het toch zijn dat er mensen zijn die iets gemerkt hebben van de beving, met name in Peñíscola, Benicarló, Vinaròs, Pobla de Benifassà, Alcanar en Alcalà de Xivert. 

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.