PP en Ciudadanos samen naar Baskische regionale verkiezingen

PP en Ciudadanos samen naar Baskische regionale verkiezingen
Beeld: Twitter

PP en Ciudadanos samen naar Baskische regionale verkiezingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – In Madrid hebben Pablo Casado van de Partido Popular (PP) en Inés Arrimadas van Ciudadanos (C’s) onderling afgesproken dat beide partijen samen naar de regionale verkiezingen in het Baskenland gaan. Deze vervroegde verkiezingen vinden plaats op 5 april, dezelfde datum als de vervroegde regionale verkiezingen in Galicië waar beide partijen niet hand in hand naar de stembussen gaan.

PP+C’s zal de nieuwe naam worden van de ‘coalitie’ tussen de Partido Popular en Ciudadanos. De laatste keer dat er regionale verkiezingen in Baskenland waren was op 25 september 2016 toen de Baskische Partido Nacionalista Vasco (EAJ-PNV) wist te winnen met 28 zetels (37,36% van de stemmen).

De PP wist bij de verkiezingen vier jaar geleden 10,11% van de stemmen te krijgen wat goed was voor 9 zetels terwijl Ciudadanos slechts 2% van de stemmen kreeg en geen zetels had in het Baskische parlement. De socialistische PSOE (PSE-EE) kreeg bij die verkiezingen nog 11,86% van de stemmen en 9 zetels.

Het idee om samen naar de stembussen te gaan kwam van Inés Arrimadas van Ciudadanos, een partij die bij de laatste nationale verkiezingen het grootste verlies heeft geleden wat de kop kostte van de voormalige partijleider Albert Rivera. Het idee van Arrimadas was om samen met de PP bij de regionale verkiezingen in Baskenland, Galicië en Catalonië deel te nemen maar dat is niet gelukt.

Overigens had Pablo Casado voor de landelijke verkiezingen in 2019 al een idee geopperd om samen naar de stembussen te gaan als España Suma. Dat werd toendertijd door Albert Rivera afgewezen maar na het debacle bij die verkiezingen en het enorme verlies van Ciudadanos zoekt de oranje partij naar een verstevigde positie in het Baskenland.

Voor de verkiezingen in het Baskenland hebben beide partijen in Madrid afspraken kunnen maken en heeft men de overeenkomst ondertekend. Dit tot zeer grote ontevredenheid bij de regionale Baskische tak van de Partido Popular en hun lijsttrekker Alfonso Alonso die het niet eens is met deze overeenkomst, mede omdat hij dit via de pers te horen kreeg en omdat hij nergens bij betrokken was.

In Galicië wil de regionale PP partij niets weten van een samenwerking met Ciudadanos en de vraag is of dat wel gaat gebeuren in Catalonië wanneer daar vervroegde regionale verkiezingen komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.